Mili Poljičak

 GORAN SEBELIC Cropix
VATRENO KRŠTENJE

Kakav maraton i herojski debi Milija Poljička: Tri sata mučio bivšeg osvajača Umaga i slomio se tek iza ponoći

Spašavao je meč-lopte, dizao publiku na noge i do zadnje kapi znoja opravdao pozivnicu
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 26. srpanj 2022. 00:27

Tko je ono rekao da Mili Poljičak ne može trčati? U svojem vatrenom krštenju na ATP Touru, juniorski pobjednik Wimbledona u Umagu se herojski borio s Marcom Cecchinatom, natjerao ga da rudari do iza ponoći, prije nego je Talijan sa 6-1, 5-7, 6-2 prošao u osminu finala.

Tri sata se 18-godišnji Splićanin nadigravao s bivšim osvajačem turnira, istrčavao sve moguće udarce, spašavao meč-lopte i dizao publiku na noge, i do zadnje kapi znoja opravdao pozivnicu. Ako je ovaj meč bio najava cijelog turnira, onda će tjedan u Umagu biti spektakularan.

Kakav je maraton viđen na stadionu Gorana Ivaniševića, najbolje ilustrira podatak da smo u njemu vidjeli ni više ni manje nego 46 izjednačenja. Četrnaest od 27 gemova otišlo je do "deucea", uključujući i prvih pet u prvom setu, čiji je ishod bio sve samo ne odraz zbivanja na terenu.

image

Mili Poljičak

GORAN SEBELIC Cropix

U tih je pet gemova gemovima viđeno 13 break-lopti, no Cecchinato je u ključnim poenima bio mirniji od Milija. Drugi najmlađi igrač u turniru oslobodio se tek kod 0-5, kad je na oduševljenje publike spojio "tweener", pa dropshot, pa forhend winner u kut za prvi gem u meču. Razveselio mu se jednako kao i navijači, dižući ruke u zrak.

Drugi set otvorio je poput najvećeg rutinera, s dvije skraćene lopte u prvom gemu. Nakon toga je dočekao i trenutak slabosti Cecchinata, koji mu je dvostrukom pogreškom pomogao da dođe do prvog breaka. Poljičak je poveo 2-0, a u gemu u kojem je imao sedam gem-lopti za 3-0 omeli su ga - zaštitari. Taman dok se spremao za servis, dva člana "securityja" došli su ukloniti sredovječnog navijača koji je glasno bodrio Milija između poena i pritom nervirao Cecchinata. Poljičak je protestirao kod suca, Cecchinato je vratio break, a vatreni gospodin je obećao da će biti dobar i ostao na svojem mjestu.

image

Marco Cecchinato

GORAN SEBELIC Cropix

Četiri gema kasnije, bivši polufinalist Roland Garrosa napravio je novi break i poveo 5-3. Ipak, Poljičak nije ni pomišljao na bacanje ručnika u ring. Poput mađioničara je iščupao tri meč-lopte na svojem servisu; na zadnjoj je Cecchinatov pokušaj pasinga doslovno za centimetar odletio u aut. Ta drama za Milija kao da je bila pogonsko gorivo. Vratio je break, poveo 6-5, a onda u najdužem gemu u meču iskoristio šestu set-loptu. Prvo bekhend paralela, pa forhend u kut "s tribina" koji je izazvao erupciju stadiona, a njemu donio prvi osvojeni set među profesionalcima.

image

Mili Poljičak

GORAN SEBELIC Cropix

Poljičkov se otpor prelio i na početak trećeg seta. U prvom je gemu poništio tri break-lopte, no dva gema kasnije baterija se počela naglo prazniti. Cecchinato je opet naštimao ruku, počeo sve više miksati i napravio break za 2-1, nakon čega za Milija više nije bilo povratka.

Danas će umašku zemlju isprobati i preostala dvojica hrvatskih predstavnika. Šesnaestogodišnji Dino Prižmić u 16 sati debitira protiv Španjolca Bernabéa Zapate Mirallesa, a nakon njih na stadion će izaći Duje Ajduković i Slovak Alex Molčan.

Linker
20. travanj 2024 07:19