Peng Shuai

 Bai Xue/zuma Press/profimedia
NEMA VIŠE BOJKOTA

Kako je tenis pognuo glavu zbog novca i ‘zaboravio‘ na djevojku koja je nestala preko noći

Iako situacija s Peng Shuai nikad nije razjašnjena, WTA Tour vratio se u Kinu kao da se ništa nije dogodilo
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 22. rujan 2023. 12:35

Najveće teniske zvijezde nisu bile u Kini od kraja 2019. (ATP), odnosno od ranih dana 2020. godine (WTA). Razlog je u početku bila pandemija koronavirusa, koja je ishodište imala upravo u Kini, i trebalo je, eto, tri i pol godine da se ponovo steknu uvjeti za povratak u jednu od najlukrativnijih teniskih destinacija. Doduše, u međuvremenu je postojao i bojkot od strane WTA Toura, koji je stupio na snagu krajem 2021. zbog situacije oko Peng Shuai.

Kineska tenisačica, nekadašnji broj 1 na svijetu u parovima (pobjednica Wimbledona 2013. sa Su-Wei Hsieh), a 14. u “singlu”, preko društvenih je mreža otkrila kako je bila seksualno zlostavljana od strane visokopozicioniranog kineskog režimskog političara. Poslije toga se Peng Shuai gubi trag, odnosno iznimno se teško moglo doći do nje i komunicirati, niti se išta moglo saznati o njezinom boravištu, zdravlju, opstojnosti i egzistenciji općenito.

Garancije domaćina

Pojavljivala se potom sporadično na određenim događajima u Kini, dala par intervjua, a tijekom Zimskih OI u Pekingu sastala se i s predsjednikom MOO-a Thomasom Bachom te mu potvrdila, kako je on kasnije prenio medijima, da je posve sigurna i slobodna kretati se. No takvo je tumačenje, u svjetlu svih zbivanja, bilo teško za prihvatiti.

U strahu da je ušutkana, lišena slobode i kontrolirana od strane kineskih političkih vlasti ili što gore, WTA Tour je kao znak protesta odlučio eliminirati sve svoje turnire u Kini. Potez predsjednika Stevea Simona tada je izgledao prilično herojski.

image
Frank Molter/alamy/profimedia

Dvije godine kasnije WTA Tour vraća se u Kinu, a Steve Simon ne izgleda nimalo junački. Jer i dalje se o Peng Shuai ne zna praktički ništa, “slučaj” nije riješen, ali svijet i tenis, eto, idu dalje. Razlog zašto je Simon popustio vrlo je prozaičan - novac.

Jer kineski turniri nude itekako bogate nagradne fondove, a čelnik WTA Toura nije htio tako oštetiti i (financijski) uskratiti “svoje” tenisačice.

- Naš stav u tom trenutku bio je ispravan, te i dalje smatramo da je tako. Međutim, 16 mjeseci je prošlo, ali ništa nismo postigli pa smatram da nastaviti s istom strategijom bojkota nema smisla, jer ništa se nije promijenilo i očito je potreban drugačiji pristup za rješavanje stvari. Nadam se da našim povratkom u Kinu možemo ostvariti nekakav napredak, jer pri tome nikako ne želimo da se pomisli kako smo zaboravili na Peng Shuai - objasnio je nedavno Simon za BBC.

image
HECTOR RETAMAL/Afp

- U kontaktu smo s ljudima bliskima Shuai i uvjeravani smo da živi u sigurnim uvjetima s obitelji u Pekingu. Također smo dobili garancije da će tenisačice i sve WTA osoblje, koje će obavljati svoje poslove u Kini poradi turnira, biti sigurni i zaštićeni tijekom boravka u državi.

Tako će se u Kini u sljedećih šest uzastopnih tjedana odigrati sedam WTA turnira. Glavni događaj je China Open u Pekingu od 30. rujna do 8. listopada, a koji bi trebao biti spektakularan jer su na listi prijava redom sve tenisačice iz aktualnih Top 30 na svijetu. Razlog, opet isti - zarada.

Naime, turnir u Pekingu dijelit će čak 8,1 milijun dolara igračicama, a pobjednica će dobiti 1,5 milijuna dolara, što je najveća zarada na WTA Touru, izuzev WTA Finalsa, iako je i tamo viša zarada (1,6 milijuna USD) moguća samo u slučaju bonusa, odnosno samo ako pobjednica do osvajanja turnira dođe bez izgubljenog meča u skupini.

Teniska meka u Šangaju

Grand Slamovi su, jasno, razina više, na njima je nagradni fond znatno veći, ali oni su ionako pod ingerencijom ITF-a, a ne WTA ni ATP Toura, pa se zato ni ovdje ne mogu koristiti kao referenca.

Usporedbe radi, tenisači će također igrati ATP turnir u Pekingu, djelomično će se i vrijeme trajanja poklapati (od 28. rujna do 4. listopada), no kod njih će se dijeliti “samo” 4,8 milijuna dolara iz nagradnog fonda. Od toga će 650.000 ići “na ruke” pobjedniku.

I time će, doduše, kineski turnir biti uvjerljivo najbogatiji među svim onima iz kategorije ATP 500 - prvi sljedeći po “bogatstvu” je Dubai s 3 milijuna dolara nagradnog fonda, a najslabiji je Hamburg sa 1,9 milijuna.

image
Zac Goodwin/pa Images/profimedia

No dok će tenisači prvi puta na istom turniru zaraditi manje nego tenisačice, oni će ionako svoj središnji turnir u Kini imati u Šangaju. Tamo će se, naime, od 4. do 15. listopada igrati ATP Masters 1000 turnir, kao što se igrao i proteklih godina, prije stanke zbog pandemije. Tamo će, pak, na raspolaganju biti nešto malo više od 10 milijuna dolara nagradnog fonda, što je identična suma kao u Indian Wellsu i Miamiju, koji tako čine tercet najbogatijih turnira iz kategorije Masters 1000 turnira.

Kako god, Covid-19 je očito prošlost, a ostavimo li još bojkot solidarnosti te etička uvjerenja po strani, i tenisačice i tenisači imaju itekako za što igrati i vraćati se u Kinu.

A koliko je, pak, dugo vremena prošlo od posljednjih turnira u Kini najbolje će reći podatak da su, primjerice, posljednji pobjednici u Pekingu bili Dominic Thiem i Ashleigh Barty. Jer u međuvremenu je Austrijanac osvojio US Open (2020.), ali onda i potpuno ispao iz svjetskog vrha zbog dugotrajne ozljede i procesa povratka, dok se Australka u međuvremenu čak i oprostila od tenisa. Štoviše, ne igra već 18 mjeseci...

Nisu dobili pravi, već ‘mali WTA Finals‘

Povratak tenisa u Kinu, prije svega ženskog, potvrđen je proljetos, a tom se prilikom pretpostavljalo da to jednako tako znači i povratak WTA Finalsa, turnira najboljih osam tenisačica u sezoni, u Kinu.

Naime, prema dogovoru s WTA Tourom, Shenzhen je trebao biti domaćin uglednog turnira kroz deset godina, a ugovor je tek bio počeo teći 2019. godine. Dakle, samo se jedan turnir tamo odigrao.

Međutim, WTA Finals neće biti u Kini, već u Meksiku, odlučeno je nakon višetjedne trakavice s traženjem domaćina. Jer u igri je, zahvaljujući velikoj sumi novca, bio i Rijad, ali nakon žestokih reakcija na tu mogućnost - zbog kršenja ženskih prava u Saudijskoj Arabiji - WTA Tour je ipak odustao od tog plana.

I Prag je bio prijedlog, tim više što se završnica Billie Jean King Cupa igra neposredno poslije u Sevilli, pa bi tenisačicama bilo logistički poželjnije ostati u Europi.

Međutim, organizaciju je na kraju dobio Cancun. Vjerojatno zbog dobrih referenci koje je u 2021. skupila meksička Guadalajara kao domaćin istog turnira.

Prošle se godine, inače, igralo u Forth Worthu, u Teksasu, SAD, ali na kraju je od svega ispao debakl jer tribine su izgledale skoro kao i one na splitskim Gripama proteklog Davis Cup tjedna...

Što se Kine tiče, pak, umjesto WTA Finalsa dobili su zato natrag WTA Elite Trophy. To je “mali WTA Finals”, odnosno turnir koji na kraju godine okuplja tenisačice rangirane od 9. do 19. mjesta na WTA ljestvici, i koji se protekle tri godine nije uopće ni igrao. No, povratkom Kine, vraća se i turnir. (ij)

Linker
05. prosinac 2023 20:29