MIKE EGERTON
NEMOGUĆA MISIJA?

Kakva poruka Federeru: ‘Zaboravi Nadala i Đokovića, kreni u lov na njega! To je jedini rekord...‘

U popularnom Tennis Podcastu hrvatskog zeta Davida Lawa gostovala je Catherine Whitaker
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 13. studeni 2020. 22:23

Kakav će se Roger Federer vratiti nakon godinu dana bez tenisa? Može li i s 39 godina konkurirati za najveće, Grand Slam naslove? Dok se najveći rivali Rafael Nadal i Novak Đoković približavaju ili izjednačavanju njegove rekorde, može li se oduprijeti?

Španjolac se osvajanjem 13. Roland Garrosa izjednačio u ukupnom zbroju s Federerom, sada ih oba imaju po dvadeset, a Đoković je na tri manje. Srbin će vrlo vjerojatno početkom ožujka sljedeće godine srušiti rekord Švicarca po broju tjedana provedenih na prvom mjestu rang-liste, tih 310 tjedana će otići u povijest. Što uopće može napraviti Federer kako bi ostao u utrci za najvećeg svih vremena? Ili je osuđen na brončanu medalju?

Šest titula manje

Zanimljivo mišljenje iznijela je Catherine Whitaker u popularnom Tennis Podcastu s domaćinom Davidom Lawom (hrvatski zet, inače, suprugu je upoznao dok je radio za ATP Tour na turniru u Umagu) i Mattom Robertsom. Whitaker smatra kako Federer mora donijeti neke velike odluke, prihvatiti da više nije u stanju konkurirati Nadalu i Đokoviću za Grand Slam titule, te se koncentrirati na jedan rekord, koji mu je nadohvat ruke. Taj rekord je 109 titula Jimmyja Connorsa, šest više od njega. Nadal s 84 i Đoković sa 77 naslova će teško doći u istu priliku.


- Možda bi i oni mogli loviti taj rekord, ali meni to izgleda nemoguće - rekla je Whitaker.

Mora prelomiti

- I tih sedam trofeja, koliko bi morao osvojiti Federer, nisu šetnja kroz park, ali vrijedilo bi pokušati. Meni se čini da je to jedini rekord, koji bi mu mogao ostati jednom kad se povuče iz tenisa.


Whitaker napominje da bi za tako nešto Federer morao promijeniti cijelu svoju strategiju i drugačije rasporediti kalendar. Ako treba, na primjer, igrati u Sofiji na turniru iz kategorije 250, neka bude tako.


- Mora prelomiti i reći, idem po tih 110 titula.


Law i Roberts nisu sigurni da manji turniri intrigiraju Federera, ni do sada ih nije igrao. Doduše, Roberts ostavlja mogućnost da se Švicarac predomisli.


- Sljedeće ljeto će mu biti 40 godina i još je u stanju razmišljati o titulama. Možda će mu taj rekord postati važan.
Ovako na prvu, nama se čini da su domaćini Tennis Podcasta, Law i Whitaker, morali nečim popuniti program prije ATP Finalsa u Londonu, a Federer je uvijek zahvalna tema. Realno, sumnjamo da će Federer ikada potegnuti u Sofiju zbog takvog rekorda. Ili, u Metz, Montpellier, Marseille... Ali, tko zna? Možda nas sve iznenadi u Melbourneu, pa osvoji 21. Grand Slam titulu.

Linker
25. travanj 2024 11:07