Nikola Mektić i Mate Pavić tijekom Wimbledona 2021. kada su ga i osvojili

 AFP
RAZLAZ BEZ ZLE KRVI

Legenda o raskidu Pavića i Mektića: ‘Došlo je do zasićenja, potrebno im je osvježenje‘

Mektić će u Hamburgu zaigrati s Nizozemcem Haaseom, a Pavić će se nakratko udružiti s Dodigom
Piše: Andro PolićObjavljeno: 16. srpanj 2023. 11:48

Olimpijski duh Tokija s mirisom i zlata i srebra, ali i još 12 Grand Slam naslova s hrvatskim pečatom. U pitanju nije povijesni sažetak naših igrača u konkurenciji muških i mješovitih parova, riječ je o sumi uspjeha tek u proteklih pet i pol godina. Velebne rezultate potpisali su Ivan Dodig, Marin Čilić, Nikola Mektić i Mate Pavić, a upravo je potonji režirao najsvježiji trijumf na travi All England Cluba, odjahavši do naslova s Ukrajinkom Ljudmilom Kičenok.

Drugi Pavićev naslov u Wimbledonu, nakon što je s Mektićem prije dvije godine pokorio konkurenciju u muškom paru, rezimirali smo s Nikolom Pilićem (83), proslavljenim trenerom i bivšim izbornikom hrvatske Davis Cup reprezentacije.

- Lijep uspjeh, ali žao mi je što su izgubili u parovima (s Mektićem nap.a.). Osvojiti bilo što u Wimbledonu veliki je uspjeh - priča nam Pilić.

Razlaz od Hamburga

Bio je to Pavićev šesti Grand Slam naslov u parovima. Tri je uzeo u muškoj konkurenciji (Australian Open 2018., US Open 2020. i Wimbledon 2021.), a prije naslova u Londonu osvojio je još dva u konkurenciji mješovitih parova (US Open 2016. i Australian Open 2018.).

No, u prvom medijskom istupu nakon najnovijeg uspjeha, službeno je potvrdio “novu stranicu” i kraj ere: na nadolazećem turniru u Hamburgu neće zaigrati s Mektićem. Hrvatski duo za pamćenje, koji je na trenutke djelovao nepobjedivo, u suradnju je krenuo početkom 2021., a odjavna špica bio im je poraz u osmini finala ovogodišnjeg Wimbledona. Jasno, u pitanju nije nikakva “zla krv”, nego čisti profesionalni razlozi, tvrdi nam to i Pilić.

- Dugo su igrali zajedno, bili su jako uspješni i osvojili puno velikih turnira. Međutim, dođe do zasićenja. To je normalno, tenisači traže nove partnere nakon godina, potrebno je osvježenje.

Dok će Mektić na hamburškom turniru zaigrati s Nizozemcem Robinom Haaseom, Pavić će ostati u sferi materinskog jezika, s obzirom na to da će njegov partner biti Dodig. Međugorski tenisač, s 38 godina na leđima, trenutačno je četvrti tenisač svijeta u poretku parova. Ujedno, time je izjednačio najviši plasman karijeri, na koji je prvi put stupio u lipnju 2015., što znači kako i osam godina kasnije igra - tenis karijere. Suradnja će biti kratkog vijeka, barem zasad, dogovorena tek za turnir u Njemačkoj.

- Obojica su specijalisti. Dodigovo četvrto mjesto jako je vrijedno. Znate što? On može igrati i s 40 godina jednako dobro. U parovima je fizika potpuno drugačija. Dok u singlu mečevi znaju potrajati i po četiri-pet sati, u parovima se troši trećina energije. Ako su igrači kvalitetni, mogu igrati jako dugo - rekao je Pilić.

Važno je da se partneri razumiju

Dok Pavić ima šest Grand Slamova, Dodig je u minimalnoj prednosti. U muškoj konkurenciji osvojio je tri (Roland Garros 2015. i 2023., Australian Open 2021.), a u mješovitim parovima nadodao je još četiri (Roland Garros 2018. i 2019., Wimbledon 2019., Australian Open 2022.). Ne treba zaboraviti niti olimpijsko srebro u paru s kumom Čilićem, gdje su u “hrvatskom finalu” bili nadigrani od Pavića i Mektića. Pobroji li se srebrnina i zlato u osobnim trofejnim riznicama novopečenih partnera (barem za Hamburg), snage će udružiti, povijesno gledano, dva najbolja hrvatska igrača u parovima.

- Po rezultatima je to tako, brojke govore svoje. Zasad su daleko najbolji u parovima. Prije se to drugačije vrednovalo, i ja sam osvojio US Open (1970. nap.a.), ali oni su naslove osvajali više puta - komentira Pilić.

Nasuprot Dodigovih 38, Pavić je prije 11 dana proslavio okrugli 30. rođendan, čime se nameće zaključak kako pred njim stoji još pregršt godina vrhunske karijere, potvrđuje nam to i naš sugovornik.

- Sigurno, može još dugo igrati na vrhunskoj razini, samo da je zdravlja.

S druge strane, ne treba zaboraviti niti Mektića, koji je, osim Wimbledona i olimpijskog zlata, osvojio i Australian Open u mješovitim parovima, kao i ATP Finale s Nizozemcem Wesleyjem Koolhofom.

- Naravno, isto je dobar igrač, gledao sam ga masu puta. Važno je da se partneri razumiju, velika je to brzina, mora se znati čija je čija lopta, kako se servira… Postoji milijun stvari, to su sve detalji - zaključio je Pilić.

NIKOLA & MATE

2021.

- omjer 65-13

- otvorili sezonu sa 16-1

- osvojili 9 turnira

- osvojili olimpijsko zlato u Tokiju

- osvojili Wimbledon

- osvojili tri Masters 1000 turnira (Miami, Monte Carlo, Rim)

- igrali još tri finala (od čega dva Masters 1000 - Madrid, Toronto)

- igrali polufinale ATP Finalsa

- morali propustiti Roland Garros zbog zaraze Covidom-19

2022.

- omjer 51-21

- otvorili sezonu sa 5-4

- osvojili 5 turnira

- igrali finale Wimbledona

- osvojili jedan Masters 1000 turnir (Rim)

- igrali finale ATP Finalsa

2023.

- omjer 20-14

- otvorili sezonu sa 7-4

- osvojili 3 turnira

- na osam turnira poraženi u 1. kolu

- na Grand Slamovima omjer 3-3

UKUPNO

- osvojili 17 turnira

- osvojili olimpijsko zlato

- osvojili Grand Slam

- obojica bili broj 1 na svijetu (Pavić 45 tjedana, Mektić 3 tjedna)

- igrali još 7 finala

- ostvarili omjer 30-3 na travi

- ostvarili omjer 24-9 na Grand Slam turnirima

Linker
02. svibanj 2024 21:15