Wawrinka

 GORAN SEBELIC Cropix
ATP UMAG

Legenda potvrdila nastup u Hrvatskoj: ‘Jedva čekam da ponovno zaigram pred prepunim tribinama‘

Turnir će u glavnom ždrijebu imati najmanje dvojicu bivših osvajača, dolazak potvrdio i Andrej Rubljov
Piše: HinaObjavljeno: 14. lipanj 2024. 10:24

Švicarski tenisač, trostruki osvajač Grand Slam turnira, Stan Wawrinka i ove će godine nastupiti na turniru Croatia Open u Umagu gdje je prošle godine poražen u finalu od Australca Alexeija Popyrina, objavio je u petak organizator.

"Imao sam nevjerojatan tjedan u Umagu prošle godine. Bio je ispunjen emocijama i nevjerojatnom podrškom navijača. Jedva čekam da ponovno zaigram pred prepunim tribinama. Bilo bi nevjerojatno otići korak dalje i ponovno osvojiti turnir, 18 godina nakon mog prvog ATP naslova u Umagu. Sviđaju mi ​​se tamošnji uvjeti i nadam se da ću moći dobro igrati za sve navijače koji će doći i podržati me", pojasnio je 39-godišnji Wawrinka što ga toliko privlači u Umagu.

Tako će turnir u glavnom ždrijebu imati najmanje dvojicu bivših osvajača turnira, nakon što je još ranije dolazak potvrdio Rus Andrej Rubljov, a moguće da se u ždrijebu pojavi još poneko poznato ime.

Wawrinka je u Umagu osvojio naslov 2006. nakon što mu je u finalu meč predao Novak Đoković u tie-breaku prvog seta. Bio je to njegov prvi osvojeni naslov u karijeri na velikim turnirima, a sada ih u riznici trofeja ima 16, uključujući čak tri s Grand Slam turnira. Bio je pobjednik Australian Opena 2014., u Roland Garrosu 2015. te na US Openu 2016. Trenutno je samo jedan od trojice aktivnih igrača koji se mogu pohvaliti osvajanjem najmanje tri Grand Slam turnira, uz Novaka Đokovića i Carlosa Alcaraza, preklanjskog pobjednika Umaga i koji je prije nekoliko dana osvojio Roland Garros. Osim toga, ima i zlatnu olimpijsku medalju, naslov u Davis Cupu, a najbolji plasman na pojedinačnoj ATP listi mu je treće mjesto.

"Ovdje sam osvojio svoj prvi turnir, bilo je to davno i lijepa sjećanja su se vratila", rekao je u emotivnom obraćanju na proglašenju pobjednika 2023. Wawrinka i tada zastao, jer su ga emocije slomile i oči zasuzile. Činilo se da je to njegov „posljednji ples“ u Umagu, no baš kao što kaže tetovaža na njegovoj ruci: “Ever tried. Ever failed. No matter. Try again“, gledat ćemo iznimno motiviranog Stana.

Prošle godine Wawrinka je u Umagu imao veliku podršku navijača, koji iznimno cijene sve što je napravio tijekom karijere, a samo mu je jedna pobjeda nedostajala da postane treći višestruki osvajač Umaga, nakon Thomasa Mustera i Carlosa Moye. Isto tako taj poraz spriječio ga je da postane igrač koji je osvojio isti turnir u najvećem vremenskom razmaku otkako postoji ATP Tour (bilo bi to 17 godina, 2006.-2023.).

Povratkom Stana Wawrinke ovogodišnji Plava Laguna Croatia Open Umag dobio je još jedno veliko ime u glavnom ždrijebu. Ranije su potvrđeni Andrej Rubljov, Lorenzo Musetti, Matteo Arnaldi, Lorenzo Sonego te mlade zvijezde Dino Prižmić, Jakub Menšik, Luciano Darderi i Flavio Cobolli.

Linker
07. rujan 2024 19:06