ARHIVA
BRAVO ZA ANU KONJUH

Lijepo je imati opet pobjednički trofej u rukama, a sada idem dalje po nove pobjede

Hrvatska tenisačica, koja već godinama vodi bitke s ozljedama, osvojila turnir u Bratislavi
Piše: Tonči VlašićObjavljeno: 22. studeni 2022. 10:47

Uzela je pobjednički trofej, napravila sliku s trenerom Antoniom Veićem na terenu Arene Nacionalnog teniskog centra u Bratislavi, tamo gdje su se prije 17 godina s pokalom Davis Cupa za povijest fotografirali Ivan Ljubičić, Mario Ančić, Ivo Karlović, Goran Ivanišević i Nikola Pilić. Nije joj trebalo reći da se nasmije, jer joj osmijeh već nakon nekoliko poena u tie breaku, kad je na semaforu zasvijetlilo 5:0, nije silazio s lica.

Onda je brže bolje, nakon što je odradila sve obveze prema organizatoru, ušla u automobil, te krenula za Zagreb. Kako je bez problema prošla svih pet prepreka u Bratislavi, tako je bez problema stigla do Zagreba.

- Nema puno od Bratislave do Zagreba - pravdala se.

Nije moglo brže

Prije ponoći već je bila parkirala automobil u garažu.

Ana Konjuh sve se skupa nije puno zadržala ni na putu do trofeja. Prvi meč 53 minute, drugi 59, treći 63 minute, četvrti joj je suparnica predala nakon što je dobila prvi set, te imala 1:1 u drugom. Tek u finalu, i to u prvom setu, nešto je zaštekalo kontra Uzbekistanke Nigine Abduraimove (WTA 192), ali je zato projurila kroz drugi (6:0), kao i kroz tie break odlučujućeg seta finala 60.000 dolara vrijednog ITF-ovog turnira.

- Je li moglo brže? Ha, nije. Cura je odlično servirala, baš odlično u tom trećem setu, ali sam imala odgovor. Imala sam i malo sreće, ali je i Abduraimova nekoliko puta pogodila nemoguće - naglasila je Ana.

Nakon dvije godine i dva mjeseca nova turnirska pobjeda. Zadnja je bila u Zagrebu početkom rujna 2020. godine. Bio je to njezin povratak nakon tko zna kojeg operativnog zahvata na ruci, te puno, puno mjeseci izvan terena, a ta njezina druženja s kirurzima, specijalistima, posjete klinikama, razlog su što nema više od četiri turnirske pobjede, što je nekoć najbolja juniorka svijeta na zasad samo jednom osvojenom WTA turniru (Nottingham 2015.) i tri ITF-ova (Montpellier 2013, Zagreb 2020, Bratislava 2022).

Tek na 117. mjestu

Ana se prošle godine bila vratila u TOP 50, zatim opet problemi, nakon toga nije išlo, a kako nije uspjela obraniti bodove, pala je za više od stotinu mjesta.

- I onda sve ispočetka - znala je reći, a to ispočetka znači manji turniri, manje bodova u igri, te mic po mic, sve dok se opet ne dođe u priliku igrati veće turnire, koji donose za jednu pobjedu više bodova nego kad se na nekim turnirima ode do kraja.

U posljednjim tjednima, pak, ulovila je dobar zamah. Na WTA 125 turniru u Rouenu upisala je prvu pobjedu u glavnom turniru nakon više od osam mjeseci, onda je igrala polufinale jakog ITF turnira (W100) u Englekoj i sada je otišla do kraja u Slovačkoj. Sa svime time, a ponajviše zbog uspjeha u Bratislavi, 24-godišnja Dubrovkinja, koja je bila i Top 20 na svijetu već kao 19-godišnjakinja (2017.), napravila je skok od 20 mjesta, te je sad na 117. mjestu WTA ljestvice.

- Tek na 117. mjestu - naglasit će Ana, a to je razlog što je već na putu za Italiju, na 25.000 dolara vrijedan ITF-ov turnir u Ortisei.

Nastavlja dalje loviti bodove. Kako već ima bodove sa 16 turnira, te će samo neki novi lijep rezultat, polufinale, finale ili nova turnirska pobjeda, donijeti koji bod više.

Još jednom povratak na Bratislavu, trenutak kad je zaključila meč.

- Lijepo je imati opet pobjednički trofej u ruci - istaknula je.

- Idemo dalje, u nove bitke. Korak po korak naprijed - najavila je nove nastupe.

Želja joj je izravno osigurati mjesto u glavnom turniru na Australian Openu u siječnju, odnosno pokušati izbjeći stres kvalifikacija. Garancija za to je ulazak u Top 100, pa će zato za Anu Konjuh 2022. godina još neko vrijeme biti radna.

Linker
19. travanj 2024 02:37