RONALD GORSIC Cropix
JAKA KONKURENCIJA

Makarska je uskoro domaćin najvećeg turnira u Hrvatskoj, cilj je oboriti rekord naših predstavnica

Turnir inače ima svoj standardni termin u drugom tjednu Roland Garrosa, a finale će se igrati 9. lipnja
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 15. svibanj 2024. 16:31

Manje od 20 dana dijeli nas od Makarska Opena by Valamar, najvećeg teniskog turnira u Hrvatskoj za tenisačice, s obzirom na to da je u kategoriji WTA125, dakle odmah ispod razine "pravih" WTA turnira.

Direktor turnira Feliks Lukas predstavio je listu tenisačica koje će od 3. do 9. lipnja zaigrati u gradu pod Biokovom, a predvodit će ih mlada američka zvijezda Emma Navarro, trenutačno 22. igračica svijeta. Iz aktualnih Top 50 bit će tu još zvučnih imena, poput Nizozemke Arantxe Rus, Francuskinje Diane Parry te ukupno još sedam tenisačica iz najbolji sto na svijetu.

- Lani su u finalu nastupile dvije tenisačice iz Top 50, Mayar Sherif, najbolja Egipćanka svih vremena, i Talijanka Jasmine Paolini, koja je nedavno osvojila Masters u Dubaiju i igrala četvrtfinale Australian Opena. Prošle godine smo imali Čehinju Lindu Noskovu, koja je pobijedila Igu Swiatek, najbolju tenisačicu svijeta zadnjih nekoliko godina, a već osam godina na našem turniru nastupa i Slovakinja Anna Karolína Schmiedlova. Sve to govori o kontinuiranoj kvaliteti tenisa koji se igra u Makarskoj - naglasio je Lukas.

image

Petra Marčinko, Lucija Ćirić Bagarić, Tena Lukas

RONALD GORSIC Cropix

- Ovaj turnir mnogo znači i kao odskočna daska mladim hrvatskim tenisačicama, poput Tare Würth koja je na njemu ostvarila svoj prvi zapaženi rezultat i kasnije došla do praga top 200.

Između ostalog i zbog toga ove se godine u Makarskoj očekuje najveći broj hrvatskih tenisačica. Na listi prijavljenih je za sada šest domaćih predstavnica - Jana Fett (WTA 128), Antonia Ružić (WTA 215), Lea Bošković (WTA 211), a pozivnicu su dobile Lucija Ćirić Bagarić (WTA 185), Petra Marčinko (WTA 218) i Tena Lukas (WTA 234), a za kvalifikacije u igri su još državna prvakinja do 16 godina Marta Perić i Makaranka Mariana Dražić. Cilj direktora Lukasa je obaranje rekorda i nastup najvećeg broja hrvatskih predstavnica na turniru.

- Ove sam godine u iznimno dobroj formi, jako dobro igram i imam dosta dobre rezultate. Mnogo mi znači što imam priliku ponovo igrati u Makarskoj pred domaćom publikom - izjavila je naša igračica Tena Lukas.

Njezina mlada kolegica Dubrovkinja Lucija Ćirić Bagarić ove sezone također je u odličnom rezultatskom nizu, iza nje su čak četiri osvojena ITF turnira.

image

Lucija Ćirić Bagarić

RONALD GORSIC Cropix

- Ovo će mi biti prvi nastup u Makarskoj, a čula sam od drugih tenisačica kako su turnir i organizacija na vrhunskoj razini, tako da jedva čekam zaigrati na terenima udaljenima samo nekoliko metara od mora. Naravno, pri tome vjerujem kako mogu ostvariti i dobar rezultat.

Turnir inače ima svoj standardni termin u drugom tjednu Roland Garrosa, a finale će se igrati u nedjelju, 9. lipnja, od 20 sati pod reflektorima.

Ovaj turnir jedna je od 25 velikih sportskih manifestacija koja se financira putem Javnog poziva i koji je važan za promociju Hrvatske kao sportske nacije, poručio je Krešimir Šamija iz Ministarstva turizma i sporta.

Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamara, službenog domaćina turnira, istaknula je kako će sav prihod od ulaznica WTA Makarska Open biti doniran Parasportskom savezu Splitsko-dalmatinske županije koji okuplja sportaše s invaliditetom.

Linker
15. svibanj 2024 16:31