GORAN SEBELIC Cropix
ŽESTOKA BITKA

Maraton za kraj spektakla u Umagu: Cerundolo nakon tri sata svladao Musettija za naslov

Za 25-godišnjeg Cerundola ovo je treći ATP naslov u karijeri, prvi ove godine
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 27. srpanj 2024. 23:18

Francisco Cerundolo (ATP 37) pobjednik je Plava Laguna Croatia Opena nakon što je u krajnje uzbudljivom finalu umaškog ATP turnira svladao Talijana Lorenza Musettija (ATP 17) s 2:6, 6:4, 7:6 (5).

Argentinski tenisač slabo nije najbolje otvorio prvo subotnje finale Umaga - što je posljedica Olimpijskih igara, odnosno činjenice da je teniski turnir u Parizu već počeo pa se Umag morao malo "požuriti" - i bio skoro nemoćan u prvom setu. Do 2:2 rezultat je bio u egalu, a nakon toga uslijedio je tornado u režiji Musettija, nedavnog polufinaliste Wimbledona. Napravio je Talijan break za 3:2, potvrdio ga u sljedećem gemu, pa onda uhvatio još jedan break, a u ta dva svoja izgubljena servisa Cerundolo je osvojio tek jedan poen.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Zaključio je potom Musetti set, ali na pomisao da bi jednako tako cijeli meč mogao otići na njegovu stranu, Cerundolo je odgovorio otvorivši drugi set sa 3:0. Brzo se Talijan opet pribrao i vratio se na 3:3, ali otad osim potpuno izjednačenog, gledamo i fenomenalan meč u smislu teniske kvalitete, s briljantnim potezima, razmjenama, udarcima...

Samo jedan malo slabiji gem na servisu i to u najgorem trenutku - kada je servirao za ostanak u setu kod 4:5 - koštao je Musettija drugog seta. No, na dobitku su bili gledatelji i opet pune tribine stadiona Goran Ivanišević jer ono što je slijedilo bilo je novih sat i pol teniske poslastice, jer toliko je trajao samo odlučujući set, nakon što su prva dva zajedno trajala toliko.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Tek tu je bilo teško razlučiti boljeg jer odnosi snaga konstantno su se mijenjali, a inicijativa je bila čas na Musettijevom reketu, čas na Cerundolovu. Pri tome je Musetti propustio šest break-lopti kroz dva različita gema (kod 1:1 te 3:3), da bi onda napokon slomio Cerundolov servis u devetom gemu.

Donijelo mu je to servis za meč, ali Argentinac je opet imao spreman odgovor i naizgled ni iz čega ubacio u još brzinu više. Cerundolo se tako spasio, pa onda u tie-breaku - jer kako je drugačije mogao biti razriješen ovaj dvoboj - zaostatak od 1:3 s pet uzastopnih poena pretvorio u 6:3 i pet vezanih meč-lopti. Treća je bila ona koju je iskoristio da bi nakon točno tri sata igre došao do velike pobjede...

image
GORAN SEBELIC Cropix

U svom petom finalu u karijeri, ali i svojoj premijeri na ATP turniru u Umagu, 25-godišnji Cerundolo je tako došao do treće titule (Bastad 2022, Eastbourne 2023) te ujedno i nastavio niz bez poraza na hrvatskom tlu. Naime, prije četiri godine u Splitu je osvojio naslov na Challengeru, a sada je na tadašnjih pet pobjeda nalijepio još četiri u Umagu.

Postao je treći Argentinac koji je podigao veliki plavi trofej u Umagu, nakon Guillerma Canasa (2004.) i Guillerma Corije (2005.). Musetti je, pak, u četvrtom finalu karijere, a drugom ove sezone (Queen‘s) ostao na dvije titule (Hamburg 2022, Napulj 2022).

Inače, i Cerundolo i Musetti trebali bi već u nedjelju poslijepodne igrati svoje mečeve 1. kola na OI u Parizu...

Linker
13. kolovoz 2024 18:53