Marin Čilić
 NATALIA KOLESNIKOVA Afp
NIJE IŠLO

Marin Čilić nije uspio osvojiti svoj 20. naslov u Moskvi, u finalu uvjerljivo poražen od Karaceva

Hrvatski tenisač Marin Čilić nije uspio osvojiti ATP turnir u Moskvi
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 24. listopad 2021. 18:03

Čilić nije uspio osvojiti jubilarnu 20. titulu u karijeri, čime bi postao tek šesti aktivni tenisač s 20 ili više naslova (Roger Federer 103, Rafael Nadal 88, Novak Đoković 85, Andy Murray 46, Juan Martin del Potro 22). U finalu turnira u Moskvi 33-godišnjeg Međugorca je potpuno nadigrao Aslan Karacev (ATP 22), najveće osvježenje na ATP Touru ove godine. Rus je slavio sa 6:2, 6:4, vrlo uvjerljivo i bez ikakve drame. To je samo nastavak lude sezone za 28-godišnjaka iz Vladikavkaza, kome je 2021. godina zapravo debi na ATP Touru.

Karacev je iz kvalifikacija dospio do polufinala na Australian Openu u svom Grand Slam debiju (sa 114. skočio na 42. mjesto), potom je osvojio turnir u Dubaiju, nadigrao prvog tenisača svijeta Novaka Đokovića u Beogradu za svoje drugo finale, svladao Danila Medvedjeva u Rimu... Sve su to dokazi da je vrhunski tenisač, tome je dodao srebro na Olimpijskim igrama u mješovitim parovima s Jelenom Vesninom, kao i finale Roland Garrosa s istom tenisačicom. Spomenimo i da je u paru s Andrejom Rubljovom uzeo titulu u Dohi. Dakle, odličan u svim kategorijama.

image
Karacev vs Čilić
SOFASCORE

Grafika: SofaScore

Ovo mu je druga titula (omjer 34-18) začinjena s ulaskom u Top 20 (18), postao je deseti ruski tenisač s naslovom u Moskvi. Rekorder je Jevgenij Kafeljnikov s pet trofeja, Nikolaj Davidenko ima tri, a trećem se nadao Čilić, no nije bio blizu kao najstariji finalist u 31 godinu dugoj povijesti turnira. Ostao je na pobjedama iz 2014. i 2015. godine.

Jedini trenutak kad je Karacev zadrhtao u svojoj dominantnoj predstavi bilo je u trenutku kad je servirao za pobjedu. Do tada nedodirljiv na servisu, jer nije Čiliću dopustio da dođe do izjednačenja tijekom meča, ipak je malo popustio i naš tenisač je zaradio prvu break-loptu. Mogao je Međugorac produžiti meč, bila je to lijepa prilika, ali opet mu je nedostajalo konkretnosti i odlučnosti. Karacev se izvukao, zaslužio je, igrao je puno bolje. Krenuo je idealno oduzevši početni udarac Čiliću u prvom gemu, ponovio sve u sedmom gemu za odlazak na 5:2. U nastavku je Čilić malo bolje kontrolirao svoj servis, ali i dalje nije mogao zaprijetiti Karacevu. Ovaj je, pak, u sedmom gemu iskoristio treću break-loptu i to je manje-više bilo to, osim male drame u posljednjem gemu.

- Ovdje sam dolazio igrati kao junior, pa sam igrao u kvalifikacijama, dobivao neke pozivnice, ali bez uspjeha, a sada sam pobjednik. Da, ovo je ostvarenje sna - rekao je Karacev.

- Malo sam se stisnuo u posljednjem gemu, nisam mogao ubaciti prvi servis, napravio sam duplu pogrešku, ali nekako sam priveo meč kraju. Titulu posvećujem majki i ocu, cijeloj obitelji i prijateljima.

Čilić je ostao na 19 osvojenih turnira, tri manje od Gorana Ivaniševića. Ove je godine uspio prekinuti trogodišnji post kad je u Stuttgartu na travi nadigrao u finalu Felixa Auger-Aliassimea. Inače, ovo mu je bio prvi turnir nakon što je po drugi put postao otac.

Marinu je ovo bilo 34. finale, što će reći da je u njih petnaest ostao kratak. Dva najbolnija poraza dogodila su mu se od Rogera Federera na Grand Slamovima. Prvi u Wimbledonu 2017. godine kad je legendarni Švicarac slavio u tri glatka seta, velikim dijelom zahvaljujući žuljevima na stopalu našeg tenisača. Drugi je, pak, bio šest mjeseci kasnije u Melbourneu na Australian Openu. Gubitak u pet setova, a moglo je završiti drugačije da je Čilić iskoristio break-loptu na početku petog seta. Najviše izgubljenih finala u jednoj sezoni imao je 2011. godine kad je poražen u završnici Marseillea, Umaga i Pekinga. Te godine je osvojio samo Sankt Peterburg, a njegova serija s najmanje jednim osvojenim turnirom trajala je od 2008. do 2018. godine. Najviše turnira osvojio je 2014. godine, četiri uključujući onaj najveći na US Openu. Te je godine osvojio još Delray Beach, Zagreb i Moskvu.

Linker
05. svibanj 2024 01:35