MARCO BERTORELLO Afp
ATP FINALE

Mektić i Pavić protiv Dodiga i Polašeka za polufinale! Mladi Talijan zapalio navijače u Torinu

Mektić/Pavić i Dodig/Polašek su ove godine odigrali tri meča. Uspješniji je "svehrvatski" par...
Piše: Hrvoje Slišković/JL/HinaObjavljeno: 16. studeni 2021. 23:29

Nikola Mektić i Mate Pavić protiv Ivana Dodiga i slovačkog tenisača Filipa Polašeka igrat će u četvrtak meč za drugo mjesto u Zelenoj skupini ATP finala u Torinu i prolazak u polufinale.

Prvo je najbolji svjetski par izgubio od Marcela Granollersa i Horacija Zeballosa 6-4, 7-6 (4), da bi Dodig i Polašek (spojili se ponovno za finale, inače su prekinuli suradnju na pola sezone) pobijedili Kevina Krawietza i Horiju Tecaua sa 7-6 (2), 7-5. Granollers i Zeballos su sigurni pobjednici skupini, Krawietz i Tecau ne mogu proći dalje.

Mektić/Pavić i Dodig/Polašek su ove godine odigrali tri meča. Uspješniji je "svehrvatski" par, a jedinu utakmicu koju je dobio "pedeset postotni hrvatski par" dobio bio je u polufinalu Australian Opena. Mektić i Pavić pobijedili su u Antalyiji i Dubaiju.

Dodig i Polašek u utorak su bili uvjerljivi, spasili su sve tri break-lopte u meču. Mektić i Pavić su, pak, prvi set izgubili nakon dvije dvostruke Mektićeve pogreške, dok se u drugom dogodila nesvakidašnja stvar. Naši tenisači ušli su u svađu sa sutkinjom Aurélie Tourte koja nije na vrijeme registrirala da je Mektić signalizirao "challenge". Tražio je provjeru lopte nakon jednog servisa Zeballosa. Tvrdila je da je to učinio prekasno. Uključio se "teniski VAR", gledala se snimka, ali uporna Tourte nije željela promijeniti svoj stav unatoč snimci koja je pokazala da je Mektić bio u pravu.

Nije pomoglo niti što je Granollers predložio da se pregleda trag loptice umjesto da se gubi vrijeme pregledavanjem snimke

Sinner uvjerljiv protiv Hurkacza

Mladi talijanski tenisač Jannik Sinner uskočio je kao zamjena za ozlijeđenog Mattea Berrettinija i u utorak zapalio domaće navijače u dvorani Alpitour u Torinu svladavši Poljaka Huberta Hurkacza sa 6-2, 6-2 u meču 2. kola "Crvene" skupine na ATP Finalu, a time je zadržao izglede za plasman u polufinale.

Da bi se plasirao u polufinale Sinner mora u četvrtak pobijediti branitelja naslova, Rusa Danila Medvjedeva, koji je u utorak teško izborenom pobjedom 6-3, 6-7 (3), 7-6 (6) protiv Alexandera Zvereva osigurao prvo mjesto u skupini i postao prvim polufinalistom u Torinu.

No, samo pobjeda nad Medvjedevom neće biti dovoljna Talijanu za osvajanje drugog mjesta, već mu se mora poklopiti i rezultat drugog dvoboja, odnosno Hubert Hurkacz mora svladati Zvereva. Samo u tom slučaju će Sinner otići u polufinale, iako je odigrao samo dva meča, jer bi jedini, uz Medvjedeva, imao dvije pobjede.

Iako bi Talijan u tom slučaju imao prednost u međusobnom dvoboju, prvo mjesto bi ipak osvojio drugi tenisač svijeta, zato što je odigrao sva tri meča u skupini.

Drugim riječima, unatoč porazu od Medvjedeva, u kojem je propustio 'break-loptu' kod 5-5 u trećem setu te prednost od 4-2 u odlučujućem 'tie-breaku', Alexander Zverev još uvijek drži sudbinu u svojim rukama, jer mu pobjeda nad Hurkaczom jamči plasman u polufinale.

Poljskom tenisaču, iako ne može izboriti plasman u polufinale, motiva za borbu protiv Zvereva neće nedostajati. Naime, svaka pobjeda u skupini na ATP Finalu donosi 200 bodova i 173.000 američkih dolara.

Garbine Muguruza u meču za naslov

Dvostruka osvajačica Grand Slam naslova 28-godišnja španjolska tenisačica Garbine Muguruza u utorak je sa 6-3, 6-3 pobijedila 24-godišnju sunarodnjakinju Paulu Badosu Gibert u prvom polufinalnom dvoboju završnog WTA turnira u meksičkoj Guadalajari.

Muguruza je tako postala tek druga Španjolka koja će imati priliku boriti se za prestižni naslov, a može postati prva koja će ga i osvojiti, jer je Arantxa Sanchez Vicario 1993. poražena u finalu od Njemice Steffi Graf.

Peta tenisačica svijeta je u španjolskom polufinalu potpuno nadigrala desetu s WTA ljestvice Paulu Badosu, koja je u Guadalajaru stigla kao iznenađujuća pobjednica turnira u Indian Wellsu te svoj pobjednički niz nastavila i u prva dva meča u skupini. No, nakon poraza od Ige Swiatek, ni u polufinalu nije pronašla protuigru za raspoloženu sunarodnjakinju.

Muguruza je u prvom setu izgubila svega šest poena na servisu i s dva 'breaka' lakoćom osvojila prvu dionicu. Napravila je i rani 'break' u drugom setu (2-0) te u sljedećem gemu spasila tri prilike Badose za oduzimanje servisa i time prelomila meč.

Muguruzi je ovo četvrti nastup na WTA Finalu, a u prethodna tri (2015. - 2017.) nijednom nije uspjela proći skupinu.

Njezina suparnica u finalu bit će bolja iz noćnog polufinalnog dvoboja u kojem će Estonka Anett Kontaveit (WTA - 8.) igrati protiv Grkinje Marije Sakkari (WTA - 6.).

Linker
25. travanj 2024 02:20