MARCO BERTORELLO Afp
U TIJESNA DVA SETA

Mektić i Pavić u polufinalu ATP Finalsa, olimpijski pobjednici savladali još jednog hrvatskog tenisača

Hrvatski tenisači Nikola Mektić i Mate Pavić plasirali su se u polufinale ATP Finala u Torinu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 18. studeni 2021. 20:48

Kockice su se posložile tako da smo već u utorak znali da ćemo imati barem jednog predstavnika u polufinalu parova na ATP Finalsu u Torinu. Jer posljednje kolo Zelene skupine donosilo nam je izravni okršaj za drugo mjesto između Nikole Mektića i Mate Pavića s jedne strane i Ivana Dodiga i Slovaka Filipa Polašeka s druge. Večeras smo dobili i odgovor: u subotnjoj borbi za finale gledat ćemo Nikolu i Matu koji su slavili sa 6:4, 7:6 (6) nakon jednog sata i 34 minute igre. Suparnike u polufinalu još se ne znaju jer je situacija u Crvenoj skupini i dalje otvorena i rasplest će se tek sutra.

Ove su godine ova dva para međusobno igrala triput prije Torina. Mektić i Pavić su slavili u dva meča, u Antalyji i Dubaiju, ali Dodig i Polašek su bili bolji u onom najvažnijem, u polufinalu Australian Opena, turnira koji su kasnije i osvojili. Međutim, ubrzo nakon prvog Grand Slama godine, naš i slovački tenisač su upali u rezultatsku krizu koja je u konačnici i dovela do njihova razlaza i traženja novih partnera.

Posljednji zajednički turnir bio im je Wimbledon, a nakon toga je svaki krenuo svojim putem uz dogovor da će igrati u Torinu ukoliko to ne ostvare s nekim drugim partnerom. Dodig je završnicu sezone odigrao s nekadašnjim partnerom Marcelom Melom, a Polašek se udružio s Johnom Peersom s kojim je čak i bio u prilici izboriti ATP Finals, ali je u konačnici ipak ostao prekratak, pa je u Torinu zaigrao s Ivanom. Nije se previše osjetilo da dugo nisu igrali zajedno; u prvom nastupu su propustili četiri meč-lopte protiv Granollersa i Zeballosa, potom su pobijedili Krawietza i Tecaua, a u trećem su kolu, eto, pružili jak otpor i najboljem svjetskom paru.

U prva su četiri gema meča oba para držala svoje servise, a onda su u petom Nikola i Mate na Polašekov servis došli do četiri vezane break-lopte i iskoristili prvu. Lako su potom osvojili svoj servis-gem, pa onda na Dodigov servis još jednom došli do 40:0, ali ovaj su se put Hrvat i Slovak izvukli. Imali su priliku i potpuno se vratiti u set jer su u desetom gemu na Pavićev servis imali dvije break-lopte, ali Mate je s dva kvalitetna servisa riješio problem i asom donio set sebi i Nikoli.

Neovisno o tom posljednjem gemu, Zagrepčanin i Splićanin su vrlo dobro servirali, ali i reternirali u tom prvom setu, o čemu govori i podatak da su osvojili čak 89 posto poena nakon pogođenog prvog servisa, u usporedbi sa 61 posto njihovih suparnika. Slika se na početku drugog seta ipak ponešto promijenila, pa su Dodig i Polašek već u drugom gemu došli do breaka, slomivši Pavićev servis. No, što su osvojili, brzo su i ispustili jer su Nikola i Mate već u sljedećem gemu nadoknadili break.

Do kraja seta obje su kombinacije čuvale svoje servise, pa je odlučivao tie-break u kojem je prvi do osjetne prednosti (4:1), nakon dva sjajna reterna, došao "svehrvatski" par. No, uslijedio je odličan retern Dodiga, pa pogreška Mektića na mreži, i vrlo brzo je bilo 4:4 i bitka je opet bila otvorena. Nikola i Mate su do prve meč-lopte došli povevši 6:5, ali Dodig je to anulirao odličnim servisom. No, onda je sijevnuo još jedan čudesni Pavićev retern za drugu meč-loptu koju su nakon Mektićeva servisa i iskoristili.

Zagrepčanin i Splićanin tako nastavljaju lov na desetu titulu u godini iz snova, godinu u kojoj su, između ostaloga, osvojili Wimbledon, olimpijsko zlato i tri Masters 1000 naslova, te i prije Torina osigurali broj 1 na kraju sezone. Mektić sada ima priliku obraniti i naslov na ATP Finalsu do kojega je došao lani u društvu Nizozemca Wesleyja Koolhofa, dok Paviću ta titula još uvijek nedostaje, štoviše ovo mu je prvi plasman u polufinale na završnom turniru.

Parovi:

Zelena skupina:

Granollers, Zeballos - Mektić, Pavić 6:4, 7:6(4),

Mektić, Pavić - Krawietz, Tecau 6:4, 6:4,

Granollers, Zeballos - Dodig, Polašek 4:6, 7:6(10), 10:6,

Dodig, Polašek - Krawietz, Tecau 7:6 (2), 7:5, K

rawietz, Tecau - Granollers, Zeballos 6:3, 6:7 (1), 10:6,

Mektić, Pavić - Dodig, Polašek 6:4, 7:6 (6).

Poredak: Granollers, Zeballos 2-1, Mektić, Pavić 2-1, Dodig, Polašek 1-2, Krawietz, Tecau 1-2.

Linker
08. svibanj 2024 03:59