Carlos Alcaraz s peharom

 MIRKO FERLIN/CROPIX Cropix
PITANJE JE SAMO - KADA

Meteorski uspon supertalenta: U svijetu tenisa više ne postoji osoba koja sumnja da će on biti broj 1!

Tinejdžer iz Murcije postao je prvi španjolski osvajač Masters 1000 turnira u Miamiju
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 04. travanj 2022. 21:14

Carlosu Alcarazu nije trebao veći motiv da bi postao najmlađi pobjednik Masters 1000 turnira u Miamiju i treći najmlađi svih vremena na Masters 1000 turnirima od onoga kad je u subotu na Floridu sletio njegov trener Juan Carlos Ferrero. Nekada prvi tenisač svijeta i osvajač Roland Garrosa (2003), poznat po nadimku "Mosquito" (Komarac), sahranio je oca Eduarda i nije imao u planu dolaziti u Miami, ali njegov 18-godišnji učenik opet je nadmašio sva očekivanja i ostao u turniru dovoljno dugo da bi Ferrero potisnuo tugu, spakirao stvari i iz Španjolske pohitao na Hard Rock stadion kako bi prisustvovao najvećem trenutku mlade karijere.

Alcaraz je već tijekom turnira pobjede posvećivao svome treneru, a nakon što je svladao Caspera Ruuda u finalu (7:5, 6:4) s lakoćom je preskočio sve prepreke do lože u kojoj je sjedio Ferrero. Njihov zagrljaj nije potrebno opisivati.

- Nemam riječi kojima bih opisao kako se osjećam u ovom trenutku. Baš je posebno osvojiti moj prvi Masters 1000 turnir u Miamiju. Imam nevjerojatan stožer uz mene, obitelj... Baš sam sretan!

Prvi je Španjolac koji je osvojio Miami. Četvorica su prije njega zapela na posljednjem koraku, u finalu - Sergi Bruguera (1997), Carlos Moya (2003), David Ferrer (2013), dok je njegov idol Rafael Nadal izgubio čak pet finala (2005, 2008, 2011, 2014, 2017). Prvo, 2005. godine, kad je i on sam imao tek 18, izgubio je od Rogera Federera nakon što je vodio 2:0 u setovima (tada su se Masters 1000 finala igrala na tri dobivena seta).

image
MATTHEW STOCKMAN Afp

- Kad imaš sav taj potencijal i kad si spreman naporno raditi, teško je zamisliti da će stvari krenuti loše za tebe. Logično je očekivati da će njegovi izgledi za najveće titule rasti sa svakim odigranim turnirom - rekao je Nadal prošle godine u Madridu, kad je pobijedio Alcaraza.

- Rafine riječi su predivne i mi ih jako cijenimo - komentirao je tada Ferrero.

- Slažem se s onime što je rekao o Carlosovu potencijalu.

image
MICHAEL REAVES Afp

Pablo Carreno Busta, koji je često trenirao s Alcarazom, poslao je upozorenje svima.

- On već radi velike rezultate, ali ti će rezultati biti još bolji.

Mladi Španjolac prošle je godine ušao u Top 100 osvajanjem challengera u Oeirasu, godinu dana kasnije je pred promocijom u Top 10. Kako je došao do toga? Najprije prvom titulom u karijeri u našem Umagu, zatim četvrtfinalom US Opena, nakon čega je zatvorio 2021. godinu osvajanjem NextGen turnira u Milanu. Makar se za to ne dobivaju bodovi, način na koji je dominirao bio je impresivan.

- Moj je cilj biti broj jedan - rekao je u Milanu.

- Juan Carlos mi stalno priča priče o svojim iskustvima. Ono što najviše volim jest koliko me puno toga može naučiti. Sve što ja tek moram iskusiti, on je već prošao i može mi prenijeti. Nekako najvažnije mi se čini da me može spriječiti raditi pogreške, koje je on možda radio u mojim godinama.

Naveo je sada i konkretan primjer savjeta uoči finala.

- Rekao mi je kako svi znaju da mi je to prvo Masters 1000 finale, ali da zamislim kao da je prvo kolo turnira. Da razmišljam o svojoj igri, a ne finalu i ambijentu. Juan Carlos je jako važna osoba za mene ne samo s profesionalne strane, već i osobne, i tu mi pomaže jer pričamo o svemu u životu. Zato ga smatram prijateljem, ne samo trenerom - dodao je Alcaraz koji je u Ferrerove ruke stigao 2018. godine.

Nakon Miamija, mladić koji je nevjerojatno zreo za svoje godine, ima omjer 18-2 u 2022. godini. Jedina dva poraza bila su nakon maratonskih mečeva, u 3. kolu Australian Opena izgubio je od Mattea Berrettinija u tie-breaku petog seta, dok je u polufinalu Indian Wellsa bolji bio Nadal u tri seta.

image

Carlos Alcaraz I Casper Ruud

MATTHEW STOCKMAN Afp

Cabeza (glava), corazon (srce), cojones (muda), tri su stvari na koje mu je ukazao djed, a koje mora imati u trenucima kad je stani-pani.

- Njegova dinamičnost na terenu je njegova najveća vrlina. On je u stanju napraviti sve što od njega tražiš, a to je jako teško dobiti od igrača: servis-volej, igrati topspin ili flat, on jednostavno može sve - nahvalio ga je Ferrero.

- Ta hrabrost i sposobnost da završi poen je nešto što bih volio da sam ja imao.

Brz, okretan, snažan…

- Podsjećamo ga da je svaki dan cigla koju treba zazidati što je pažljivije moguće, tako da zid koji gradi bude savršen. Mogu vam reći da nema cigle koju je loše stavio - otkrio je njegov fizioterapeut Juanjo Moreno.

U svijetu tenisa više ne postoji osoba koja sumnja da će Alcaraz biti svjetski broj 1. Pitanje je samo kad će se to dogoditi.

image
MICHAEL REAVES Afp

- Zahvalan sam ljudima koji me vide kao najboljeg na svijetu u budućnosti, ali znam koliko je to teško - rekao je Alcaraz prije mjesec i pol dana kad je postao najmlađi tenisač s titulom na ATP 500 turniru (Rio de Janeiro).

- Mislim da sam na dobrom putu. Ako ostanem na tom putu i nastavim raditi stvari na pravi način, imat ću prilike, makar nikome ništa nije zagarantirano.

DOSADAŠNJA OSTVARENJA

- pobjedom nad Ramos-Vinolasom 2020. u svom debitantskom ATP meču u Rio de Janeiru, sa 16 godina, postao najmlađi pobjednik na Touru od 2013. i Cristiana Garina

- sa 18 osvojio turnir u Umagu u ljeto 2021. postavši najmlađi osvajač ATP turnira od Keija Nishikorija (18/Delray Beach 2008) i Rafaela Nadala (18/Sopot 2004)

- u 2021. ostvario omjer pobjeda i poraza 32-17 postavši najmlađi tenisač s više od 30 pobjeda u godini od 1992. i Andreja Medvedeva (32-11), tada 18-godišnjaka

- pobjedom nad Tsitsipasom 2021. postao najmlađi četvrtfinalist US Opena u Open eri (od 1968.) i bilo kojeg Grand Slama od Michaela Changa (18) u Roland Garrosu 1990.

- trijumfom u Riju ranije ove godine postao najmlađi osvajač turnira iz serije ATP 500 u povijesti

- najmlađi član Top 20 u povijesti od Andreja Medvedeva (18) i 1993.

- sa 18 godina i 333 dana u Miamiju postao treći najmlađi pobjednik Masters 1000 turnira (formirani 1990.), nakon Michaela Changa (18 g, 157 dana; Toronto 1990.) i Rafaela Nadala (18 g, 318 dana; Monte Carlo 2005.)

- najmlađi pobjednik Miamiju, otkako turnir postoji od 1985., jedini koji je to uspio prije svog 19. rođendana i nadmašio Novaka Đokovića (19 g, 10 mjeseci) iz 2007.

Linker
24. travanj 2024 14:30