Nikola Mektić i Mate Pavić

 GLYN KIRK Afp
ATP EASTBOURNE

Na redu je hrvatsko finale u tjednu uoči Wimbledona: Mogu slaviti Mektić i Pavić, a može i Dodig

Sigurno ćemo imati barem jednog, a moguće i dva Hrvata kao pobjednike ATP turnira u Eastbourneu.
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 29. lipanj 2023. 19:16

U konkurenciji parova će, naime, finale igrate Nikola Mektić i Mate Pavić protiv Ivana Dodiga i njegova američkog suigrača Austina Krajiceka.

Prvi su do meča za titulu stigli Dodig i Krajicek, koji su nastavili svoj pobjednički niz i u polufinalu upisali pobjedu broj 13, a ostvarena je protiv Matthewa Ebdena i Johna Patricka Smitha. U prvom su setu Međugorac i Amerikanac bili u zaostatku 5:3, ali su uspjeli osvojiti četiri uzastopna gema za preokret. No, u drugom su setu opet prvi popustili na početnom udarcu, kod rezultata 1:1, ali ovoga puta nisu uspjeli nadoknaditi taj minus pa je o pobjedniku odlučivao match tie-break. Tu su, pak, Dodig i Krajicek bili u stalnoj prednosti od početka i riješili ga u svoju korist sa 10-7.

Ovaj je tandem prije 20 dana osvojio Roland Garros, prošloga su tjedna podigli pobjednički pehar u londonskom Queen‘s Clubu, a odličnu su formu potvrdili i u Eastbourneu.

Za Dodiga će finale u Eastbourneu biti jubilarni 50. u konkurenciji parova na ATP Touru. Dosad je osvojio 23 naslova uz 26 poraza u finalima. Samo s Krajicekom ima već sedam titula i još šest finala, a započeli su stalnu suradnju tek sredinom prošle godine...

Nikola Mektić i Mate Pavić zajedno su, pak, nešto duže, od starta 2021. godine, pa u zajedničkoj riznici imaju i više srebrnine. Preciznije, osvojili su skupa 16 turnira (od toga također jedan Grand Slam, Wimbledon 2021.) te igrali još sedam finala.

Do 24. finala kao tandem stigli su pobjedom nad drugim nositeljima, Amerikancem Ramom i Britancem Salisburyjem. Bila je to vrlo dominantna predstava hrvatskog para u kojoj su suparnike praktički ostavili bez šanse. Dva su puta morali spašavati break-lopte, ali obje su bile još u početnoj fazi meča, kod 2:1 u prvom setu, ali kad su se tu obranili nisu više Ramu i Salisburyju, inače trostrukim Grand Slam pobjednicima (Australian Open 2020, US Open 2021. i 2022.), dali ni mrvice. Sveukupno su Mate i Nikola na svom početnom udarcu izgubili svega osam poena (32-40), a s druge strane, dva puta po setu oduzimali suparničke servise.

Nastavak je to oporavka za Mektića i Pavića jer do dolaska na travu imali su ove sezone za njih očajan omjer 10-12. Onda su osvojili Stuttgart, imali peh sa ždrijebom pa ispali u 1. kolu Queen‘sa od Skupskog i Koolhofa, ali evo ih sada opet u novom finalu. Ukupno, u nepune tri zajedničke sezone, Mate i Nikola na travi imaju omjer 31-3.

Inače, neće ovo biti prvi put da međusobno igraju ova dva para. Igrali su i lani na ATP Finalsu u skupini te u četvrtfinalu turnira u Astani i oba puta su slavili Mektić i Pavić.

Igrali su Zagrepčanin i Splićanin još mnogo puta protiv Dodiga kada je imao druge suigrače, a najviše jasno pamtimo olimpijsko finale iz Tokija s Marinom Čilićem.

Linker
21. svibanj 2024 19:24