Novak Đoković i Carlos Alcaraz

 Matthieu Mirville/dppi/Shutterstock Editorial/Profimedia
PIŠE NEVEN BERTIČEVIĆ

Nadal i Alcaraz odgodili sudar s Đokovićem, ali sada su za sve vrata otvorena. Velika bitka može početi

Kad je budućnost u pitanju najbolje izglede da postane novi vladar muškog tenisa ima Carlos Alcaraz
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 11. travanj 2023. 22:24

Posljednje dvije sezone tenis je, kao i svi drugi sportovi, imao puno neprilika s koronavirusom, puno se posljednjih godinu dana zakuhalo i zbog rata u Ukrajini, a svakako i zbog ozljeda. Kuhalo je i zbog uporne borbe Novaka Đokovića protiv establišmenta, koja nije uvijek završila najbolje za najboljeg igrača svijeta, no on je ostao čvrst u svojim nakanama i stavovima. Pogotovo oko necijepljenja protiv koronavirusa, pa je zbog toga deportiran iz Australije, niti je mogao igrati US Open, jer su Amerikanci tek nedavno omogućili slobodan ulaz u SAD necijepljenima.

Sada bi se moglo mirne duše zaključiti kako pravih problema u tenisu više nema i neće ih biti, osim ako netko bude bolovao ili imao problema s ozljedama. Naime, sada su sva vrata za sve otvorena nakon što je ukinuta i zabrana nastupa ruskim i bjeloruskim tenisačima i tenisačicama u Wimbledonu, a to će i poprilično rasplamsati borbu za prvo mjesto na svjetskoj rang listi.

Alcaraz ne juri renking

U tjednu uoči velikog turnira u Monte Carlu, Novak Đoković vratio se na svjetski broj 1, jer Španjolac Carlos Alcaraz nije uspio obraniti bodove u Miamiju. Ali, dok će Đoković igrati u Monte Carlu, tamo neće biti dva njegova velika rivala, Španjolaca Rafaela Nadala i Alcaraza. Alcaraz je odlučio odmoriti ruku s kojom je imao problema na turniru u Miamiju, a i nije mu prvi put da ga ruka muči. No, bez obzira na ruku, taj uskoro 20-godišnji momak iz Malage ni blizu nema probleme s kojima se godinama borio i još uvijek se bori Rafa Nadal, kojeg nema na terenima od Australian Opena.

image

Carlos Alcaraz

AL BELLO/Getty Images Via Afp

Nadalu nije prvi put da je otkazivao brojne turnire uoči Roland Garrosa, a objašnjenje je tipično za sve vrhunske tenisače od kojih gotovo nikada nećete moći dobiti potpunu istinu što ih muči. Španjolac je, kao i obično, ostao skroman u svojim izjavama. Netko će reći i u iskrenosti, iako nisam siguran da bi trebalo ići toliko daleko. On jednostavno muku muči s kukom, ali nije se odlučio za operaciju, a poslao je otprilike ovakvu poruku...

- Vratit ću se kad me vidite.

Slično se za sada ponaša i Alcaraz. Ne juri turnire, ne juri ni renking, nego vodi brigu o svom tijelu, a ako ćemo iskreno on ima dovoljno vremena. Sjajni mladi Španjolac, koji je prije dvije godine osvojio Umag, vrlo brzo je ostvario i postigao ono što su mu predviđali.

I Goran Ivanišević bio je jedan od onih koji je najavio Alcaraza kao buduću veliku zvijezdu svjetskog tenisa, a on je to i potvrdio osvajanjem US Opena, a nastavio potvrđivati osvajanjem Indian Wellsa ove godine...

- Osim što je jako mlad ostvario već neke velike rezultate, iznenadila me ogromna količina energije koju ima. Nisam očekivao da će se nakon Nadala toliko brzo pojaviti netko poput Alcaraza i po svemu što je do sada odigrao, on je svakako najbolji od onih koji dolaze - kaže Ivanišević.

image

Rafael Nadal i Casper Ruud

Claudio Cruz/afp/profimedia

Ti koji dolaze su vrlo različitih godina. Recimo, za Danila Medvedjeva ne bi se moglo reći da je mlad tenisač, između njega i Alcaraza velika je razlika od sedam godina. No, Medvedjev je ove godine apsolutno iskočio - osvojio je četiri naslova iz pet finala u nizu i došao do 19 trofeja u 32 finala koliko je igrao u karijeri. I nekako je upravo Rus, po svemu što je igrao, trenutačno najbliži velikanima Nadalu, Đokoviću i Federeru, koji se oprostio prošle godine, a donekle je u toj skupini bio i Murray. No, hoće li i kada Medvedjev preuzeti palicu pobjednika teško je reći.

Ivanišević ima, za sada, nešto drukčije mišljenje.

- Iako su ti momci odlični, neki su to dokazali ranije, neki kasnije, ipak treba priznati da kad se stari majstori pojave, onda nestanu. Neću reći u mišju rupu, ali činjenica je da rezultate koje su ostvarili Nadal, Đoković i Federer, a Novak će ih imati još, neće biti lako dostići.

Za Ivaniševića nema dvojbi

Prošle se godine u Wimbledonu dijelio nagradni fond, ali ne i bodovi, a da se jesu dijelili bodovi Đoković ne bi ostao bez broja jedan i po svemu sudeći će biti najdugovječnija “jedinica”, a Ivanišević će reći i najbolji svih vremena:

- Dovoljno je reći da je Novak došao jedan poen blizu kompletiranja kalendarskog Grand Slama, ali je izgubio od Medvedjeva na US Openu.

image
GABRIEL BOUYS/Afp

Sad kad se, na određeni način, sve poravnalo s ukidanjem zabrana nastupa izvjesno je da će borba za pozicije i bodove biti izrazito zanimljiva. Čini se da bi ovogodišnji Roland Garros, Wimbledon i US Open mogli definitivno odrediti utakmicu i priču o tome tko će jednoga dana, kad okonča karijeru, biti najbolji. Nadamo se da će se Nadal vratiti, ali ta je priča uvijek neizvjesna i on bi mogao biti sljedeći na izlaznim vratima nakon što se od tenisa oprostio Roger Federer.

Kad je budućnost u pitanju najbolje izglede da postane novi vladar muškog tenisa ima Carlos Alcaraz, ali uz uvjet da ga ne zaustave ozljede, a to je opasnost koja prijeti svakom sportu i svakom sportašu.

Linker
24. travanj 2024 07:07