Meč Nadala i Ajdukovića na rasporedu je od 13 sati

 ADAM IHSE/TT Afp
DANAS IGRA ČAK DVA MEČA

Nadal uoči okršaja s Dujom Ajdukovićem: ‘Vidjet ćemo kako će biti ujutro, zasad sam i dalje živ i u polufinalu‘

Splitski tenisač hit je turnira u švedskom gradu, gdje je iz kvalifikacija stigao među četiri najbolja
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 20. srpanj 2024. 06:59

Hrvatska ima novo ime na listi ATP polufinalista. Duje Ajduković, 23-godišnji Splićanin igra u švedskom Bastadu tjedan karijere te iz kola u kolo probija granice, odnosno svakom pobjedom ispisuje novi najbolji rezultat u svoj teniski CV.

Prvi je puta u gradu na jugu Švedske dohvatio četvrtfinale na ATP razini, a odmah je to iskoristio i za prolaz u svoje prvo polufinale. Svladao je iskusnijeg, 30-godišnjeg Brazilca Thiaga Monteira (ATP 85) sa 6:2, 4:6, 6:4 za svoju najveću pobjedu karijere.

No, najveći meč karijere tek mu danas slijedi i to na više razina. Jer neće to biti "obično" prvo polufinale u karijeri zbog toga što će tamo Ajdukovićev suparnik biti glavom i bradom - Rafael Nadal. Živuća legenda, jedan od najboljih tenisača u povijesti, osvajač 22 Grand Slam trofeja, od čega je 14 sa zemljanih terena Roland Garrosa, osvajač ukupno 92 titula u karijeri i čovjek koji će, usporedbe radi, igrati svoje 173. polufinale (ATP + Grand Slam) u karijeri. Duje Ajduković, eto, svoje prvo...

No, treba, a vrlo vjerojatno će i Ajduković taj meč shvatiti prvenstveno kao privilegiju i čast, jer ovo je vrlo lako moguće i jedan od malobrojnih preostalih mečeva u karijeri legendarnog Španjolca. Iako sigurno to više nije onaj Nadal iz dana kada je lakoćom gušio svoje protivnike u prašini zemljanih terena, svejedno je i dalje ogroman magnet kako za publiku tako i suparnike pa će jedinstvena, vjerojatno za Duju i jedina šansa u životu za odmjeriti snage s Rafom, sigurno biti specijalan dan u njegovoj karijeri. Meč protiv Rafe Nadala svojevrsna mu je nagrada za sve što je napravio ovoga tjedna u Bastadu, ali bez obzira na Nadalov renome i auru legende - štoviše, baš će zbog toga još i više Duje tražiti i pobjedu. Jer, zašto ne?

image

Duje Ajduković

BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Ajduković je, inače, upisao već pet uzastopnih pobjeda u Švedskoj jer do polufinala je stigao iz kvalifikacija, gdje je prošao dva kola, pa na to dodao tri u glavnom ždrijebu. Do ove posljednje, nad Thiagom Monteirom, stigao je u meču u kojem je blistao u prvom setu, malo stagnirao u drugom, ali opet bio na visini zadatka u trećem.

- Dobro sam se osjećao na početku meča, dobro pogađao udarce, ali uvjeti su ovdje vrlo promjenjivi, pa sam se morao prilagoditi, a drugom setu to nisam napravio koliko sam trebao. No, dao sam sve od sebe u nastavku, igrao sam dobro pa zbog toga ne bih bio razočaran i da sam izgubio - rekao je Ajduković neposredno nakon meča.

U drugom je setu Ajduković vratio "break" zaostatka (0:2), ali je prilikom servisa za ostanak u setu, kod 4:5, na set-loptu suparnika poslao jedan bekhend u aut pa je o pobjedniku ipak odlučivao treći set. Nije, međutim, takav rasplet psihološki ni malo uzdrmao Duju.

- To je stvar navike. Radiš na tome svaki dan na treninzima i pokušavaš ne razmišljati previše - objasnio je hrvatski tenisač kako je prebrodio gubitak drugog seta.

Upravo je zato Ajduković odmah u prvoj igri trećeg seta odmah stigao do break-šanse te onda forhend winnerom oduzeo servis Brazilcu i time zakoračio prema pobjedi. Jer iako je Monteiro priredio probleme u osmoj igri, kada je imao tri prilike za vraćanje breaka, 23-godišnji Splićanin svaki je put odigrao izvrstan poen te se izvukao iz neugodnosti. Na servisu za meč Ajduković je, pak, bio besprijekoran te bez izgubljenog poena stigao do pobjede.

Mogao je poslije toga u miru gledati četvrtfinalni meč Nadala i Argentinca Mariana Navonea te čekati tko će mu doći kao sljedeći suparnik.

- Koga bih želio? Ha ha ha... Ne znam što bih rekao, to je delikatna tema. Vidjet ćemo tko će biti, pa ću se pripremiti što bolje.

Na kraju je to ispao Nadal, ali nakon nevjerojatnog meča protiv trenutačno 36. igrača na svijetu, koji se protegao na brutalnih 3 sata i 59 minuta tenisa. Na trenutke je to bila nadrealna bitka u kojoj je Rafa nadoknadio dvostruki break zaostatka (1:4) u prvom setu pa ga ipak izgubio u tie-breaku.

Onda je drugi set otvorio sa 3:0 uz dvostruki break, pa izgubio četiri gema zaredom i onda još došao jako blizu poraza u završnici seta. Nije djelovao uvjerljivo, već je bio spreman za otpis, ali onda se probudila "zvijer" s Mallorce. Pitalo se nešto u svemu tome i Navonea, Argetinca koji je prijavljen za turnir u našem Umagu sljedećeg tjedna, a dvostruki je finalist s ATP Toura ove godine (Rio de Janiero, Bukurešt). Tako se treći set pretvorio u gladijatorsku bitku za svaki poen, pa je od 12 gemova, čak njih devet bilo s barem jednom break-loptu i po nekoliko prednosti i izjednačenja.

Navone je imao početnu inicijativu (2:0), ali Nadal je odgovorio s pet gemova zaredom. No, umjesto da zatvori meč na rutinu, čak je i 38-godišnji Rafa uspio propustiti čak dva servisa za pobjedu (kod 5:2 i kod 5:4) pa morao dodatno raditi za novi break te onda tek iz trećeg pokušaja ipak okončao maraton.

Sat se, pak, zaustavio na 3 sata, 59 minuta i 44 sekunde, po nekim mjerenjima otišao je i na 4 sata i 1 minutu. Kako god, to je Nadalov drugi najduži meč u karijeri u tri seta. Duži - i to za samo tri minute - bio je samo Nadalov dvoboj protiv Novaka Đokovića 2009. u polufinalu Madrida.

- Jako tijesan, i dugačak, i zamarajuć meč. Bilo je puno promjene dinamike u svakom setu, čas je on bio u kontroli, čas sam ja bio u kontroli, a onda nitko nije kontrolirao ništa - sažeo je Nadal dojmove.

Nepoderivi Španjolac, kojeg su ozljede pratile kroz cijelu karijeru, a posebno posljednje dvije sezone, bio je sretan što je njegovo tijelo izdržalo ovakav brutalan kondicijski test.

- Gubio sam na trenutke koncentraciju, vidjelo se to i na kraju meča kad sam prokockao 5:2. No, fizički sam izdržao do kraja, što je za mene dobar znak. Vidjet ćemo kako će biti ujutro, ali zasad sam i dalje živ i u polufinalu.

U subotu bi inače, pored polufinala s Ajdukovićem, trebao igrati i polufinale parova s Casperom Ruudom.

- Vidjet ćemo kako će se tijelo oporaviti, u kakvom ću se stanju probuditi ujutro.

Za Nadala će ovo, inače, biti prvo polufinale nakon pune dvije godine, od Wimbledona 2022.

Ljubičić posljednji hrvatski polufinalist u Bastadu

Duje Ajduković prvi je tenisač u posljednje 24 godine koji je uspio na turniru u Bastadu iz kvalifikacija stići do polufinala.

Identičan je razmak i od posljednjeg Hrvata u polufinalu ovog ATP turnira. Bio je to Ivan Ljubičić, koji je dakle te 2000. izgubio polufinale od Magnusa Normana.

Inače, Bastad je bio i mjesto jednog od najvećih uspjeha u karijeri Brune Orešara. Nekadašnji 46. igrač svijeta u ovom je gradu igrao jedno od svoja dva ATP finala. Bilo je to 1989. godine, a godinu ranije igrao je finale i u Ateni. Oba je puta ostao bez titule.

Ajduković osigurao Miliju Poljičku pozivnicu za Umag

Pobjedi nad Monteirom, osim samog Ajdukovića, najviše se zasigurno veselio Mili Poljičak. Jer prolazak u polufinale njegovog sugrađanina znači da Duje kao "specijalna iznimka" (SE) ulazi u glavni ždrijeb turnira u Umagu, a time je pozivnica rezervirana za njega proslijeđena Poljičku.

Ajduković je namjeravao igrati kvalifikacije Umaga, ali one počinju već danas, odnosno poklapaju se sa završnicom Bastada te ih u praksi ne može igrati. No, da zbog dobrih nastupa ne bi bio kažnjen izbacivanjem sa sljedećeg turnira, postoji SE pravilo, koje omogućava tenisačima izravan ulazak u ždrijeb nadolazećeg turnira.

Tako će u glavnom ždrijebu biti najmanje četvorica Hrvata - tri s pozivnicom (Poljičak, Luka Mikrut, Matej Dodig) i jedan sa SE statusom (Ajduković).

Linker
31. kolovoz 2024 06:35