Carlos Alcaraz
 MIRKO FERLIN/CROPIX
DOMINACIJA U FINALU

Nadalov nasljednik: Umag dobio najmlađeg pobjednika u povijesti, strašno ga nahvalio i Goran Ivanišević

Kada je Nadal osvojio svoj prvi turnir u životu, bio je samo osam dana stariji nego što je Alcaraz
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 25. srpanj 2021. 21:56

Carlos Alcaraz postao je najmlađi pobjednik u povijesti ATP turnira u Umagu, 18-godišnji Španjolac je u finalu nadigrao Richarda Gasqueta sa 6:2, 6:2 i tako nadmašio Andreja Rubljova (2017.) i Carlosa Moyu (1996.), tada također tinejdžere, ali godinu dana starije.

Kad ga već stalno uspoređuju s Rafaelom Nadalom, zgodno je primijetiti da je samo osam dana stariji nego što je bio slavni sunarodnjak kad je 2004. godine osvojio svoj prvi turnir u poljskom Sopotu.

Ovogodišnje umaško finale ujedno je bilo s trećom najvećom razlikom u godinama između dva finalista od 1990. godine, Francuzu je, naime, 35 godina. Alcaraz se nije niti rodio kad je Gasquet 2002. godine došao do svoje prve ATP pobjede u karijeri.

Alcaraz je postao sedmi Španjolac s titulom u Umagu, 11. ukupno za ovu jaku tenisku naciju, što će reći da su osvojili više od trećine (ovo je bilo 31. izdanje). Carlos Moya je rekorder s pet naslova, po jedan su dodali Alberto Berasategui, Alcarazov trener Juan Carlos Ferrero, Felix Mantilla, Tommy Robredo i Fernando Verdasco. Umaški uspjeh tinejdžera iz Murcije dovodi na prag ulaska u Top 50 (+19, 54).

- Ne bih se iznenadio kad bi za godinu i pol dana bio u Top Tenu - rekao je Goran Ivanišević.

Izvanserijski talent, najbolje što se Španjolskoj dogodilo u tenisu od Nadala, a on je sve to do sada potvrdio u nešto manje od godinu dana, osvojivši lani i tri challengera. Dva su bila u nizu (Barcelona, Alicante), što nije uspjelo niti jednom 17-godišnjaku otkako je Challenger Tour formiran 1978. godine.

Bez obzira na silno Gasquetovo iskustvo, čak 560 pobjeda u karijeri (najbolji Francuz u Open eri), on jednostavno nije mogao puno u svom 32. finalu. Previše se potrošio u polufinalu protiv Daniela Altmaiera, tri sata i 11 minuta je rudario za pobjedu i nije se stigao kvalitetno oporaviti.

Čim je Alcaraz u trećem gemu došao do prvog breaka, postalo je prilično izvjesno da se mora dogoditi čudo kako bi Gasquet nakon tri godine posta došao do prve titule i 16. u karijeri. Pitanje je bi li odmorniji mogao ugroziti Španjolca.

Alcaraz je osvojio prvu od mnogih titula, Umag će mu sigurno, ako ništa drugo zbog toga što mu je prva u karijeri, ostati u najljepšem sjećanju. Bez obzira vratio se braniti titulu ili ne. I Nadal je došao samo jednom, igrao u svom prvom polufinalu 2003. godine, a kasnije se kockice nisu posložile.

Linker
26. travanj 2024 15:23