Marin Čilić

 ADRIAN DENNIS Afp
NIŠTA OD FINALA

Najbolji hrvatski reket bez finala, srpski tenisač zaustavio Marinov impresivan niz u Kraljičinu klubu

Čilić je ostvario 35 pobjeda u karijeri na ovom turniru, a ujedno je došao i do 80. pobjede na travi
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 18. lipanj 2022. 18:45

Marin Čilić nije se uspio plasirati u još jedno finale ATP turnira u Queen's Clubu. Bolji od našeg najboljeg tenisača (ATP 17) bio je srpski broj 3, Filip Krajinović, 48. tenisač ATP-jeve ljestvice, sa 6:3, 6:3.

Nakon što je u prethodna tri meča (Broady, Bublik, Ruusuvori) ovoga tjedna kombinirano četiri puta gubio svoj servis, u subotnjem je meču Međugorac tri puta ostajao bez prednosti početnog udarca. Lako je već po tome zaključiti da ga servis nije najbolje služio, a statistika će dodatno potvrditi. Ubacio je skromnih 52% prvih servisa (70% Krajinović), nakupilo se i pet dvostrukih grešaka (Krajinović 0), pa je to poništilo solidnu brojku od 15 asova (Krajinović 3). S druge strane, niti jednu od šest prilika koje je imao za break Krajinovića, nije iskoristio.

U prve probleme Čilić je zapao u petom gemu meču, kada je bez osvojenog poena izgubio servis. Imao je priliku za uzvratiti srpskom tenisaču u osmom gemu, međutim Krajinović je izdržao pritisak, pa onda odmah u sljedećem gemu još jednim oduzimanjem servisa Čiliću zaključio set.

image

Filip Krajinović

ADRIAN DENNIS Afp

Početak druge dionice ponudio je Čiliću veliku priliku, imao je u prvom gemu čak pet break-lopti, od toga tri vezane (0:40), pa još dvije prednosti, ali ostale su neiskorištene. Poslije toga, do kraja meča, Čilić više nije dobio priliku za break...

Krajinović je, pak, svoj novi break izborio za 3:1 i napravio veliki korak ka pobjedi. Kod vodstva 5:3 i Čilićeva servisa imao je meč-loptu, nakon nekoliko neforsiranih grešaka našeg tenisača, ali Marin je uspio s dva asa produžiti nadu. U sljedećem je gemu zaprijetio sa 15:30, no Krajinović je u četvrtom poenu izvukao težak bekhend winner nakon sjajnog, dubokog Marinova reterna i tu zapravo dokrajčio Čilićev otpor.

Tako je Krajinović došao do pobjede u prvom međusobnom dvoboju, dok je Čilić ostao na 35 pobjeda u Queen'su, odnosno na dvije titule (2012, 2018), još dva finala (2013, 2017) i još dva polufinala (2016, 2022).



Prošlogodišnji finalist Wimbledona Matteo Berrettini (ATP 10) istaknuo je kandidaturu za ponavljanje tog dometa i ove godine. Talijanski tenisač plasirao se, naime, u finale Queen'sa pobjedom nad Nizozemcem Boticem van de Zandschulpom (ATP 29), što mu je osma uzastopna pobjeda na travi.

image

Matteo Berrettini

ADRIAN DENNIS Afp

Prošloga tjedna s četiri je pobjede osvojio Stuttgart (u finalu nadigrao Andyja Murraya), a zasad je i na četiri pobjede u Kraljičinom klubu, gdje će, pak, braniti lani osvojenu titulu pobjednika.

Uzme li se u obzir i prošla sezona, Berrettini je na travi trenutačno na sjajnom omjeru 19-1. Jedini poraz nanio mu je Novak Đoković u spomenutom finalu Wimbledona.

Ukupno će ovo Talijanu biti deseto finale u karijeri, a od dosadašnjih šest titula polovicu je osvojio na travi (Stuttgart 2019. i 2022, Queen's 2021.).

Linker
06. svibanj 2024 03:33