CLIVE BRUNSKILL Afp
TO BI BIO TEŽAK UDARAC

Najbolji tenisač svijeta mogao bi biti izbačen s Wimbledona ako ne ispuni uvjet: ‘Potrebna su nam jamstva...‘

Britanci razmatraju mjere koje bi mogle teško pogoditi ruske i bjeloruske tenisače i tenisačice
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 16. ožujak 2022. 08:13

Iako su još prije dva tjedna vodeće teniske udruge, ITF-u kao krovna organizacija, odnosno ATP i WTA koji vode muški i ženski Tour, omogućile ruskim i bjeloruskim tenisačicama i tenisačima pojedinačne nastupe na turnirima, ali ne pod zastavama svojih zemalja, u Velikoj Britaniji nisu baš zadovoljni takvom odlukom.

Vlada te zemlje, naime, razmatra mogućnost zabrane nastupa Rusima i Bjelorusima ako se jasno i glasno ne ograde od politike Vladimira Putina. To bi, dakle, moglo značiti da će i trenutno prvom tenisaču svijeta Danilu Medvedjevu biti zabranjen nastup na Wimbledonu ako se javno ne odrekne ruskog predsjednika i njegove agresije prema Ukrajini.

- Ovo je vrlo važno pitanje jer mnoge zemlje ne dopuštaju predstavnicima Rusije da se natječu. Međutim, u pojedinačnim sportovima to je složenije - izjavio je britanski ministar sporta Nigel Huddleston.

image
CLIVE BRUNSKILL Afp

- Apsolutno nitko pod ruskom zastavom ne bi se trebao moći natjecati. Mnogi sportaši spremni su natjecati se pod neutralnom zastavom, ali moramo ići i dalje od toga. Moramo imati određenu sigurnost da oni nisu pristaše Vladimira Putina i razmatramo koji bi nam zahtjevi mogli biti potrebni da bismo dobili jamstva u tom pogledu - dodao je Huddleston.

Naravno, Medvedjev ne bi bio jedini pogođen tom mjerom, tu su, između ostalih, i Andrej Rubljov (7. na ATP ljestvici), Aslan Karacev (22.) i Karen Hačanov (26.), kao i ruske tenisačice Anastasija Pavljučenkova (14.) i Veronika Kudermetova (24.) te Bjeloruskinje Arina Sabalenka (3.) i Viktorija Azarenka (15.).

Huddleston ističe kako Velika Britanija razmatra kako postići globalni konsenzus o tome kako se treba odnositi prema sportašima iz Rusije.

- Mislim da ljudi ne bi prihvatili sportaše koji mašu ruskom zastavom, posebno ako pritom postoji bilo kakva podrška Putinu i njegovom režimu.

Istup britanskog ministra vrlo je brzo izazvao i reakciju predsjednika Ruskog teniskog saveza Šamila Tarpiševa koji je za Sport Express poručio:

- Nikad u životu nisam vidio tog ministra, ne poznajem ga. Tko je on da raspravlja o tome? Trebamo li ga poslušati? Možda da onda poslušamo i dijete od pet godina? Zašto uopće da raspravljamo o ovoj temi? Što se manje bavimo takvim pitanjima, to bolje za Danila. Ako sada počnemo raspravljati o tome, onda će Danila definitivno izbaciti.

Linker
26. travanj 2024 13:28