REUTERS
NIJE DOBRO

NAJGORI POČETAK SEZONE ZA ČILIĆA Tako loše nije startao ni kada je bio ozlijeđen, a paradoks je da s najboljim renkingom ima najslabije rezultate

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 10. veljača 2017. 14:22

Tri dana trajali su Hrvati u pojedinačnom ždrijebu Montpelliera. U osmini finala odigran je tek jedan meč, a Marin Čilić i Borna Ćorić već su spremili kofere i krenuli put Rotterdama.

Sedmi igrač svijeta i prvi nositelj omogućio je novih pet minuta slave Dustinu Brownu (32), jednom od zanimljivijih likova na Touru, koji je dvije godine čekao zvučnu pobjedu. Nekako sumnjamo da će Čilić i sljedeće godine doći u Montpellier, s obzirom da drugu godinu zaredom zapinje na prvoj prepreci. Prošle godine koban mu je bio Alexander Zverev.

Moćni server s dreadlocksima, koji je tenis učio malo na Jamajci, malo u Njemačkoj, do srijede je imao 0-9 omjer protiv Top 10 igrača na tvrdoj podlozi. Nadala je dvaput pobijedio na travi, Isnera na zemlji i to je bilo to. Sve dok se nije ukazao neraspoloženi Marin, kojemu u sat vremena borbe nije ponudio nijednu break-loptu.

Zlobnici će primijetiti da Željko Krajan u Osijeku ne bi imao puno koristi od ovakvih Čilića i Ćorića, koji su u isto vrijeme zaronili u rezultatsku krizu. Nismo naviknuti da početak dvoranske sezone bude tako mršav, pogotovo jer se radi o tjednu u kojem se inače igrao Zagreb Indoors. Čilić je baš u veljači osvojio najviše naslova (5), a od 27 finala u karijeri, gotovo trećinu ih je odigrao u drugom mjesecu.

Pravi je paradoks da s najboljim renkingom na startu sezone ostvaruje najlošije rezultate. Na tri turnira upisao je samo jednu pobjedu, i to na jedvite jade: protiv Janowicza je na Australian Openu morao okrenuti 0-2 u setovima. Pobjeđivali su ga redom 117., 51. i 84. igrač svijeta.

Tako loš start Čilić nije imao ni prije dvije godine, kada se vraćao od ozljede ramena. Izgleda da objašnjenje o “posljedicama naporne sezone kojih nisam svjestan”, servirano prilikom otkazivanja Davis Cupa, nije floskula. Sad je očito da je poraz od Del Potra šokirao Čilića, poljuljao mu i inače krhku vjeru u vlastite mogućnosti. Nema logičnijeg objašnjenja za spoticanja protiv Kovalíka, Evansa i Browna.

Jedini učinkoviti analgetik bio bi okus pobjede u Rotterdamu, gdje će sljedeći tjedan biti prvi nositelj. Na turniru koji vodi Richard Krajicek barem ima dobra iskustva: nikad nije ispao prije četvrtfinala, a 2014. je bio finalist. Iz Nizozemske je stigla i jedna dobra vijest za Ćorića - zahvaljujući odustajanju Wawrinke i Baghdatisa, ne mora igrati kvalifikacije.

Linker
01. svibanj 2024 07:25