Carlos Alcaraz

 JAVIER SORIANO Afp
FILMSKI USPON

Najpopularniji i najuzbudljiviji tenisač svijeta igrat će u Hrvatskoj! On je i novi član ‘velike trojke‘

Niti godinu dana nakon umaškog trijumfa, Alcarazov uspon odvija se filmskom brzinom
Piše: Vladimir Zrinjski, Andro PolićObjavljeno: 10. svibanj 2022. 15:17

Svi su ludi za Carlosom Alcarazom. Osvajač Mastersa u Madridu, i od jučer šesti tenisač svijeta, trenutačno je jedan od najpopularnijih sportaša na svijetu, a za nešto više od dva mjeseca ponovno će ga gledati i hrvatska publika. Kako ekskluzivno doznaje Jutarnji list, Alcaraz će od 25. do 31. srpnja igrati u Umagu, gdje je prošle godine osvojio svoju premijernu ATP titulu.

Premda se objava tek čeka, razgovori između vodstva turnira i Alcarazove ekipe traju već mjesecima, a ni impresivna serija uspjeha (četiri naslova u 2022., uključujući dva Mastersa) nije promijenila čvrst dogovor o povratku u Hrvatsku. Alcaraz je lani iz Istre otišao pun dojmova, ne samo zato što je u Umagu ostvario dotad najbolji tjedan karijere, nego i jer su organizatori njemu i njegovom timu osigurali idealne uvjete. Odmah nakon finala u kojem je pobijedio Richarda Gasqueta, ispod stadiona Gorana Ivaniševića čuli smo neformalno, ali čvrsto obećanje da će se tinejdžerska senzacija dogodine vratiti.

image
OSCAR GONZALEZ/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Oscar Gonzalez/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia

U Umag je prošle godine stigao kao 73. igrač svijeta, a na putu do trofeja redom je pobjeđivao Lucasa Pouillea, Andreja Martina, Filipa Krajinovića, Alberta Ramosa-Vinolasa te u finalu Gasqueta.

Od tada do danas, dogodio se rezultatski "boom" kakav nisu predvidjeli ni najveći mogući optimisti. Alcaraz je u nedjelju postao najmlađi osvajač Madrida, a istovremeno i najmlađi tenisač u povijesti ATP Toura koji je na istom turniru srušio trojicu Top 5 igrača.

Nova velika trojka?

Rafael Nadal, Novak Đoković, Aleksandar Zverev, svi su oni morali pružiti ruku dečku iz Murcije i priznati mu da je bio bolji. A kruna sezone možda tek dolazi, jer će Alcaraz za dva tjedna u Parizu krenuti u pohod na svoj prvi Grand Slam. Prema kladionicama je drugi favorit, odmah iza Rafaela Nadala.

Niti godinu dana nakon umaškog trijumfa, Alcarazov uspon odvija se filmskom brzinom. Osim što je na Race ljestvici stigao na drugo mjesto (samo 70 bodova iza Nadala), posebno je impresivna bila pobjeda u madridskom finalu protiv Zvereva, 6-3, 6-1 za samo sat i dvije minute igre. Na društvenim mrežama već se počela provlačiti privremena, modificirana verzija "velike trojke", u kojoj se Alcaraz pridružio Nadalu i Đokoviću.

image
OSCAR DEL POZO Afp

Milimetarski precizni udarci, bombe bekhendom i forhendom, "jaka" glava. Paralele između nove teniske zvijezde i njegova idola Nadala odavno su ispričana priča. Kako sada stvari stoje, na pariškoj zemlji upravo će španjolski duo miješati karte, dok se u drugi red favorita svrstavaju Đoković, Tsitsipas i Zverev. Koliko je Alcaraz posvećen pripremama za Roland Garros, dovoljno ilustrira činjenica da ovog tjedna neće nastupati na Mastersu u Rimu. Razlog odgode krije se i u manjim ozljedama koje su se pojavile prije i poslije dvoboja protiv Zvereva. Alcaraz je objasnio da se na dan meča probudio s natečenim gležnjem i bolnim žuljevima, što ga svejedno nije spriječilo da izađe na teren i pomete suparnika.

"Moram biti još bolji"

- Vjerujem da sam spreman za osvajanje Grand Slama. Ne samo da mi uloga favorita neće stvarati pritisak, nego će mi biti dodatna motivacija - dodao je.

Prošlu je godinu završio na 32. mjestu ATP ljestvice, a ovogodišnji omjer 28-3, sa četiri naslova (Rio, Miami, Barcelona, Madrid), doveo ga je do šestog mjesta. Alcarazova je krivulja cijelo vrijeme u "zelenom", što ne znači da će se zaustaviti.

- Moram poboljšati sve segmente svoje igre, ima još puno prostora za napredak - kritičan je prema sebi mladi Španjolac, koji će upravo u Nadalu pronaći predložak za put prema teniskoj besmrtnosti.

Roland Garros pokazat će je li Alcaraz spreman na višesatne fizičke i psihičke bitke, ako bude potrebno i u pet setova. I dok će Nadal biti posebno motiviran u svojem dnevnom boravku, u kojem je osvojio 13 naslova, a dodatni motivacijski faktor bit će mu i poraz u Madridu, Alcarazovi će suparnici biti još više motivirani nego dosad. Put prema naslovu teško da može biti teži, no s obzirom na sve što se dogodilo u Madridu, uopće nije isključeno da u srpnju u Umagu gledamo aktualnog Grand Slam pobjednika.

Linker
26. travanj 2024 11:10