Emma Raducanu

 JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA James Veysey/Shutterstock Editorial/Profimedia
MIJENJA IH KAO ČARAPE

Negodovanje na Otoku, političari na nogama zbog poteza britanske mezimice i angažmana - Rusa

Englezima je Wimbledon ‘ukrala‘ Ruskinja, a sad je i njihova mezimica angažirala Rusa
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 31. srpanj 2022. 16:09

Emma Raducanu, senzacionalna pobjednica lanjskog US Opena i prva kvalifikantica u povijesti koja je osvojila Grand Slam titulu, ima novog trenera. Preciznije, opet ima novog trenera. Britanska tinejdžerka angažirala je već četvrtog različitog trenera u proteklih samo 13 mjeseci.

Reklo bi se, mijenja ih kao čarape.

- Možda to ne bi odgovaralo nekome drugome i možda će ljudi misliti da sam luda, ali vjerujem u vlastite odluke - rekla je Raducanu za Wall Street Journal Magazine.

image

Tursunov ima poteškoća s putovanjima radi vize, što isto može biti problem

Afp

No, ne samo da ih mijenja kao čarape, već je svojim posljednjim izborom trenera malo uzburkala duhove u Engleskoj, i to one političke. Naime, novi trener - doduše, zasad je samo na probnom roku za turnir sljedećeg tjedna u Washingtonu - jest Rus, Dmitrij Tursunov, a zna se kakav je trenutačni stav otočke politike prema Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Uostalom, i na nedavnom Wimbledonu, engleskom sportskom ponosu, politika je u biti zabranila sudjelovanje ruskim i bjeloruskim tenisačicama i tenisačima, što je izazvalo dosta polemika.

Ruska propaganda

Makar, dogodila im se mala neugodnost pa je Wimbledon na koncu svejedno osvojila - Ruskinja. Doduše, Jelena Ribakina igra pod kazahstanskom zastavom, državljanstvo je promijenila prije pet godina, ali i dalje živi u Moskvi, gdje je odrasla, gdje je postala tenisačica, gdje su je trenirali ruski treneri... Stoga su i Rusi njezin uspjeh proglasili svojim te u svrhu propagande razglasili to na sva zvona.

- Dobar posao, Ribakina. Osvojili smo Wimbledon - rekao je neuništivi Šamil Tarpišev, predsjednik ruskog teniskog saveza.

A sada još Emma Raducanu, koja je osvajanjem US Opena preko noći postala nova sportska ljubimica nacije, kao da stavlja soli na ranu.

- Kremlj će ovo prikazati kao svoju PR pobjedu i pokazatelj da Ujedinjeno Kraljevstvo zapravo ne mari za rat u Ukrajini, tako da će biti prava šteta ako Emma nastavi s ovim. Pozivam je da još jednom razmisli i u najmanju ruku osudi Putinov barbarski rat - rekao je za Guardian laburistički parlamentarac, Chris Bryant.

- Bode u oči što će Rus trenirati najbolju britansku igračicu. Mogao bi i britanski teniski savez nešto reći na tu temu, savjetovati Emmu što bi bilo najbolje učiniti - doda je Julian Knight za Telegraph.

Razumljivo je zašto ovakav potez Raducanu ne sjeda dobro političarima, ali što se tiče sporta i tenisa, nema neke pretjerane kontroverze. Jer svugdje osim u Britaniji ruski tenisači i tenisačice mogu igrati turnire. No, za Raducanu će kako god činjenica da ima ruskog trenera donijeti određeni pritisak, a nije kao da ga već nema dovoljno i bez toga. Razlog za to su njezine igre na terenu. Ili, bolje rečeno, silna razočaranja koja su uslijedila nakon bajke u New Yorku.

Krah u Wimbledonu

Makar je postala prva Britanka koja je uzela Grand Slam nakon 1977. i Virginije Wade u Wimbledonu, kod Engleza nema popusta - ako je uspjela osvojiti jedan, zašto ne bi mogla ponovo? Međutim, otkako je trijumfirala u New Yorku nije više osvojila turnir, nije više igrala nijedno finale, nije više ušla ni u jedno polufinale. U sljedećih 15 turnira skupila je samo 11 pobjeda, a gubila je čak sedam puta odmah u 1. kolu, dok je 13 puta gubila od tenisačica slabije rangiranih od sebe.

I u Wimbledonu su očekivanja bila velika, ali ispala je već u 2. kolu, baš kao i u Australiji i na Roland Garrosu.

- Imam tek 19 godina, a već sam Grand Slam pobjednica i to mi nitko ne može oduzeti. Tako da pritisak nije na meni već na onima koji ga još nemaju - uzvratila je Raducanu.

Bilo je tu i podosta ozljeda - odustala u Guadalajari u veljači zbog kuka, u svibnju u Rimu zbog leđa, predala u Nottinghamu 1. kolo radi istegnuća mišića, zbog čega ni u Wimbledon nije došla potpuno oporavljena.

Ima li budućnosti?

Što se tiče njezinih trenera, prošle je godine u Wimbledonu zabljesnula osminom finala kada ju je vodio Nigel Sears, no već na US Openu trener joj je bio Andrew Richardson. Ni osvajanje Grand Slama nije bila dovoljna referenca da zadrži istog trenera, pa je u studenom uzela Torbena Beltza, nekadašnjeg trenera Angie Kerber i Donne Vekić. Ali i to je trajalo samo do travnja. Otad je Raducanu bez stalnog trenera, ali su joj pri ruci bili Louis Cayer, Iain Bates te u Wimbledonu Jane O’ Donoghue.

I sada Tursunov. Komično je što je Rus koncem prošle godine komentirao upravo česte promjene trenera kod Raducanu.

- Da me netko iz njezinog tima nazove i pita me hoću li joj biti trener, tresao bih se od straha jer ne znaš koliko brzo ćeš dobiti otkaz - rekao je tada Dmitrij.

Na koncu, taj poziv je, eto, došao, a on ga je prihvatio. Turnir u Washingtonu bit će lakmus test ima li zajedničke budućnosti Engleskinje i Rusa...

Federeru skrivao rekete, Sabalenku doveo u Top 10, a Kontaveit sve do broja 2 na svijetu

Dmitrij Tursunov, danas 39-godišnjak, kao igrač osvojio je 7 turnira - posljednji je bio u Hertogenboschu 2011. gdje je u finalu pobijedio Ivana Dodiga - a najbolji renking mu je bilo 20. mjesto iz 2006. godine. Osvojio je i Davis Cup s reprezentacijom 2006., a karijeru je zaključio 2017.

Inače, rođen je u Moskvi, ali je već sa 12 godina preselio u SAD radi boljih mogućnosti razvoja teniske karijere.

Na Touru je bio poznat i kao dežurni šaljivac, pa je tako jednom prilikom Rogeru Federeru prije meča sakrio torbu s reketima...

Kao trener, pak, u kratkom je roku stekao visoke reference. S Bjeloruskinjom Arinom Sabalenkom je počeo raditi 2018. i doveo je sa 45. mjesta WTA liste do devetog i pet osvojenih turnira, prije nego su prekinuli krajem 2019.

Još impresivnije je izgledala suradnja s Estonkom Anett Kontaveit. Počeli su s 28 pobjeda i 2 poraza te četiri osvojena turnira koncem prošle godine, nastavilo se ove godine osvajanjem St. Peterburga i finalom Dohe. Kontaveit je uz Tursunova sa 29. na svijetu došla do sada aktualnog drugog mjesta WTA ljestvice. Raskinuli su poslije Roland Garrosa, a razlog je posve neteniski. Tursunov, naime, posljednjih mjeseci nije mogao putovati s Estonkom zbog komplikacija s vizom.

Isti problem čeka ga i s Raducanu, ako će uopće biti angažiran, pa će biti zanimljivo hoće li suradnja uopće zaživjeti.

Linker
23. travanj 2024 19:23