CHRISTOPHE ARCHAMBAULT/Afp
UKAZANJE VLADARA

Nerazjašnjena situacija na ATP Touru, svi čekaju konačni obračun Rafaela Nadala i Novaka Đokovića

Čini se da je Srbin odlučio igrati Monte Carlo i Rim, a postoji i šansa da će doći u Banju Luku
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 14. ožujak 2023. 14:51

Teniski se svijet još uvijek nije u stanju kompletirati. Barem ne onako kako je to bilo prije nekoliko godina, ali za tako nešto postoji krivnja i tenisača jer ne igraju svi igru na isti način. Indian Wells i Miami otvorit će seriju najvećih svjetskih turnira, ako ne računamo one iz kategorije Grand Slama, ali premda je nekad sjajni njemački tenisač, a danas direktor Indian Wellsa Tommy Haas napravio sve što je mogao, pa i više od toga, Amerikanci nisu zaključili da bi Novak Đoković trebao dobiti status koji nema nitko ako se nije cijepio.

No, to je stara priča i premda su neki predviđali da će se taj propis ukinuti, to će se u SAD-u dogoditi tek u svibnju. I premda je Srbin organizirao i presicu na kojoj je pokušao izboriti tu dozvolu, to se neće dogoditi pa Đokovića neće biti u Indian Wellsu.

Zahuktali Medvedev

No nije Đoković jedini. Neće biti ni Rafaela Nadala koji će nakon Indian Wellsa ispasti iz prvih 10 na svijetu jer neigranje ima cijenu. Ali Nadal se očito nije oporavio od još jedne u seriji ozljeda ili jednostavno čeka Europu i zemljane terene pa ga tako osim u Indian Wellsu neće biti ni u Miamiju. Tako će situacija u muškom tenisu ostati poprilično nerazjašnjena iako je sezonu najbolje počeo Rus Daniil Medvedev, koji je već osvojio tri turnira i već jedno dulje vrijeme figurira kao legitimni nasljednik Nadala, Đokovića i Federera, a hoće li se to i kad dogoditi, ovisit će i o sezoni na zemljanim terenima.

Kako god okrenuli, čini se da će Novak Đoković i Rafael Nadal odgoditi svoj najveći, a možda i konačni obračun do Roland Garrosa gdje će naravno Španjolac biti u velikoj prednosti jer se tamo uvijek najbolje osjećao. I najbolje igrao.

Swiatek miljama daleko

Đoković je, čini se, odlučio igrati Monte Carlo i Rim prije Roland Garrosa, iako postoji neka čudna teorija da bi mogao zaigrati na turniru u Banja Luci koji je zapravo u njegovom vlasništvu, ali je iznajmio licencu. Dovoljno ili ne da bi u Roland Garrosu bio pravi, ostat će pitanje, a pogotovo ako ostanemo, a jesmo, u magli oko svega što je Nadal zacrtao i gdje Španjolac kani pripremiti sve da bi u Roland Garrosu bio pravi.

Kod tenisačica nema problema takve vrste. One su u posljednje vrijeme ili posljednjih godina poprilično nepredvidljive ili reći će netko apsolutno predvidljive jer imaju sve osim konstantnosti. Od vremena kada je Serena Williams otišla ženski tenis čeka na serijsku pobjednicu kakva je bila i prethodnica Amerikanke, velika Steffi Graf. Istina, jedina koja nudi konstantnost je u posljednjih godinu i više, Poljakinja Iga Swiatek, a sve ostale su, netko će reći miljama daleko. U odnosu na pratiteljice nakrcala je dvostruko i više bodova što pokazuje da s iznimkom Poljakinje ostale se pojave, bljesnu pa onda nestanu i tako u krug.

Jedna od onih koja je pokazala da može, kad je u formi i kad je prava, svakako je Osječanka Donna Vekić. No činjenica jest da je ona radila velike rezultate u velikim razmacima pa smo bili skloni zaboraviti da je još tu. A to nije nimalo čudno jer se sa 17 godina osvojila prvi od četiri naslova, a ostale njezine pobjede bile su u razmacima od tri i više godina. Iako je padala i dizala se na svjetskoj rang listi, nikada nije do kraja nestala i činjenica da je uvijek u stanju iznenaditi sve, pa i sebe, reći će da njezina igra boluje od forme koja nikada nije bila njezina konstanta. Jednim dijelom i zato što je imala problema s ozljedama.

Novi horizonti

Ova sezona je krenula izrazito dobro za našu tenisačicu koja je do sada u karijeri igrala 11 finala, a četiri osvojila. Pritom je u finalu Monterreyu prije nekoliko dana pobijedila petu tenisačicu svijeta, Francuskinju Caroline Garciju, šesti put u deset međusobnih dvoboja, a sjajnim ulaskom u novu sezonu najavila je da bi mogla još poskočiti na rang listi. Trenutačno je na 23. mjestu, ne tako davno je bila na rubu ispadanja iz Top 100. No, činjenica da je igrala četvrtfinale Australian Opena te osvojila Monterrey, činjenica da je na četiri ovogodišnja turnira ostvarila 14 pobjeda uz samo tri poraza, otvorila je nove horizonte jer je očito da je njezinom tenisu svih ovih mjeseci nedostajala samo konstanta.

image

Donna Vekić

JULIO CESAR AGUILAR/Afp

Danas su se mnogi zaigrali, pa ima i onih koji zazivaju juriš na Grand Slam naslov, ali sve što je u sportu potrebno je biti dovoljno strpljiv i imati konstantu. Je li se to napokon dogodilo i Donni Vekić, vrijeme će pokazati.

Linker
26. travanj 2024 15:43