Wesley Koolhof I Nikola Mektić
 GLYN KIRK
SJAJNO OSTVARENJE

Nikola Mektić u polufinalu velike završnice, Rafael Nadal poražen nakon briljantnog meča i velike drame

Finalisti US Opena nadigrali su osvajače Australian Opena i plasirali se u polufinale ATP Finalsa.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 17. studeni 2020. 23:29

Nikola Mektić i Wesley Koolhof su se plasirali u polufinale ATP Finalsa u Londonu, druga pobjeda u skupini „Mike Bryan“ protiv Rajeeva Rama i Joea Salisburyja bila im je dovoljna za veliki uspjeh. Finalisti US Opena su nadigrali osvajače Australian Opena sa 7:6(5), 6:0, drugi set je bio baš impresivan u režiji hrvatsko-nizozemskog tandema. Da bi nakon samo dva meča prošli dalje, na ruku im je išla pobjeda Kevina Krawietza i Andreasa Miesa kontra Lukasza Kubota i Marcela Mela.

U prvom setu nije bilo oduzetih servisa, makar su Mektić i Koolhof kreirali tri prilike za break, no bolju igru su kapitalizirali u tie-breaku. Pobjegli su na 6:3, prve dvije set-lopte suparnici su spasili na svom servisu, a na treću je Mektić bio neumoljiv. U nastavku se sve brzo rasplelo, jer što god su Zagrepčanin i Nizozemac potegli, pretvaralo se u zlato.

- Nitko ne očekuje set od 6:0, pogotovo u igri parova – rekao je Mektić. – Ponekad se dogodi, ali to nije realno. Prvi set je bio gust, pa kad smo ga dobili, vjerojatno smo bili malo opušteniji.

On je debitirao na Finalsu prije dvije godine s Alexanderom Peyom i izgubio oba meča, koja su odigrali, a Koolhofu je ovo prvo iskustvo.

- Za sada sjajno, odličan je osjećaj. Nadam se da možemo nastaviti ovako i kraj tjedna dočekati na vrhu – poručio je Koolhof.
Ako će igrati kao u drugom setu, uopće ne bismo bili iznenađeni.

Baš je tužno što O2 Arena u Londonu mora zjapiti prazna, umjesto da je 17.500 gledatelja moglo uživati u spektakularnom dvoboju Dominica Thiema i Rafaela Nadala. Nakon dva sata i 27 minuta osvajač US Opena i treći tenisač svijeta je svladao pobjednika Roland Garrosa i drugog na rang-listi u dva tie-breaka.

- Žao je svima nama što nema gledatelja, znam da bi bila naelektrizirana atmosfera i puno vatre na tribinama - rekao je Austrijanac nakon šeste pobjede u petnaest međusobnih mečeva sa Španjolcem.

- Nadam se da su ljubitelji tenisa uživali ispred televizijskih ekrana kod kuće. Vremena su doista teška, u mojoj Austriji je upravo od danas na snazi strogi lockdown.

Thiem je u prvom setu nadoknadio 2:5 u tie-breaku uz dvije set-lopte Nadala, a okončao ga je fantastičnim forhend winnerom, bio mu je to 21. winner u setu. Španjolac ih je imao samo pet manje. Definitivno jedan od najboljih, ako ne i najbolji set u 2020. godini. Brojke, zapravo, ne mogu dočarati koliko se dobro igralo, s kakvim intenzitetom i s kakvom snagom. U nastavku je za nijansu sve to malo opalo, ali i dalje je bilo vrlo kvalitetno, s puno dramatike. Nadal je konačno došao do breaka za 4:3, samo da bi upao u crnu rupu u sljedeća gotovo tri gema, izgubio prednost i suočio se s 0:40, tri meč-lopte kod 4:5. Uspio se izvući, usmjeriti meč u novi tie-break, no do preokretna nije mogao. Thiem je pred kraj potezao puno hrabrije i puno preciznije.

- Bio je ovo odličan meč od prvog do posljednjeg poena - mišljenje je lanjskog finalista Thiema.

- Možda sam imao malo sreće u tie-breaku prvog seta, sreća je uvijek potrebna u ovakvim mečevima. Meni se čini da su svi tenisači ovdje vrhunski spremni i raspoloženi, a kad je tako onda odlučuju sitnice.

Thiem je prvi put uspio spojiti dvije pobjede nad Nadalom, ovu je vezao na četvrtfinale Australian Opena u siječnju, a dobio je i posljednjih pet međusobnih tie-breakova. Većinu svojih mečeva (12) odigrali su na zemlji, ovo je bio tek treći na tvrdoj podlozi i prvi u dvorani.

- Zadovoljan sam kako sam servirao. Kad god mi je bilo teško servis mi je pomogao da se izvučem.

Tako je Thiem kompletirao pobjede nad Velikom trojkom u Londonu. Lani je upisao Novaka Đokovića i Rogera Federera. S obzirom da se već revanširao Stefanosu Tsitsipasu za poraz u finalu prošle godine, Austrijanac ima razloga vjerovati da bi se i sada mogao zadržati u O2 Areni do nedjelje.

REZULTATI POJEDINAČNO
Skupina „Tokio 1970“: Đoković – Schwartzman 6:3, 6:2, Medvjedev – Zverev 6:3, 6:4. Poredak: Đoković 1-0, Medvjedev 1-0, Zverev 0-1, Schwartzman 0-1.

Skupina „London 2020“: Thiem – Nadal 7:6(7), 7:6(4), Thiem – Tsitsipas 7:6(5), 4:6, 6:3, Nadal – Rubljov 6:3, 6:4, Tsitsipas - Rubljov 6:1, 4:6, 7:6(6). Poredak: Thiem 2-0, Nadal 1-1, Tsitsipas 1-1, Rubljov 0-2.

REZULTATI PAROVI
Skupina „Bob Bryan“: Pavić, Soares – Melzer, Roger-Vasselin 6:7(6), 6:1, 10:4, Granollers, Zeballos – Peers, Venus 7:6(2), 7:5. Poredak: Granollers, Zeballos 1-0, Pavić, Soares 1-0, Melzer, Roger-Vasselin 0-1, Peers, Venus 0-1.

Skupina „Mike Bryan“: Koolhof, Mektić – Ram, Salisbury 7:6(5), 6:0, Krawietz, Mies – Kubot, Melo 6:2, 7:6(5), Koolhof, Mektić – Krawietz, Mies 6:7(3), 7:6(4), 10:7, Ram, Salisbury – Kubot, Melo 7:5, 3:6, 10:5. Poredak: Koolhof, Mektić 2-0, Ram, Salisbury 1-1, Krawietz, Mies 1-1, Kubot, Melo 0-2.

Linker
25. travanj 2024 04:09