Paula Badosa
 Screenshot: Instagram
‘PETI GRAND SLAM‘

FOTO: Nova teniska senzacija pomela konkurenciju, a četiri autsajdera ispisala povijest

Bliži se rasplet na turniru u Indian Wellsu koji za teniske obožavatelje ima status 5. Grand Slama
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 16. listopad 2021. 19:16

Navikli smo već da nam ženski tenis posljednjih godina nudi pregršt senzacija i novih lica u ulogama pobjednica na najvećim svjetskim turnirima. Bianca Andreescu, Sofia Kenin, Iga Swiatek, Barbora Krejčikova, Emma Raducanu... Sve su one u posljednje tri sezone mimo svih prognoza podizale pehare na Grand Slam turnirima. U ovotjednom Indian Wellesu u prvi je plan iskočila još jedna nova djevojka, tenisačica kojoj je ovo godina velikog proboja prema vrhu.


U redu, Indian Wells nije Grand Slam turnir, ali teniski ga obožavatelji zbog njegova prestiža i kvalitete nerijetko nazivaju petim Grand Slamom. A na njemu se Badosa, 23-godišnja Španjolka rođena u New Yorku, u velikom stilu probila do finala. Nanizala je pobjede protiv talentirane tinejdžerice Coco Gauff, pa protiv aktualne osvajačice Roland Garrosa Barbore Krejčikova, potom i protiv trostruke Grand Slam pobjednice Angelique Kerber i na kraju protiv Ons Jabeur, nove stanovnice top 10 kluba. U ovom posljednjem meču Badosa je slavila sa 6:3, 6:3 i došla do 40. pobjede u sezoni i najvećeg uspjeha u karijeri.


- Puno mi znači što sam u finalu jednog od najvećih turnira na svijetu. Kažu da je ovo peti Grand Slam, pa je ogromna stvar biti u finalu takvog turnira nakon tolikog uloženog truda - rekla je Badosa koja je prva Španjolka u finalu Indian Wellsa nakon Conchite Martinez koja je 1996. ostala korak do naslova.

image
MATTHEW STOCKMAN Afp


Badosa je sezonu započela kao 70. igračica svijeta, a od ponedjeljka će biti najmanje na 17. mjestu WTA ljestvice.
- Mentalno sam vrlo sigurna, vjerujem u sebe u svakom poenu. Mislim da napredujem u svemu pomalo i to je ono zbog čega raste razina moje igre. Zato i jesam u finalu igram ravnopravno protiv najboljih - dodala je Badosa.


U finalu je čeka bjeloruska veteranka Viktorija Azarenka, dvostruka pobjednica ovog turnira i nekadašnji svjetski broj 1. Azarenka je u polufinalu bila bolja od Latvijke Jelene Ostapenko s 3:6, 6:3, 7:5. Danas 32. igračica svijeta pokazala je da u njoj još uvijek ima vatre. Pobijedi li i Badosu, postat će prva žena koja je triput osvajala Indian Wells.


U četvrtfinalu muškog dijela turnira svjedočili smo dvjema senzacijama. Amerikanac Taylor Fritz (23) spasio je dvije meč-lopte i slavio protiv olimpijskog pobjednika Alexandera Zvereva s 4:6, 6:3, 7:6 (3), dok je Gruzijac Nikoloz Basilašvili (29) svladao drugog nositelja Stefanosa Tsitsipasa sa 6:4, 2:6, 6:4.

Ovakvim je ishodima ispisana povijest jer se još nikad na ATP Masters 1000 turnirima (odigrano ih je 280 od 1990.) nije dogodilo da u polufinalu budu četvorica tenisača izvan top 25. Ranije su u polufinale prošli Britanac Cameron Norrie (ATP 26.) i Bugarin Grigor Dimitrov (ATP 28.), a sada su im se pridružili i Basilašvili (ATP 36.) i Fritz (ATP 39.).


- Ovo je nevjerojatno, publika je bila čudesna. Ovo je ostvarenje sna - govorio je euforični Fritz koji je rođen i živi u Kaliforniji, tako da mu je Indian Wellsu praktički domaći turnir.

Dodig i Melo bez finala u povratničkom zajedničkom nastupu

U prvom zajedničkom nastupu nakon pet godina Ivan Dodig i Brazilac Marcelo Melo nisu se uspjeli plasirati u finale Indian Wellsa. U polufinalu su bolji od njih bili Dodigov donedavni partner Filip Polašek i John Peers sa 6:4, 7:6 (1). Slovak i Australac su tako potvrdili dobru kemiju jer su u četvrtfinalu svladali i prvi par svijeta, naše Nikolu Mektića i Matu Pavića.


Dodig i Melo, isto tako, nemaju razloga za nezadovoljstvo jer su pokazali da se i nakon pet godina dolično slažu na terenu. Zajedno su igrali od 2013. do 2016. i osvojili šest turnira, uključujući Roland Garros 2015. godine, a igrali su i u finalima Wimbledona (2013.) i ATP Finalsa (2014.). (vb)

REZULTATI

Tenisači, četvrtfinale: Basilašvili (29) - Tsitsipas 6:4, 2:6, 6:4, Fritz (31) - Zverev (3) 4:6, 6:3, 7:6 (3).
Parovi, polufinale: Peers, Polašek (7) - Dodig, Melo (8) 6:4, 7:6 (1), Karacev, Rubljov - Pütz, Venus 6:3, 4:6, 10:5.
Tenisačice, polufinale: Badosa (21) - Jabeur (12) 6:3, 6:3, Azarenka (27) - Ostapenko (24) 3:6, 6:3, 7:5.

Linker
25. travanj 2024 17:39