Novak Đoković

 MARCO BERTORELLO Afp
ŽESTOKA KRITIKA

Novak Đoković podigao glas kao nikad dosad: ‘To je nečuveno! Toga nema niti u jednom sportu, nevjerojatno!‘

Nakon pobjede protiv Rubljova na ATP Finalu u Torinu Novak Đoković se žestoko obrušio na ATP Tour
Piše: SNObjavljeno: 18. studeni 2021. 20:33

Evo kako je komentirao omjer podjele novca na ATP Touru, posebice nakon reakcije jednog od suosnivača Toura Boba Greena.

"Drago mi je da je neko veliko ime reklo da je u to vrijeme podjela profita bila 50-50 između turnira i igrača. Danas je to bitno manje", rekao je Đoković objasnivši da tenisačima danas pripada između 25 i 30% ukupne zarade, a kod Grand Slamova je taj prosjek duplo manji oko 11 ili 12%.

"Mediji pišu kako igrači dobivaju veći iznos nagradnog fonda, a ne piše se koliko je Grand Slam ili neki turnir povećao svoj prihod novca. Znatno više nego što je to s druge strane dobiveno u vidu nagradnog fonda za igrače. ATP-ju je bitniji profit od nas igrača", objašnjava Đoković.

O ideji ATP Toura da Mastersi dobiju licencu na 30 godina...

"To je nečuveno! Mislim da ni u jednom sportu nema da u jednom sportu daješ nekom licencu na 30 godina, to je nevjerovatno. Od tih licenci koje su dobili na garanciju od 30 godina, njihova licenca će sad ići za dvostruko gore jer će imati nekoliko dana više za organizaciju turnira. I onda oni tu licencu prodaju za nekoliko stotina milijuna eura, kao recimo Madrid, a od toga igrači nemaju ništa. A praktično smo mi kao igrači dio organizacije ATP-ja dali njima mogućnost da imaju dulji turnir, 30 godina licencu, i onda kad je prodaju, zarade samo oni.

Srpski tenisač kaže da je pokušavao nešto promijeniti dok je bio član Udruge igrača, ali bezuspješno.

"Ja sam bio deset godina u Udruženju igrača, znam šta se sve pokušalo, ali ne ide. To mora ići kroz jednu organizaciju koja je samo odgovorna i predodređena da zastupa igrače jer u suprotnom se vrtimo u krug i nažalost igrači su ti kojima je prioritet da treniraju i budu posvećeni tenisu, a ovoj drugoj strani je to prvo prioritet i onda smo mi već u startu u zaostatku. Tu se štošta radi što nije u interesu igrača i onda su igrači ti koji ispaštaju", zaključio je Đoković.

Linker
25. travanj 2024 13:39