MATTHIEU MIRVILLE Dppi Via Afp
‘NENORMALNA EVOLUCIJA KRVI‘

Novi doping skandal za jednu od najboljih: ‘Izmišljotina! Želim neovisne i poštene suce, sve sam već dokazala‘

Kada je mislila da situacija ne može biti lošija, postala je - katastrofalna
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 20. svibanj 2023. 15:23

Vjerojatno kad je mislila da situacija ne može biti lošija, za Simonu Halep postala je - katastrofalna. Dvostrukoj osvajačici Grand Slam turnira (Wimbledon 2019., Roland Garros 2018.), koja je prošloga mjeseca u intervjuu za Tennis Majors izrazila nezadovoljstvo jer još uvijek čeka na pravno razrješenje svog (navodnog) slučaja dopinga i zbog kojeg je suspendirana od listopada prošle godine, sada je na leđa natovarena još jedna optužnica za dopinški prekršaj. Riječ je o potpuno novom, odvojenom slučaju, nevezanom za prethodni, koji, eto, u međuvremenu još uvijek nije procesuiran.

Sada je Međunarodna teniska jedinica za integritet (ITIA) objavila kako su pronašli "nepravilnosti" u biološkoj putovnici 31-godišnje Rumunjke. To je već dobro poznata u svim sportovima elektronska evidencija u kojoj se skupljaju, analiziraju i uspoređuju podaci o krvnim uzorcima sportaša, čija je svrha ne samo instantno otkrivanje korištenja dopinga već otkrivanje nepravilnosti kroz duže vremensko razdoblje. Primarna svrha biološke putovnice jest prokazati mogući krvni doping.

Najgora noćna mora

- Razmijemo da je novi detalji dodaju kompleksnosti već postojeće osjetljive situacije. Od početka ovog procesa, kao i svakog od strane ITIA-e, odnosimo se prema gospođi Halep empatično, učinkovito i pravovremeno - poručila je viša direktorica ITIA-e Nicole Sapstead.

- Razumijemo da postoji značajan medijski interes za ove slučajeve. Ipak, neprimjerno bi bilo iznositi detalje dok se procesi ne okončaju, ali nastavit ćemo surađivati nezavisnim Sportskim sudom (Sports Resolutions) i zastupnicima gospođe Halep što je ekspeditivnije moguće.

Nije trebalo dugo da se rumunjska tenisačica također oglasi o novim tužbama s kojima je suočena te istaknula kako se ovdje radi o maltretiranju.

- Od 7. listopada, otkad su izrečene sumnje protiv mene za korištenje dopinga, živim najgoru noćnu moru. Ne samo da je moje ime uprljano na najgori mogući način, nego sam suočena sa stalnom namjerom ITIA-e, iz razloga koji ne mogu razumjeti, da dokažu moju krivnju iako NIKAD nisam ni pomislila na uzimanje bilo kakve nedopuštene tvari - počela je Simona.

U uzorku nekadašnje najbolje tenisačice svijeta, uzetom u kolovozu 2022., pronađen je sastojak roxadustat, element koji se koristi u liječenju anemije jer povećava proizvodnju eritropoetina i stimulira proizvodnju hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. U ranije spomenutom intervjuu otkrila je kako je angažirala nezavisne stručnjake, koji su utvrdili kako je bila žrtva kontaminacije, odnosno da je koristila suplemente za koje proizvođači koristili sporni roxadustat, a nisu smjeli, niti su to naveli u deklaraciji.

‘Osjećam se bespomoćno‘

- Već sam dva puta trebala dobiti priliku da se održe ročišta i opravdam se pred nezavisnim sudom, ali je ITIA uvijek pronalazila razloga za odgađanja saslušanja. A kada sam jasno utvrdila kako sam žrtva kontaminacije, sada su izmislili tu "nenormalnu evoluciju krvi". Tri svjetski priznata eksperta analizirali su moje krvne testove i posve su jasno utvrdili da je moja krv potpuno normalna.

image
FREDERIC J. BROWN Afp

Inače, Halep je i nakon suspenzije u listopadu bila na još deset dopinških testova i svi su nalazi bili negativni.

- Osjećam se bespomoćnom suočavajući se s takvim uznemiravanjem i njihovom motivacijom da dokažu moju krivnju za nešto što nikad nisam učinila. Ponavljam, cijeli život sam protiv bilo kakvog oblika varanja. To nije u skladu s mojim vrijednostima. Jedino čemu se nadam jest mogućnost da konačno dobijem pristup neovisnim i nepristranim sucima, koji će mi dati priliku da dokažem svoju nevinost. Vjerujem u pravdu i veselim se šansi predočiti svoju obranu na ročištu zakazanom krajem svibnja.

Slučaj Simone Halep postali su, dakle, slučajevi, što za Rumunjku nikako ne zvuči dobro. I dok je ona odlučna u namjeri da očisti svoje ime, u međuvremenu traju nagađanja, ako je doista nevina, tko ili što stoji iza cijele priče. Pa se tako u brojnim teorijama zavjere spominju "neobične podudarnosti" od toga kako je sve eskaliralo nedugo nakon što je potpuno promijenila svoj stručni i trenerski stožer i počela raditi s Patrickom Mouratogloum, do toga da je "pala" nedugo poslije razvoda, odnosno da je sve ovo neka vrsta osvete bivšeg muža...

Linker
19. travanj 2024 16:53