MATHIAS SCHULZ/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Mathias Schulz/imago Sportfotodienst/profimedia
NIJE IŠLO

Petra Martić ostala bez naslova u Linzu, usprkos uvjerljivom porazu u finalu vraća se u Top 30

Petra Martić ostala je na korak do savršenog tjedna u Linzu i novog WTA naslova
Piše: Andro PolićObjavljeno: 12. veljača 2023. 16:45

U finalu WTA turnira iz serije 250, 32-godišnja Dućanka poražena je od Ruskinje Anastasije Potapove 3-6, 1-6, za jedan sat i 16 minuta igre.

Meč je počeo savršeno za našu tenisačicu. Već nakon dvije minute igre, bez izgubljenog poena oduzela je servis suparnici i najavila potencijalno svoj veliki dan. No, iako je Ruskinja, inače bivša prva juniorka svijeta, zagazila u otvaranje meča s daškom nervoze, u četvrtom gemu ušla je u ritam i vratila break s otvaranja dvoboja. Kako se prvi dio meča bližio kraju, tako je Potapova sve više diktirala tempo igre, a do kraja prvog seta osvojila je pet od mogućih šest gemova.

Iako je Martić i drugi set otvorila vodstvom, već na drugom servisu suparnica joj je napravila break i suvereno privela meč završetku. U konačnici, break s otvaranja meča bio je ujedno i jedini za našu tenisačicu u cijelom meču, dok je ruska predstavnica njoj servis oduzimala u tri navrata. Posebno zanimljiva je činjenica kako je Potapova u sva četiri meča prije finala gubila jedan set, dok je u konačnom obračunu suparnicu ostavila na "nuli".

Bio je to debitantski nastup za Potapovu na turniru u Linzu, a na ovogodišnjem izdanju nastupala je i Donna Vekić, a Osječanka se od natjecanja oprostila u četvrtfinalu u meču protiv prve nositeljice Marije Sakkari, koju je Martić izbacila u borbi za finale.

Bio je ovo šesti finale u karijeri za Martić, a prije najsvježije borbe za trofej u Austriji, turnire je osvajala u Turskoj (Istanbul, 2019.) i Švicarskoj (Laussane, 2022.), dok je preostala tri meča za naslov izgubila. Finale u Linzu bila je prilika za njenu prvu titulu tvrdoj (unutarnjoj) podlozi, s obzirom na to da je oba dosadašnja trofeja podizala na zemlji. S druge strane, Potapova je u nedjeljni meč ušla s jednim trijumfom u četiri odigrana finala, a jedini naslov dosad slavila je upravo na istom turniru u Istanbulu, koji je osvojila i Martić, samo tri godine kasnije od hrvatske predstavnice. Sudar u Linzu bio je njihov treći međusobni susret, a u prijašnja dva svaka je igračica slavila jednom.

U tjedan u Linzu Martić je ušla kao 34. na WTA ljestvici, dok će na novoj ljestvici, prvi put nakon lipnja 2021., ponovno biti članica kluba najboljih 30 tenisačica svijeta, pozicioniravši se upravo na 30. mjesto. Mogla bi ovo biti najava njenog povratka u formu života, koju pamti iz siječnja 2020. kada je ostvarila najviši plasman karijere - 14. mjesto na WTA ljestvici.

Osim skoka u poretku, Martić je iz Linza otišla bogatija za 17 590 eura, dok je pobjednica turnira zaradila 29 760 eura.

Linker
03. svibanj 2024 12:45