MB MEDIA SOLUTIONS/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Mb Media Solutions/Alamy/Alamy/Profimedia
PONOVNO PROBUĐENA STRAST

Pomalo zaboravljeni hrvatski as se vraća nakon godinu dana stanke: ‘Volim taj život, to mi je glavna motivacija‘

Punih godinu dana prošlo je otkad posljednji put igrao na jednom turniru
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 08. ožujak 2022. 09:40

U polufinalu Rotterdama početkom ožujka 2021. poražen je od Mađara Martona Fucsovicsa, a onda ga je desno rame izbacilo iz teniskog svijeta. Problem je najprije pokušao riješiti konzervativnim metodama, a kako značajnijeg poboljšanja nije bilo, u svibnju je u New Yorku podvrgnut operativnom zahvatu. Nadao se tada da bi mogao zaigrati na US Openu, ali stanka je potrajala puno, puno duže. Otišao je početkom ove godine u Australiju, ali u konačnici nije zaigrao na prvom Grand Slam turniru godine, otkazao je potom i Rotterdam, i Dubai...

No, nakon dugotrajnog oporavka tjedan povratka na ATP Tour napokon je stigao. Borna Ćorić, 25-godišnji hrvatski tenisač, zaigrat će ovaj tjedan na Masters 1000 turniru u Indian Wellsu, a tim povodom dao je intervju za Tennis.com u kojem je priznao da je u nevolji koja ga je pogodila ipak pronašao i nešto dobro.

- Praktički prvi put u životu sam imao toliko slobodnog vremena. Imamo prekrasno more, puno dobrih zabava i odlučio sam provesti neko vrijeme na obali, radeći neke druge stvari umjesto da se fokusiram samo na tenis - rekao je Ćorić.

Zagrepčanin je otkrio da je prve probleme s ramenom osjetio još početkom 2018., a situacija se pogoršala krajem 2020. Nakon što više nije mogao igrati preko boli, odlazak pod nož bio je jedina opcija. Umjesto da požuruje proces povratka, nekadašnji 12. igrač svijeta usredotočio se na to da u potpunosti dovede svoje tijelo u red.

- Gledao sam širu sliku i odlučio odraditi dobru rehabilitaciju, dati si dovoljno vremena. Dugo nisam bio toliko izvan tenisa. Dakle, na neki način mi je trebao ovaj odmor. Nismo bili baš sigurni što mi uzrokuje bol i tu sam izgubio malo vremena. Vjerojatno sam mogao igrati Australian Open da sam želio forsirati, ali odlučio sam da neću kako bih bio siguran da će sve biti dobro.

Iako je u prosincu otišao u Melbourne, kaže da mu glavni cilj nije bio zaigrati na Australian Openu, već nastaviti kvalitetno raditi na svom oporavku. Uz svoga fizioterapeuta, tamo je surađivao i sa specijalisticom Lyn Watson.

- Lyn mi je puno pomogla. Mislim da bih se i dalje borio s ozljedom da ona nije bila s nama. Moj fizioterapeut je također odradio sjajan posao, ali Lyn nam je u toj fazi stvarno puno pomogla. Rekao sam si "ako budem spreman za Australian Open, to je super, a ako ne, i to je super". Bila je to win-win situacija. Volim Australiju, pa sam tamo bio jako sretan.

Najveći mu je izazov sada vratiti povjerenje u svoje rame.

- Kad se vraćate, normalno je da ima uspona i padova. Ako ne servirate sedam ili osam mjeseci, nakon što ponovno počnete, velika je vjerojatnost da će biti bolno. To mi je bilo najteže i ponekad još uvijek jest, tako da je bilo vrlo izazovno ostati miran i vjerovati u sebe i u rehabilitaciju. Nadam se da je to sada iza mene.

Duga stanka ponovno je u njemu probudila strast prema sportu koji trenira od malih nogu.

- Uživam u onom osjećaju kad sam malo nervozan prije meča ili kad sam umoran tijekom meču, to mi sada nedostaje. Prošla mi je godina bila vrlo mirna. Jedini stres mi je izazivalo rame. Ali, da mogu birati, uvijek bih izabrao stres koji nose natjecanja, loše igre i dobre igre, pobjede i porazi. Jako volim taj osjećaj. To je moja glavna motivacija. Volim tenis. Volim svoj posao. Volim taj život - zaključio je Ćorić koji u povratak kreće sa 167. mjesta svjetske ljestvice.

Linker
06. svibanj 2024 16:59