SEBASTIEN BOZON Afp
EKSKLUZIVNI RAZGOVOR

‘Poraz od Đokovića teško sam podnio. Nisam spavao. Trudio sam se istog trena dokučiti što se dogodilo...‘

‘Naučio sam da protiv najboljih nemate pravo na korak unatrag. Morate zadržati gard...‘
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 27. srpanj 2022. 14:46

Novak Đoković već je bio u nokdaunu, njegov suparnik trebao je samo povezati zadnji kroše i aperkat, a urednici su počeli slagati naslove o ispadanju branitelja naslova. Samo što se na Centralnom terenu Wimbledona spremao preokret. Jannik Sinner bio je jednom nogom u polufinalu Grand Slama, vodio 2-0 u setovima, da bi dva sata kasnije prošao kroz izlazna vrata.

- To je jedna od onih lekcija koje teško progutate. Trudio sam se istog trena dokučiti što se dogodilo, ali prošlo je dosta vremena prije nego mi je sjelo - priča 20-godišnjak iz Južnog Tirola dok sjedimo u umaškoj press sobi.

Ne možeš zaspati

Ako je prošle sezone s četiri titule raskrčio put prema svjetskom vrhu, onda se Sinner u ovoj godini afirmirao kao Top 10 igrač i stalni kandidat za završnice najvećih turnira. Osim u Wimbledonu, četvrtfinala je igrao na Australian Openu te na Mastersima u Rimu, Monte Carlu i Miamiju. U retrovizoru je ostavio nekoliko tijesnih poraza, od kojih je onaj od Đokovića bio najbolniji.

image
SEBASTIEN BOZON Afp

- Nakon takvih poraza ne mogu zaspati. Sa svojim trenerima Simoneom (Vagnozzijem) i Darrenom (Cahillom) puno sam analizirao meč. Zaključili smo da je najvažnije to što sam napredovao u odnosu na zadnji put kad sam igrao s Đokovićem. Naučio sam da protiv najboljih nemate pravo na korak unatrag. Morate zadržati gard, napadati svaku loptu i samo tako ćete ići dalje. Sve su to vrijedne pouke, takav je tenis, poraz vas bolje pripremi za sljedeći izazov - objašnjava i dodaje da je u Wimbledonu bilo i “puno pozitivnih stvari”, koje namjerava prenijeti na ostatak sezone.

Kad je Sinner prije tri godine prvi put došao u Umag, čak su se i upućeniji pitali odakle sad taj riđokosi dečkić. Imao je 17 godina, renking izvan Top 200 i tek dvije ATP pobjede. Jedino su ga talijanski novinari imali zabilježenog kao dragulja iz radionice starog teniskog mačka Riccardo Piatti. Kao i obično, organizatori nisu promašili s pozivnicom: “mali” Jannik je danas svjetski broj 10, igrač za kojeg New York Times tvrdi da je “sigurno budućnost tenisa”.

- Nemoguće je predvidjeti budućnost - spušta glavu, pa nastavlja:

- Ljudi puno pričaju, a ja gledam samo sebe i ono što mogu učiniti da budem bolji.

U Sinnerovim se rečenicama miješaju skromnost i zrelost. Zdrav pogled na karijeru očito se gradi od trenutka kad je s 13 godina rekao tati Johannu i mami Siglinde, vlasnicima restorana u Dolomitima, da želi ići trenirati kod Piattija u Bordigheru, blizu granice s Francuskom. Sedam godina kasnije, među stručnjacima se uvriježila teza da će svjetski tenis uskoro biti u Sinnerovim i Alcarazovim rukama. Pitamo ga smetaju li ga takve najave.

- Imam svoj put, Carlos svoj, ostali igrači neke druge puteve. Ničija karijera nije zapisana u kamenu. Moji su jedini ciljevi da napredujem i da u svakom meču postignem 100 posto svojih mogućnosti. Onda ćemo vidjeti što ću postići. Da, vjerujem da ću biti uspješan, ali ako i ne bude tako, ne želim jednog dana žaliti i razmišljati ‘ah, što sam mogao napraviti kad mi je bilo 20’.

image
GORAN SEBELIC Cropix

S Alcarazom, koji ga je pobijedio u osmini finala Wimbledona, a reprizu bi mogli prirediti u finalu Umaga, ima odličan odnos.

- On je super osoba i sjajan igrač, od kojega mogu puno naučiti. Super mi je i kad treniramo i igramo. Što se budućnosti tiče, o tome ne razgovaramo.

Imam svoju rutinu

Samopouzdanje je, kaže, najveća razlika u odnosu na 2019., kad je u prvom kolu Umaga pobijedio grčeve i okrenuo set zaostatka protiv Souse. Gledaju li ga suparnici drugim očima sada kad iz turnira u turnir cementira članstvo u eliti?

- Možda malo. Pogotovo na ovakvim manjim turnirima iz serije 250 ili 500 osjetite da vas u svlačionici i na hodnicima nekako drugačije doživljavaju. Ali mislim da je to normalno. I dalje je tu puno igrača koji su bolji od mene, od kojih je privilegij učiti.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Sam pokušava raditi sve na isti način kao i dosad.

- Ne vrtim se okolo nakon mečeva, imam svoju rutinu, a onda se vraćam u hotel ili gdje sam već smješten. I uvijek gledam prema sljedećem meču.

U Sinnerovoj je biografiji već poznata crtica da se kao dječak bavio skijanjem i bio prvak Italije do 12 godina. “Kad u skijanju jurite niz planinu 90 sekundi i napravite jednu pogrešku, sve je gotovo. Kad u tenisu igrate dva sata, možete napraviti hrpu pogrešaka i svejedno pobijediti”, objašnjavao je svojedobno ključnu razliku. Kaže da izbor sporta kojim će se baviti nije bio težak.

- Imao sam puno pobjeda u skijanju. I danas je dosta mojih prijatelja u zimskim sportovima. Kod mene je ta odluka bila jednostavna. Volim igrati tenis, a ako mi se nešto sviđa, onda ću to raditi. Jako sam sretan kako sam izabrao.

Idem napraviti posao u Umagu pa vidjeti kako ću dalje

Turnir u Hamburgu, koji se igrao prošli tjedan, otkazao je jer je protiv Đokovića lagano iskrenuo gležanj. Nakon nekoliko dana treniranja u Umagu osjeća se spremno za današnji okršaj protiv Španjolca Munara.

- Dobro nam je došlo ovih nekoliko tjedana da radimo na fizičkoj pripremi, jer kad si stalno na turnirima, taj segment pati. Za moje tijelo je dobro što nisam išao u Hamburg. Čak i da sam htio ići, iza sebe imam ekipu koja će me dobro savjetovati, u svakom trenutku znaju što učiniti. Prvi meč će biti težak jer čim ne igrate dva, tri tjedna, nije lako opet početi.

Sljedeće srijede će Sinner odletjeti put Amerike. Još u ponedjeljak bi mogao ostati ovdje trenirati na betonskom terenu.

- Ovisi koliko ću daleko dogurati. Ali sad opet pričamo o budućnosti. Prvo treba napraviti dobar posao u Umagu.

5

ATP turnira osvojio je u karijeri

110-52

ima omjer pobjeda

i poraza u karijeri

31-9

ima omjer pobjeda

i poraza u ovoj godini

5,67

milijun dolara zaradio

je do sada u karijeri

9.

na ATP ljestvici (1. studenog 2021.) najbolji mu je ranking u karijeri

Linker
25. travanj 2024 18:31