Borna Ćorić

 JAVIER SORIANO/Afp
ĆORIĆ VS. ALCARAZ

Poslastica u Madridu: Može li Borna pokvariti rođendansku zabavu španjolskog wunderkinda?

U polufinalu ATP Masters 1000 turnira u Madridu hrvatski tenisač igra protiv drugog igrača svijeta
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 05. svibanj 2023. 13:39

Carlos Alcaraz, španjolski teniski vunderkind, napunit će ovog petka 20 godina. Hoće li uz izlazak iz tinejdžerskih godina slaviti i ulazak u finale ATP Masters 1000 turnira u Madridu, doznat ćemo od 16 sati, a spriječiti ga u tome može - naš Borna Ćorić.

Zagrepčanin će prvi put u karijeri igrati protiv dečka iz Murcije, aktualnog osvajača US Opena, a bude li inspiriran kao prethodnih dana, mogao bi uloviti treći plasman u finale Masters 1000 turnira. Prije pet godina ga je u završnom meču Šangaja nadigrao Novak Đoković, a lani je došao do uspjeha karijere osvajanjem Cincinnatija.

Borna bi eventualnim ulaskom u finale Madrida mogao pomoći upravo Đokoviću jer obrani li Alcaraz naslov u španjolskoj prijestolnici, nije dvojbeno da će prestići srpskog tenisača na vrhu svjetske ljestvice. Točnije, nakon Madrida će mu se približiti na samo pet bodova, a nakon toga će mu biti dovoljno tek pojavljivanje u jednom meču u Rimu da ponovno zasjedne na vrh. Što se, pak, Ćorićeva renkinga tiče, on je pobjedom protiv njemačkog “lucky losera” Daniela Altmaiera u četvrtfinalu (6:3, 6:3) osigurao najmanje 16. mjesto od sljedećeg tjedna, a uspije li otići do kraja i osvojiti Madrid, napredovat će do 12. mjesta čime bi izjednačio najbolji plasman karijere.

Preporod u Madridu

Borna je u glavnom španjolskom gradu doživio pravi preporod. Imao je prije ovog turnira neugodnu seriju od pet poraza u nizu, ali na zemljanim terenima Caja Magice predstavio se u sasvim novom izdanju. Nanizao je pobjede protiv Huga Gastona, Huberta Hurkacza, Alejandra Davidovicha Fokine, a u četvrtak navečer je stao na put i Altmaieru koji nakon sretnog ulaska u glavni turnir nije izgubio ni set. Sve do Ćorića protiv kojeg je bio nemoćan.

- Uvijek volim igrati u Madridu. Nosim jako, jako lijepe uspomene odavde i znao sam da mogu opet dobro igrati. Došao sam ovdje vrlo rano kako bih se pripremio za turnir, jer je, rekao bih, malo drugačiji od onih koji slijede. Jako sam sretan što sam u polufinalu - rekao je Borna koji je 2017. u Madridu kao “lucky loser” došao do četvrtfinala, izbacivši i tada prvog igrača svijeta Andyja Murrayja.

Alcaraz ove godine na 27-2

Ćorić je protiv Altmaiera osvojio 90 posto poena na prvom servisu, a takvo će mu izdanje trebati i ovog petka želi li ugroziti Alcaraza.

- Carlos je apsolutno nevjerojatan igrač i u nevjerojatnoj je formi u ovom trenutku. Dakle, on je favorit, a ja ću samo izaći na teren i uživati. Volim igrati na ovom stadionu i to će sigurno biti jako cool osjećaj.

Kao što je naglasio i Borna, njegov predstojeći suparnik je doista u iznimnoj formi. Ove godine ima omjer 27-2, a iza toga se skrivaju naslovi u Buenos Airesu, Indian Wellsu i Barceloni. Koliko je dobar i konstantan, reći će i podatak da je na svih šest turnira koje je igrao ove sezone došao najmanje do polufinala.

- To je jako lijepa brojka, održavam visoku razinu na svakom turniru na koji idem i to mi i jest cilj. Trenutno ga ispunjavam i jako sam sretan zbog toga - rekao je uoči meča protiv Ćorića i još jednom ponovio što mu je najveći san.

- Želim postati jedan od najboljih tenisača u povijesti. Znam da su to jako veliki snovi, ali u životu i morate imati velike snove.

Linker
20. travanj 2024 03:17