REUTERS/Issei Kato
SVAKA ČAST, MAJSTORE

PRVI PUT U POVIJESTI - HRVATSKA IMA NAJBOLJEG TENISAČA SVIJETA Fantastični Splićanin koji i dalje ne igra za našu reprezentaciju na krovu svijeta!

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 18. svibanj 2018. 17:36

Prvi put u povijesti, Hrvatska ima najboljeg tenisača svijeta. Kada ATP u ponedjeljak ujutro službeno objavi novu ljestvicu parova, Mate Pavić (24) na njoj će osvojiti vrh. Zahvaljujući porazu Lukasza Kubota i Marcela Mela u četvrtfinalu Rima, Splićaninu će se ispuniti jedan od najvećih sportskih snova.

Paviću je u Vječnom gradu bilo dovoljno da izjednači ili nadmaši rezultat poljsko-brazilskog dvojca, budući da im je već neko vrijeme bio za petama. Ozljeda rebra, koju je zaradio u Monte Carlu i zbog koje je izgubio dva tjedna, samo je odgodila smjenu na vrhu. Pavića će na ljestvici sa 70 bodova manje pratiti njegov partner, Oliver Marach. Austrijanac je lani, dok je odigrao dva turnira s Oswaldom i Mektićem, skupio nešto manje bodova pa tu zasad leži razlika između njih dvojice.

Iako su prošle godine odigrali nekoliko finala, uključujući i wimbledonsko, Paviću i Marachu definitivno su se zahuktali nakon Nove godine. U sezonu su ušli sa 17 pobjeda zaredom, u Melbourneu osvojili prvi Grand Slam, a prije toga uzeli Dohu i Auckland.

Dodatno veseli činjenica da se Pavić možda neće tako brzo spuštati s vrha, jer na Roland Garrosu brani samo 90 bodova i tek će u Wimbledonu njegova pozicija biti na ozbiljnoj kušnji. A ako uzmemo u obzir igrački vijek u parovima (braća Bryan „praše“ u 41. godini, Marach će uskoro navršiti 38), jasno je da je Matina trofejna priča tek u povojima.

Rangiraju li se, primjerice, samo igrači mlađi od 25 godina, ljestvica izgleda ovako: prvi Pavić 7080 bodova (prije četvrtfinala koji je igrao u petak), drugi Hačanov 1275 bodova, treći Withrow 1168... Uostalom, Pavić je najmlađi broj jedan u parovima od 1996. godine i legendarnog Australca Todda Woodbridgea.

Šteta je samo što sve to ne znači puno hrvatskoj reprezentaciji, u kojoj Pavića nema zbog sukoba sa Željkom Krajanom, iako je i bez njega učinak u parovima posljednjih godina bio savršen.

Linker
03. svibanj 2024 17:37