Andrej Rubljov

 MINAS PANAGIOTAKIS Getty Images Via Afp
PROŠAO I PAVIĆ

Rubljov srušio prvog tenisača svijeta u Montrealu i izborio polufinale, poraz Sabaljenke u Torontu

‘Doista sam danas igrao jako dobro i sretan sam što sam uspio pobijediti‘
Piše: HinaObjavljeno: 11. kolovoz 2024. 09:32

Ruski tenisač Andrej Rubljov pobijedio prvog igrača na ATP ljestvici, Talijana Jannika Sinnera, sa 6-3, 1-6, 6-2 i plasirao se u polufinale turnira Masters 1000 serije u kanadskom Montrealu, a za plasman u finale će morati pobijediti još jednog talijanskog tenisača, Mattea Arnaldija.

Arnaldi je u četvrtfinalu bio bolji od Japanca Keija Nishikorija sa 6-4, 7-5.

Kanadski Masters nije donio puno radosti 26-godišnjem Rubljovu, jer je do ove godine u četiri nastupa ostvario svega jednu pobjedu. U subotu je u Montrealu ostvario dvije. Zbog nadoknađivanja jednog dana programa, koji je izgubljen zbog kiše, Rubljov je prvo igrao meč trećeg kola protiv Brandona Nakashime i pobijedio ga sa 6-2, 6-2. I Sinner je dvaput izlazio na teren. U osmini finala je sa 6-4, 6-3 bio bolji od Čileanca Alejandra Tabila i tom pobjedom postao prvi tenisač koji je osigurao nastup na završnom ATP turniru osmorice najboljih u Torinu.

Rubljov je u njihov četvrtfinalni dvoboj ušao bolje i ‘breakom‘ za 3-1 stvorio prednost koja mu je donijela prvi set. Uslijedio je polusatni prekid zbog kiše, nakon kojeg se Talijan vratio snažniji, od 1-1 u drugom setu nanizao pet gemova i izborio treći set.

Sinner je, unatoč odličnoj igri, dosta često pokazivao da osjeća nelagodu i bol u desnom kuku, zbog čega je ove sezone već morao propuštati turnire, između ostalih i nastup na domaćem Masters 1000 turniru u Rimu. Uoči trećeg seta Talijanu je i njegov trener Darren Cahill sugerirao da pozove fizioterapeuta, ako mu je potrebna pomoć. no Sinner to nije učinio.

Na početku trećeg seta odigran je najduži gem meča. Rubljov je spasio pet ‘break‘-lopti, u sljedećem gemu oduzeo servis Sinneru i krenuo nezaustavljivo prema velikoj pobjedi.

"Doista sam danas igrao jako dobro i sretan sam što sam uspio pobijediti. Ne znam kako to objasniti. Jannik je sjajan tenisač i nevjerojatno igra u posljednje dvije godine. Ja sam se samo nadao da ću biti u stanju boriti se s njim, pokazati odličnu igru. Na kraju, mislim da smo imali puno odličnih i dugačkih izmjena. Poseban je osjećaj kad možete pobijediti u ovakvim dvobojima i, naravno, trebaju mi ovakvi mečevi, poslije loših trenutaka koje sam imao ove godine", izjavio je Rubljov nakon pobjede.

Pavić i Arevalo u polufinalu

Hrvatski teniski reprezentativac Mate Pavić i Salvadorac Marcelo Arevalo igrat će u polufinalu Masters 1000 turnira u Montrealu, gdje su u četvrtfinalnom dvoboju svladali Nijemce Kevina Krawietza i Tima Puetza sa 3-6, 6-2, 10-5.

Četvrti nositelji će u polufinalu igrati protiv prvih nositelja, Španjolca Marcela Granollersa i Argentinca Horacija Zeballosa, koji su sa 6-4, 6-2 svladali Argentinca Tomasa Martina Etcheverryja i Čileanca Alejandra Tabila.

Ovo će biti njihov četvrti dvoboj u ovoj godini, a španjolsko-argentinski par vodi sa 2-1. Granollers i Zeballos su pobijedili u osmini finala Mastersa u Miamiju te u finalu rimskog Mastersa, dok su Pavić i Arevalo na putu do naslova u Roland Garrosu bili bolji od španjolsko-argentinskog para u polufinalu.


ATP Montreal - 2. kolo

Arthur Rinderknech (Fra) - Flavio Cobolli (Ita) 6-3, 6-2

Hubert Hurkacz (Polj/4) - Thanasi Kokkinakis (Aus) 4-6, 6-3, 7-6 (6)

Sebastian Korda (SAD) - Taylor Fritz (SAD/9) 6-4, 7-6 (4)

3. kolo

Jannik Sinner (Ita/1) - Alejandro Tabilo (Čil/15) 6-4, 6-3

Andrej Rubljov (5) - Brandon Nakashima (SAD) 6-2, 6-2

Matteo Arnaldi (Ita) - Alejandro Davidovich Fokina (Špa) 4-6, 7-6 (5), 3-0, predaja

Kei Nishikori (Jap) - Nuno Borges (Por) 6-3, 6-4

Alexei Popyrin (Aus) - Grigor Dimitrov (Bug/7) 4-6, 7-6 (5), 6-3

Hubert Hurkacz (Polj/4) - Arthur Rinderknech (Fra) 4-6, 6-3, 6-4

Sebastian Korda (SAD) - Casper Ruud (Nor/6) predaja bez borbe

Alexander Zverev (Njem/2) - Holger Rune (Dan/13) 6-3, 7-6 (5)

četvrtfinale

Andrej Rubljov (5) - Jannik Sinner (Ita/1) 6-3, 1-6, 6-2

Matteo Arnaldi (Ita) - Kei Nishikori (Jap) 6-4, 7-5

WTA Toronto: Poraz Sabaljenke, Šnajder i tri Amerikanke u polufinalu

Tri američke tenisačice i Ruskinja Diana Šnajder izborile su mjesto u polufinalu WTA 1000 turnira u Torontu, u kojem neće biti treće tenisačice svijeta Bjeloruskinje Arine Sabaljenke, jer je bolja od nje sa 6-4, 6-2 bila američka predstavnica Amanda Anisimova.

Anisimova je tom pobjedom došla do svog prvog polufinala na jednom WTA 1000 turniru, nakon što je propustila cijelu prošlu sezonu kako bi se posvetila svom mentalnom zdravlju.

Sabaljenka je za Anisimovu bila idealna suparnica, jer joj je ovo već peta pobjeda nad Bjeloruskinjom u sedam međusobnih dvoboja.

Za plasman u finale Anisimovu čeka osma nositeljica Emma Navarro.

U drugom polufinalu će braniteljica naslova i treća nositeljica Jessica Pegula, pokušati osigurati američko finale u Torontu, a suparnica će joj biti Ruskinja Diana Šnajder koja je u ruskom četvrtfinalnom obračunu svladala Ljudmilu Samsonovu sa 4-6, 6-1, 6-4. Za 20-godišnju Ruskinju će ovo biti prvo WTA 1000 polufinale u karijeri, a do njega je stigla nakon što je u paru s Mirom Andrejevom osvojila srebrno olimpijsko odličje u Parizu i pokazala da joj prijelaz sa zemljane na tvrdu podlogu nije predstavljao nikakav problem.

No, i Pegula se u Kanadi sjajno osjeća, jer je pobjedom 6-4, 7-5 protiv sunarodnjakinje Peyton Stearns postala tek četvrta tenisačica u Open eri koja je četiri godine zaredom došla do polufinala Canadian Opena. Prije nje to je uspjelo samo Monici Seles, Gabrieli Sabatini i Simoni Halep.

WTA Toronto - četvrtfinale

Diana Šnajder (14) - Ljudmila Samsonova (6) 4-6, 6-1, 6-4

Jessica Pegula (SAD/3) - Peyton Stearns (SAD) 6-4, 7-5

Emma Navarro (SAD/8) - Taylor Townsend (SAD) 6-3, 7-6 (5)

Amanda Anisimova (SAD) - Arina Sabaljenka (2) 6-4, 6-2

Linker
15. rujan 2024 00:48