Mira Andrejeva

 IMAGO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
WTA Peking

Ruska 17-godišnja tenisačica nastavlja pohod u Kini: Nakon Vekić svladala i petu igračicu svijeta

U drugom četvrtfinalnom dvoboju sastat će se Sabaljenka i Muchova
Piše: HinaObjavljeno: 02. listopad 2024. 12:11

Ruska 17-godišnja tenisačica Mira Andrejeva (WTA - 22.), koja je u 3. kolu WTA 1000 turnira u Pekingu svladala Donnu Vekić, u srijedu se probila u četvrtfinale pobijedivši s uvjerljivih 6-1, 6-3 Poljakinju Magdu Linette (WTA - 5.).

Andrejeva je tako uzvratila 32-godišnjoj poljskoj tenisačici za poraz u prvom kolu olimpijskog turnira u Parizu, prije dva mjeseca. Ovo će 17-godišnjoj Ruskinji biti treće četvrtfinale na WTA 1000 turnirima u ovoj sezoni. U prethodna dva nastupa među osam najboljih, u Madridu i Cincinnatiju, nije uspjela doći do polufinala, ali je gubila od dvije najbolje tenisačice svijeta, Bjeloruskinje Arine Sabaljenke i Poljakinje Ige Šwiatek.

Andrejeva je prošle godine u Pekingu zaustavljena u osmini finala od Jelene Ribakine pa joj je već ovo najbolji rezultat u kineskom glavnom gradu, a za plasman u polufinale će se boriti protiv bolje iz susreta američke predstavnice Amande Anisimove (WTA - 43.) i aktualne olimpijske pobjednice, Kineskinje Zheng Qinwen (WTA - 7.).

U drugom četvrtfinalnom dvoboju u gornjem dijelu ždrijeba sastat će se prva nositeljica Arina Sabaljenka (WTA - 2.) i Čehinja Karolina Muchova (WTA - 49.). Druga tenisačica svijeta nastavila je u srijedu svoj pobjednički niz (15-0), započet sredinom kolovoza u Cincinnatiju, svladavši Amerikanku Madison Keys sa 6-4, 6-3 te se po treći put u Pekingu plasirala u četvrtfinale, što joj je najbolji rezultat na China Openu.

Na putu prema prvom polufinalu u Pekingu stoji joj Čehinja Karolina Muchova, koja je s uvjerljivih 6-2, 6-0 nadigrala Španjolku Cristinu Bucsu (WTA - 79.) za 69 minuta. Finalistica Roland Garrosa iz 2023. neće biti lak zalogaj za Sabaljenku, a to dokazuje i omjer u međusobnim dvobojima, u kojima Čehinja vodi 2-1. Muchova je obje pobjede protiv Bjeloruskinje ostvarila u prošloj sezoni, u polufinalima u Roland Garrosu i Cincinnatiju.

Osvajanjem pobjedničkog trofeja u Pekingu Bjeloruskinja bi se približila na manje od 300 bodova vodećoj na WTA ljestvici, Poljakinji Igi Swiatek, koja je "iz osobnih razloga" odustala od obrane naslova osvojenog prošle godine na China Openu.

"Naravno da mi je jedan od ciljeva završiti sezonu kao ‘broj 1‘. ali nisam na to usredotočena. Do kraja sezone ću igrati još tri turnira i jedino što želim je igrati svoj najbolji tenis", poručila je Sabaljenka, koja je u rujnu prošle godine već bila zasjela na čelno mjesto WTA ljestvice, ali joj je ‘broj 1‘ na kraju te sezone opet preotela Poljakinja Iga Šwiatek pobijedivši ju u polufinalu završnog WTA turnira u Cancunu

Linker
04. listopad 2024 10:20