Duje Ajduković

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
CHALLENGER U SPLITU

Savršen dan za hrvatski tenis: dva mladića ostvarila najveće pobjede u karijerama, slavio i Ajduković

Sva tri hrvatska tenisača su izborila drugo kolo ovog turnira. Uz Duju Ajdukovića, slavili su i Matej Dodig te Luka Mikrut
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 09. travanj 2024. 18:11

Hrvatski tenisači ostvarili su dvije velike, zvučne pobjede na splitskom ATP Challengeru, što se igra na Firulama. Matej Dodig (18) i Luka Mikrut (19) ostvarili su pobjede karijere svladavši u mečevima 1. kola Slovaka Alexa Molčana, odnosno bosansko-hercegovačkog tenisača Damira Džumhura.

Dodig (ATP 420) koji je 26-godišnjeg Slovaka, sedmog nositelja i trenutačno 157. igrača na svijetu, ali ne tako davno (2022.) i 38. tenisača s ATP liste, svladao sa 6:2, 6:4.

Molčan je dosad u karijeri igrao tri ATP finala, pobjeđivao i Wawrinku, Ćorića, Hačanova, De Minaura, u Davis Cupu Stefanosa Tsitsipasa... Sve to, međutim, nije ništa značilo Osječaninu koji je upisao svoju drugu pobjedu na Challenger razini. Prva se dogodila prije tri tjedna u Petrčanima, s tom razlikom što mu je suparnik, austrijski Hrvat Filip Mišolić, predao meč. Ali, nije da ga Dodig i inače ne bi dobio jer predaja je uslijedila kod rezultata 7:6 (2), 5:2 za Mateja.

Dodigu je to do jučer bila i najveća pobjeda s obzirom na renking protivnika (Mišolić je tad bio 166.), a prije toga mu je bila ona nad Jayom Clarkeom (ATP 370), s kojom je ujedno i osvojio ITF turnir Istarske Rivijere u Rovinju prije mjesec dana.

Dodig je meč protiv Molčana otvorio vodstvom 4:0, a tu je prednost i zadržao do kraja seta, iako su u međuvremenu razmijenili po jedan break. I drugu je dionicu otvorio breakom, koji se pokazao dovoljnim za ukupnu pobjedu. Molčan je imao jednu jedinu priliku za povratak u egal, ali šansu kod 3:2 nije iskoristio, dok mu novu odlično raspoloženi Dodig nije više ni dopustio.

Osječanin je ovime provizorno stigao do najboljeg renkinga mlade karijere, jer bi se trebao popeti do 410. mjesta ATP liste, a mogao bi, naravno, otići i više ukoliko dobije sljedeći meč. A to će biti protiv 20-godišnjeg Poljaka Maksa Kasnikowskog (ATP 253).

Dodigov uspjeh još je malo "podebljao" Luka Mikrut (ATP 500), koji je na domaćem terenu protiv Damira Džumhura (ATP 126) također ostvario najveću pobjedu karijere. Sarajlija je svojevremeno bio 23. na svijetu, osvajač je tri ATP turnira i može se pohvaliti pobjedama nad Nadalom, Berdychom, Zverevim, Tsitsipasom, Wawrinkom... Džumhur je prije tjedan dana osvojio Challenger u talijanskoj Barletti (zemlja), a ranije ove sezone igrao još dva polufinala, dakle u priličnoj dobroj formi je stigao u Split.

No, protiv Mikruta je ostao potpuno nemoćan. Splićanin je, naime, osvojio prvih sedam gemova, prije nego je Džumi osvojio prvi, a ispostavilo se i jedini gem u meču. Mikrut dosad u životu nije pobijedio igrača rangiranog bolje od 205. mjesta (Stefano Travaglia)...

Sljedeći Mikrutov suparnik je Nijemac Henri Squire (ATP 240).

Savršeni hrvatski dan na Firulama zaokružio je Duje Ajduković (ATP 117) pobjedom nad Čehom Jonasom Forejtekom (ATP 375), koji je prije tri tjedna bio polufinalist Challengera u Petrčanima.

Duje je u prvom setu propustio servis za set, pa i dvije set-lopte u tie-breaku, no sve je to ispravio u sljedeće dvije dionice, iako je i u drugom setu opet servirao za set, kod 5:3, ali opet bezuspješno. Nije ovog puta dopustio tie-break jer je novim oduzetim servisom u 12. igri ujedno osvojio i set. U odlučujućoj dionici ipak je lako priveo meč sretnom kraju.

U 2. kolu Duje igra protiv Francuza Benjamina Bonzija (ATP 168).

1. kolo: Dodig - Molčan (7) 6:2, 6:4, Mikrut - Džumhur (6) 6:0, 6:1, Ajduković (2) - Forejtek 6:7 (7), 7:5, 6:1, Meumayer - Erhard 6:3, 6:2, Geerts - Rottoli 7:6 (2), 6:1, Kasnikowski - Kolar 6:1, 6:2, Topo - Gill 6:2, 7:6 (2), Bonzi - Rodriguez Taverna 6:2, 6:2. (ij)

Linker
21. travanj 2024 04:25