Stan Wawrinka

 Cropix, Profimedia
POSLASTICA ZA NAVIJAČE

Senzacija iz Umaga: prvi put u povijesti na turniru će igrati trostruki Grand Slam osvajač

Stan Wawrinka, bivši osvajač Umaga, vraća se na jedini hrvatski ATP turnir nakon 16 godina
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 19. travanj 2023. 09:55

Nakon prošlogodišnjeg finala Umaga između Carlosa Alcaraza i Jannika Sinnera, dvije senzacije svjetskog tenisa, nametalo se samo jedno pitanje: kako ovo nadmašiti? Kad je Alcaraz koji tjedan kasnije osvojio US Open i postao broj jedan, misija je otišla u kategoriju nemogućih, ali organizatori jedinog hrvatskog ATP turnira nisu bacili ručnik u ring i najavljuju novu poslasticu.

Prvi put u povijesti turnira, u Umag će doći trostruki osvajač Grand Slam turnira. Stan Wawrinka (38), pobjednik Australian Opena 2014., Roland Garrosa 2015. i US Opena 2016., ali i bivši osvajač Umaga, zaigrat će u Stella Marisu nakon punih 16 godina.

Švicarac je godinama bio velika želja direktora Tomislava Poljaka, kao i njegova prethodnika Lawrencea Frankopana. Pregovaralo se i ranije, ali bio je to prevelik zalogaj, a sada, kad je "Stanimal" na 84. mjestu ATP ljestvice i na zalazu karijere, umaška će publika uživati u vjerojatno najljepšem jednoručnom bekhendu u povijesti tenisa.

- Stan je jedan od rijetkih koji je uspio zaprijetiti velikoj trojci, Đokoviću, Nadalu i Federeru, u njihovim najboljim godinama. Fanovi ga zbog njegove jedinstvene igre, posebice jedinstvenog jednoručnog bekhenda, naprosto obožavaju. Drago nam je da se nakon toliko godina vraća u Umag, a s nedavne dvije Top 10 pobjede dokazao je da se vraća u formu pa gledatelji mogu očekivati spektakl - poručio je Poljak.

Wawrinka je Umag osvojio 2006. godine, kad mu je Novak Đoković predao finale pri rezultatu 6:6 u prvom setu. O tome kakav je lineup budućih zvijezda tada hodočastio u Istru, dovoljno govori podatak da je Wawrinka na putu do titule izbacio i Marina Čilića i Juana Martína del Potra.

Godinu dana kasnije, izgubio je prvo kolo od "umaškog kralja" Carlosa Moye i nakon toga se više nije vraćao. Njegovi su problemi s ozljedama krenuli 2017., kad je operirao koljeno, dok je prije dvije godine na operacijskom stolu završio zbog lijevog stopala. Vratio se u proljeće prošle godine kao 232. na svijetu i polako počeo skidati hrđu. Ove sezone je bio četvrtfinalist Rotterdama i Marseillea, a u Indian Wellsu je nanizao tri pobjede, između ostalog i onu protiv Holgera Runea, u meču koji je bio nabijen trzavicama.

Vrati li se i Rune u Umag - a prema dogovoru s organizatorima trebali bismo ga vidjeti još barem jednom - mogli bismo svjedočiti sočnom okršaju usred lagune. Neslužbeno doznajemo da Umag priprema još itekako zvučnih objava, ali o tome više u narednim danima i tjednima.

Linker
22. travanj 2024 20:49