MINAS PANAGIOTAKIS Getty Images Via Afp
TALIJAN POD PALJBOM

Sinner na stupu srama: ‘Ovo je najlošiji pokušaj zataškavanja u povijesti tenisa‘

Prvi reket svijeta proljetos je dvaput bio pozitivan na doping, ali je umjesto kazne dobio pomilovanje
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 22. kolovoz 2024. 16:24

Ni 24 sata nakon što je osvojio svoj drugi ovosezonski Masters 1000 turnir u Cincinnatiju, Jannik Sinner pobrinuo se za tenisku atomsku bombu. Vijest da je bio pozitivan - i to dva puta - na dopinškom testiranju, osupnula je teniski svijet i, sasvim razumljivo s obzirom na to da je riječ o prvom tenisaču svijeta, izazvala konsternaciju, pa odmah potom pokrenula i lavinu dodatnih pitanja.

Za početak - kako je moguće da sportaš bude dva puta pozitivan na zabranjenu supstancu, a da se ta informacija ne samo skriva od javnosti, već da taj isti sportaš ima pravo nastupati na turnirima kao da se ništa nije dogodilo?

Zašto nije suspendiran, na temelju čega je oslobođen, kako je sve riješeno tako brzo, štoviše prije nego se išta i saznalo slučaj je već bio zaključen, a Sinnerova je PR mašinerija isporučila ulaštenu objavu u kojoj stoji kako je "oslobođen bilo kakve krivnje"?

image
MINAS PANAGIOTAKIS Getty Images Via Afp

Doduše, s obzirom na visoki profil glavnog aktera, "slučaj" sigurno neće proći samo tako jer ne treba sumnjati da će zbog ovoga Sinner biti izložen itekakvoj medijskoj i svakojakoj paljbi na skorašnjem US Openu. No, nakon što je 23-godišnji Talijan prvi povukao okidač i sâm otkrio cijeli slučaj, informacije su brzo počele kolati, pa evo što se zasad zna o Sinnerovu grijehu.

Jannik je bio pozitivan na testiranju tijekom turnira u Indian Wellsu u ožujku ove godine, a potom i osam dana kasnije na još jednom testiranju izvan natjecanja, kojem je podvrgnut u Miamiju, gdje je i osvojio turnir. Pozitivan je bio na anabolički steroid klostebol, koji uglavnom ima oftalmološku i dermatološku uporabu, ali također može pospješiti rast mišićne mase te je stoga na popisu zabranjenih supstanci. U Sinnera je utvrđena prisutnost vrlo male količine klostebola, manje od milijarditog dijela grama.

No, tu priča postaje zanimljiva, odnosno objašnjenje kako je zabranjeno sredstvo dospjelo u Sinnerov organizam. Naime, tijekom turnira u Indian Wellsu, Sinnerov fizioterapeut, Giacomo Naldi, porezao je mali prst na ruci na skalpel. Kad je 3. ožujka Jannik bio na masaži pitao je Naldija je li uzimao kakva sredstva za tretiranje posjekotine, a Naldi je odgovorio da nije. Dva dana kasnije, Sinnerov kondicijski trener Umberto Ferrara, savjetovao je, odnosno ponudio Naldija da posjekotinu pošprica Trofoderminom, sprejem koji se u Italiji kupuje u ljekarnama bez recepta, a koji u sebi sadrži sporni klostebol.

Naldi je od 5. do 13. ožujka svakodnevno koristio Trofodermin, a istovremeno u tom razdoblju masirao Sinnera bez korištenja rukavica, a ponekad i bez da je prije prao ruke. Sinner je, pak, imao manje ogrebotine na leđima i nogama te je preko njih, smatra se, klostebol s maserova prsta dospio u Sinnerov organizam.

Takvo je barem objašnjenje Međunarodna agencija za integritet tenisa (ITIA) prihvatila i smatrala ga razumnim, budući da je to sukladno minornoj količini tvari pronađenima u Sinnerovim uzorcima. Upravo je to uzeta kao olakotna okolnost jer su eksperti utvrdili da "takva količina klostebola nije mogla unaprijediti Sinnerove fizičke karakteristike", odnosno da mu nije mogla donijeti bilo kakvu natjecateljsku prednost u odnosu na suparnike.

- Čak i da je unos klostebola bio namjeran, tako mala količina ne bi imala nikakav efekt na njegove sportske izvedbe - rekao je profesor David Cowan, jedan od trojice članove neovisne porote koja je proučavala slučaj i koja je stoga zaključila da je sve posljedica slučajnosti.

image
MATTHEW STOCKMAN Getty Images Via Afp

Zbog toga je ITIA na koncu oslobodila tenisača krivnje, smatrajući, dakle, da nije bilo namjere, što se donekle i može prihvatiti, ali niti nemara s njegove strane, što je prva sumnjiva točka ovog slučaja.

Jer bez obzira kako nedopuštene supstance se pojave, sportaš je taj koji je odgovoran za sve što uđe u njegovo tijelo, kao i za apsolutno sve postupke njegova stručnog tima.

Suci su u ovom slučaju svejedno presudili da je Sinner učinio sve po propisima, angažirao kvalificirane trenera i fizioterapeute, da je pitao Naldija je li koristio kakva sredstva za prst, odnosno da nije znao niti da fizioterapeut posjeduje Trofodermin, niti da ga je naknadno počeo koristiti. Ali, to opet ne bi smio biti alibi jer i da nije imao nikakva saznanja o postojanju zabranjenih tvari, svejedno je on odgovoran.

Također, prema svjedočenju trenera Ferrare, upozorio je Naldija da sprej sadrži zabranjene tvari i da ga treba držati dalje od Sinnera. Naldi je, pak, izjavio da se ne sjeća tog razgovora. Dodatno, sprej Trofodermin dolazi u pakiranju na kojem je jasno istaknuto kako sadrži dopinška supstance, ali Naldi tvrdi da mu je Ferrara sprej dao bez pakiranja.

No, ono što je podignulo najviše prašine u ovom slučaju jest kako to da Sinner nakon pozitivnih nalaza na testovima nije bio suspendiran, jer bi to zapravo trebala biti automatizirana praksa te da ne smije aktivno sudjelovati u natjecanjima do okončanja istrage i zaključenja kompletnog procesa, kao što je bio slučaj s brojnim drugim tenisačima i sportašima. Također, ITIA javno objavi da je sportaš pao na dopinškom testiranju, a i to je u ovom slučaju izostalo.

U odluci ITIA-e, objavljenoj u utorak, doduše stoji da je Sinner bio suspendiran i to u oba navrata, nakon svakog od dva testa na kojima je "pao". Prvo je to bilo 4. i 5. travnja, a drugi puta između 17. i 20. travnja, dakle sveukupno pet-šest dana suspenzije.

image
MINAS PANAGIOTAKIS Getty Images Via Afp

No, Sinnerovi odvjetnici bili su nevjerojatno, pa čak i sumnjivo brzi, jer su odmah podnijeli "žurnu žalbu" na izrečene suspenzije, a to onda pokreće reviziju zbog koje se ništa ne smije javno objaviti do okončanja procesa. A kako su obje žalbe pozitivno riješene za Sinnera, suspenzije su poništene, a onda cijeli slučaj ostaje anoniman. Da su jedna ili obje Sinnerove žalbe bile odbijene, onda bi ITIA objavila suspenziju, odnosno slučaj bi izašao u javnost.

Međutim, postavlja se pitanje kako je moguće da su se obje Sinnerove žalbe riješile u jednom danu (prva), odnosno za samo tri dana (druga), dok nekim, "običnim smrtnicima" cijeli proces traje mjesecima, čak i godinama, a u međuvremenu ne smiju igrati?

Odnosno, znači li to da u svakom drugom, javno objavljenom slučaju dopinga sportaši ne podnose "žurne žalbe", kao što je to Sinner učinio? Zašto, pobogu, to ne bi učinili?

Kao jedino logično objašnjenje proizlazi kako svi ostali ne uspijevaju, kao što Sinner jest uspio, dovoljno uvjerljivo dokazati zašto i kako su bili "nenamjerno kontaminirani". Drugim riječima, Sinner ispada jedini "slučajno kontaminirani" sportaš koji je uspio dovoljno uvjerljivo dokazati svoju nevinost. I sve to unutar 24 sata!

Priča je to koju je uistinu jako teško prihvatiti, pogotovo Sinnerovim kolegama tenisačima, a još više onima koji su i sami bili u sličnim situacijama. Dovoljno se sjetiti relativno nedavnog slučaja Rumunjke Simone Halep, čiji se slučaj pretvorio u cjelogodišnju sapunicu, pa čak i našeg Marina Čilića, koji je također prije 11 godina bio pribijen na stup srama, iako se na koncu ispostavilo da je potpuno nevin, ali je u međuvremenu "odslužio" četiri mjeseca i šteta je bila već učinjena.

- Činjenica da nisam smio nogom stupiti na teren tijekom mog slučaja, dok drugi u istoj situaciji mogu igrati normalno i ostvarivati svoje snove, ne daje mi mira. Slomljen sam i šokiran. No, uostalom, koga briga što misli tenisač s niskim renkingom - javio se sada na društvenim mrežama i Kamil Majchrzak, poljski tenisač koji je u prosincu 2022. dobio suspenziju od 13 mjeseci, iako je također "ne znajući i nenamjerno" počinio prekršaj te su stručnjaci također utvrdili toliko malenu količinu zabranjenih supstanci koja mu nije mogla pomoći u ostvarivanju boljih rezultata.

Jasno je da u svojoj izjavi cilja na dvostruka mjerila, odnosno da određeni tenisači dobivaju privilegirani tretman, najmanje u brzini rješavanja njihova slučaja. I teško je ne prikloniti se tom narativu budući da je Sinner danas prvi tenisač svijeta, da je zaštitno lice ATP Toura (a i mnogih marketinških brendova) i da je važan dio imidža svjetskog tenisa. Ovogodišnji je Grand Slam pobjednik, budućnost ovog sporta i izabran od strane navijača najomiljenijim tenisačem za 2023. "Srušiti" njega, ili samo eksponirati njegov slučaj, razvlačiti ga mjesecima po sudovima, svakako bi bila gigantska anti-reklama za tenis. Ne bi bilo neobično da je ovo pomilovanje povezano s tim, dapače.

"Ovo je najlošiji pokušaj zataškavanja u povijesti tenisa", jedan je od komentara na X na cijeli slučaj.

- Bio Sinner dopingiran ili ne, ovo nije pošteno. Mnogi tenisači prolaze iste stvari i moraju čekati mjesecima ili godinama da dokažu svoju nevinost. Ovo ne izgleda dobro - dodao je britanski tenisač Liam Broady.

- Različita pravila za različite igrače... - javio se i kanadski tenisač Denis Shapovalov.

Amerikanac Tennys Sandgren, koji inače voli izazivati kontroverze, bio je još direktniji.

- Ma, ovo je smiješno... ATP Tour gleda samo igrače koji mu donose novac. Dobro za posao, ali loše za transparentnost i integritet.

I bez obzira koliko Sinner bio simpatičan i koliko za njega tvrdili da je maksimalno ispravna, poštena osoba, ova će ga crna mrlja, a još više ovaj svojevrsni pokušaj zataškavanja, pratiti od sada pa do kraja karijere.

Jedina kazna mu je vraćanje 325.000 dolara i 400 ATP bodova

Još je jedna stvar koja “bode u oči”, a to je činjenica da je Sinner ipak kažnjen. Naime, kako je tijekom turnira u Indian Wellsu bio pozitivan na doping-testu morao je vratiti zaradu s turnira (u ovom slučaju 325.000 dolara) te je ostao bez 400 bodova za ATP listu.

Iako je naknadno, eto, oslobođen svejedno ga je neki vid kazne zapao, što također zvuči nelogično. Ako nije kriv, zašto je kažnjen?

No, po slovu zakona, ako je tijekom nekog natjecanja pao na testu, pa makar kasnije bio i oslobođen krivnje, zaradu i bodove mora vratiti.

Je li izbjegao OI radi testova?

S ovim cijelim slučajem sada drugu perspektivu dobivaju Sinnerovo povlačenje usred turnira u Madridu početkom svibnja, odnosno odustajanje od Rima (navodeći ozljedu kuka), pa nedavno i od Olimpijskih igara (zbog upale grla). Je li sve to bilo doista zato ili ipak zato što je u tajnosti vodio pravne bitke pa se svjesno povukao u zavjetrinu, odnosno je li strahovao od novih testova, pa nije htio riskirati da još negdje bude pozitivan?

Sada su sve te opcije “u igri” jer kako i što mu sada vjerovati?

Štoviše, ranije je ovog mjeseca u Montrealu za lošu formu komentirao kako ima “i neke mentalne probleme” - je li pri tome mislio na psihičko opterećenje, dok je čekao konačnu odluku suda i razrješenje slučaja?

Vrlo vjerojatno je bilo tako, ali kako će mu tek biti sada, kada je sve izašlo na vidjelo? US Open je pred vratima, jedan je od glavnih favorita, ali osim titule sigurno će se od njega zahtijevati i neka objašnjenja... (ij)

Kyrgios: Bilo slučajno ili namjerno, suspenzija mora biti na dvije godine

Naravno, jednom od najvećih “lajavaca” današnjeg tenisa nije trebalo dugo da se javi. Australac Nick Kyrgios, finalist Wimbledona iz 2022., koji ne igra već skoro pune dvije godine zbog ozljeda, a u međuvremenu se posvetio TV komentiranju i nema naznaka kada bi se, ako će se uopće, mogao vratiti tenisu, ovako je komentirao “slučaj Sinner”.

- Apsurdno. Bez obzira je li to bilo slučajno ili namjerno, ako dvaput budete pozitivni na zabranjenu supstancu, morate biti suspendirani na dvije godine. Vaš učinak je poboljšan. Krema za masažu... Ma, da kako ne.

Inače, službeno je kazna za namjerno korištenje zabranjenih supstanci četiri godine, dok je za nenamjerno ili nesvjesno korištenje dvije godine.

Linker
05. rujan 2024 11:11