EVA MANHART Afp
ČETVRTI NASLOV

Sinner u trosatnom okršaju srušio Medvedjeva za titulu u Beču, postao talijanski rekorder

Talijanski igrač stigao do desetog ATP trofeja u karijeri, četvrtog ove sezone, svladavši ruskog rivala
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 29. listopad 2023. 18:04

U finalima skoro četvrtine ovosezonskih ATP 500 turnira bio je identičan dvojac - Danil Medvedjev (ATP 3) i Jannik Sinner (ATP 4). Njihov dvoboj u Beču bilo je treće međusobno finale u 2023., dosad su imali omjer 1-1 nakon Rotterdama (Medvedjev) i Pekinga (Sinner), a nakon sraza u austrijskoj metropoli u vodstvo je prešao talijanski tenisač.

Sinner je u fantastičnom nedjeljnom finalu, koje je potrajalo više od tri sata, slavio sa 7:6 (7), 4:6, 6:3 i stigao do svoje četvrte titule u sezoni - prvi je Talijan s toliko pobjedničkih trofeja na ATP Touru u jednoj kalendarskoj godini - a desete ukupno u karijeri iz 13 finala. Što je možda još važnije, ovo mu je druga titula na tri turnira unutar mjesec dana - osvojio je Peking, ispao u osmini finala Šangaja (Shelton) i sada otišao do kraja u Beču - što je svakako sjajna uvertira za ATP Finals, koji će igrati na domaćem terenu u Torinu (12. - 19. studeni). Pri tome je dva puta, dakle, dobio Medvedjeva, ali i Rubljova, Sheltona, Tiafoea, Dimitrova.

image
EVA MANHART Afp

S druge strane, Medvedjev, lider ATP Toura po broju pobjeda na tvrdim podlogama (47) u ovoj sezoni, u svom je devetom finalu 2023. ostao na pet titula, što mu je već osobni rekord za jednu sezonu, a ukupno mu je sada omjer u karijeri za finala 20-16. Beč je, inače, bio nova prilika da prvi puta jedan turnir osvoji drugi put, no ipak je ostao na 20 titula u 20 različitih gradova i turnira.

Možda bi ta unikatna statistika sada bila drugačija da je uspio iskoristiti jednu od dviju set-lopti koje je imao u prvom setu, jednu kod vodstva 6:5 i na Sinnerov servis, a drugu u tie-breaku kod 7:6, opet ne Talijanov servis.

No, u drugoj je dionici to naplatio s dva breaka pa odveo meč u treći set. Tamo je, pak, Sinner prvi došao u prednost, nakon maratonskog gema od 32 poena sa 13 izjednačenja i nakon što je iskoristio devetu break-loptu za 3:1. Sva mu je muka propala već u sljedećem gemu, jer je Rus vratio break. Sinner je, međutim, opet otišao u prednost (4:2, pa 5:2), propustio meč-loptu u osmom gemu na Medvedovljev servis pa na svom spasio dvije break-lopte i iskoristio drugu meč-loptu nakon 3 sata i 6 minuta igre.

Auger-Aliassime slavio u Baselu

Godinu dana je Felix Auger-Aliassime (ATP - 19.) čekao na svoj peti naslov u karijeri, a dočekao ga je nastavivši prošlogodišnji pobjednički niz u švicarskom Baselu, gdje je u finalu ATP 500 turnira svladao Poljaka Huberta Hurkacza (ATP - 11.) sa 7:6 (3), 7:6 (5).

Nakon što je izgubio prvih osam finala na ATP Touru, 23-godišnji Kanađanin je prošle godine osvojio četiri trofeja izgubivši samo meč za naslov u Marseilleu. No, u 2023. je tek u Baselu došao do svog 14. finala u karijeri, a u Švicarsku je stigao s više poraza nego li pobjeda (17-18) u ovoj sezoni.

U finalu je potpuno zasluženo došao do pobjede, jer je on bio taj koji je imao sve prilike za ‘break‘ u ovom meču (0/5), ali se Poljak izvukao jednom u prvom i četiri puta u drugom setu. No, Auger-Aliassime je bio bolji u oba ‘tie-breaka‘ te tako Hurkaczu nanio tek drugi poraz u njegovih devet finala na ATP Touru.

Poljak je ostao bez važnih 200 bodova u pokušaju da se domogne mjesta koje bi ga odvelo na završni turnir osmorice najboljih u Torinu. Uoči posljednjeg turnira u sezoni, pariškog Mastersa 1000, za osmoplasiranim Dancem Holgerom Runeom zaostaje za 225 bodova, a ispred njega je i Amerikanac Taylor Fritz koji ima 25 bodova više. (Hina)

Linker
05. svibanj 2024 17:22