AFP
BRAVO ZA HRVATA

Sjajne vijesti iz Londona! Nikola Mektić izborio finale završnog ‘mastersa‘ u parovima

Nikola Mektić plasirao se zajedno s Nizozemcem Wesleyem Koolhofom u finale ATP završnice
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 21. studeni 2020. 15:02

Sezona iz snova u subotu je dosegnula novi vrhunac za Nikolu Mektića i Wesleya Koolhofa, 31-godišnjaci iz Zagreba i nizozemskog Zevenaara igrat će u finalu ATP Finalsa u Londonu, u svom trećem finalu u 2020. godini i tražit će prvu titulu nakon što su ostali kratki u Marseilleu (Nicolas Mahut, Vasek Pospisil) i na US Openu. U New Yorku su, da podsjetimo, bez Grand Slam naslova ostali u dvoboju protiv Mate Pavića i Brune Soaresa (7:5, 6:3), a prema posljednjim vijestima upravo će Mektić i Pavić u 2021. godini igrati zajedno.

Da stvar bude bolja i zanimljivija, danas će Mektić i Koolhof nastojati postati prvi par u povijesti, koji će prvu zajedničku titulu pokušati osvojiti na ATP Finalsu. S druge strane mreže bit će Jürgen Melzer i Edouard Roger-Vasselin, koji su se posljednji plasirali u London. Austrijanac i Francuz su nadoknadili 1:7 u „match tie-breaku“, te poništili meč-loptu protiv Rajeeva Rama i Joea Salisburyja. Tom pobjedom su ujedno promovirali Pavića i Soaresa u najbolji svjetski par u 2020. godini, Splićanin je bio dio najboljeg para i prije dvije godine s Oliverom Marachom.

- Igrali smo stvarno dobro – rekao je Mektić nakon što su sa 6:3, 6:4 nadigrali Marcela Granollersa i Horacija Zeballosa. – Od početka smo bili vrlo koncentrirani, nismo pravili pogreške i nismo im dali nikakvu priliku. Malo smo iskoristili i stanje u kojem se nalazi Granollers.

To „stanje“ Granollersa je sporna ozljeda ramena zbog koje su Španjolac i Argentinac predali posljednji meč početkom tie-breaka prvog seta u skupini Melzeru i Roger-Vasselinu, a to je Austrijanca i Francuza uvelo u polufinale. Istovremeno su eliminirali Pavića i Soaresa, kojima je odgovarao svaki rezultat osim pobjede Melzera i Roger-Vasselina u dva seta. Upravo se tako, pobjedom u dva seta, tretirala predaja.

Koolhof je fantastičnim lobom osigurao break za 5:3 u prvom setu, a put prema finalu prokrčen je oduzimanjem servisa za 2:1 u drugom setu. Sa sedam asova, 77 posto realizacije prvog i 68 posto drugog servisa, hrvatsko-nizozemski tandem je bio nezaustavljiv. Mektić je tako postao drugi Hrvat u završnici ATP Finalsa, Ivan Dodig je prije šest godina u paru s Marcelom Melom izgubio od Boba i Mikea Bryana (7:6, 2:6, 7:10).

- Ispunili smo gotovo sve ciljeve ove godine – rekao je Koolhof. – Prvi je bio da zaigramo u Londonu, drugi je bio finale Grand Slam turnira, pa proći ovdje kroz skupinu i sada smo u finalu. Za sada je ovo bio tjedan iz snova. Još jedan meč u nedjelju i onda možemo početi slaviti.

Mektiću će ovo biti 16. finale u karijeri, sedam je puta bio pobjednik. Od toga tri puta na Masters 1000 turnirima (Madrid 2018. s Alexanderom Peyom, Indian Wells 2019. sa Zeballosom i Monte Carlo 2019. sa Frankom Škugorom). Ove godine je još bez titule, ali nismo zaboravili da je u siječnju s Barborom Krejčikovom osvojio turnir mješovitih parova na Australian Openu (Bethanie Mattek-Sands, Jamie Murray 5:7, 6:4, 10:1).

Koolhofu finale u O2 Areni donosi prvi ulazak u Top 10, skok čak na 7. mjesto, a njegova kolekcija od pet titula (ima i 15 finala) je dosta skromnija. Sve su to turniri iz kategorije 250.

Polufinale: Mektić, Koolhof – Granollers, Zeballos 6:3, 6:4, Melzer, Roger-Vasselin – Ram, Salisbury 6:7(4), 6:3, 11:9.

Linker
20. travanj 2024 17:36