Danil Medvjedev i Hubert Hurkacz

 CARMEN JASPERSEN Afp
SLAVIO I BERRETTINI

Sjajni Poljak u finalima ne gubi - svladao prvog tenisača svijeta za novu titulu i perfektan omjer

Brazilska tenisačica nakon Nottinghama najbolja i u Birminghamu, Jabeur do naslova u Berlinu
Piše: Ivan Jelkić/HinaObjavljeno: 19. lipanj 2022. 18:56

U jednom od boljih nastupa ove sezone na travnatoj podlozi, Hubert Hurkacz svladao je svjetskog broja 1, Danila Medvedjeva u finalu turnira u Halleu sa 6:1, 6:4 i podigao svoj prvi pobjednički trofej na travi.

Poljak, koji će ovim uspjehom opet ući u svjetskih Top 10 (već je bio 9. na ATP listi), do finala je stigao bez da je oduzeo ijedan servis svojim suparnicima u četvrtfinalnom i polufinalnom meču, Felixu Auger-Aliassimeu, odnosno Nicku Kyrgiosu, a onda je Medvedjevu oduzeo prva dva servisa i pobjegao na 5:0 u prvom setu.

Na startu drugog seta opet je napravio break - dakle treći u prva četiri servis gema ruskog tenisača - i time napravio ključan korak ka pobjedi. Nije, naime, ni prije ni poslije dao Medvedjevu, inače jednom od najboljih na svijetu na reternu, niti jednu break-priliku i šansu za povratak u meč. Dapače, u cijelom meču, koji je trajao svega 63 minute, Rus je osvojio svega 13 poena na Hurkaczevom servisu, odnosno 25%. Toliko je Poljak bio dobar u nedjelju.

image

Hubert Hurkacz

CARMEN JASPERSEN Afp

Svjetski broj 1 tako je drugi tjedan u nizu (Hertogenbosch) pokleknuo u finalu, jedina travnata titula ostaje mu ona s Mallorce prošle godine. Bilo mu je to inače 25. finale ukupno i jedva ima pozitivan omjer (13-12).

S druge strane, Hurkacz ima perfektan omjer kad su finala u pitanju jer nikad ih ne gubi. Pet nastupa - pet pobjeda. Dosad su sve to bili trofeji s tvrde podloge (Winston-Salem 2019, Metz, Delray Beach, Miami 2021.), ali sada je potvrdio da nije tek tako došao do polufinala Wimbledona prošle godine.



Matteo Berrettini obranio je titulu pobjednika turnira u Queen'su Clubu. Talijanski je tenisač u finalu sa 7:5, 6:4 svladao Filipa Krajinovića, koji je dan ranije izbacio Marina Čilića.

Berrettini je time ujedno na najbolji način zaključio pripreme za Wimbledon, gdje je prije 12 mjeseci bio finalist (Novak Đoković) i gdje će sada sasvim sigurno biti jedan od top favorita. Jer 26-godišnji Rimljanin ima 9-0 na travi ove sezone, budući da je prošlog tjedna osvojio i Stuttgart, a ako se pribroji i prošla sezona na zelenoj podlozi ima sjajnih 20-1, a taj jedini poraz stigao je u spomenutom wimbledonskom finalu od Đokovića.

Da stvar bude bolja, Berrettini se tek prošloga tjedna vratio na Tour nakon stanke od tri mjeseca radi operacije ručnog zgloba i, evo ga, već je osvojio dva turnira na kojima je igrao.

Ukupno mu je to sedmi trofej u karijeri, iz deset finala, a četvrti na travi. Ostala tri osvojio je na zemljanoj podlozi.

image

Matteo Berrettini

ADRIAN DENNIS Afp

Što se tiče Queen'sa, postao je prvi tenisač koji je osvojio titule u svoja prva dva dolaska na turnir i ukupno je osmi u povijesti koji je "obranio" titulu u Kraljičinu klubu. Zanimljivo je da su ostalih sedam tenisača (Murray, Roddick, Hewitt, Lendl, Becker, Connors, McEnroe) svi bili broj 1 na svijetu u nekom trenutku karijere. Dobar predznak za Talijana...

Nad Krajinovićem je upisao treću pobjedu u isto toliko mečeva, ali i drugi puta u finalu (Budimpešta 2019.), pa će srpski tenisač još morati čekati na svoju prvu ATP titulu. Naime, ovo mu je bilo peto finale i peti poraz... Utjehu će 30-godišnjak iz Sombora ipak naći u podatku da je prije tjedna u Londonu imao i 0-4 u karijeri (!) u mečevima na travi na ATP Touru (sve porazi u 1. kolima Wimbledona), a onda stigao do finala pobijedivši usput dva osvajača Queen'sa, Sama Querreya i Marina Čilića...

Haddad Maia nakon Nottinghama najbolja i u Birminghamu

Brazilka Beatriz Haddad Maia pobjednica je WTA turnira u Birminghamu s nagradnim fondom od 251.750 dolara

Brazilska teniačica je prošlog tjedna u Nottinghamu osvojila svoj premijerni WTA naslov, a pobjedničku seriju je nastavila i u Birminghamu.

Haddad Maia je stigla do naslova nakon što je njezina suparnica u finalu, Kineskinja Zhang Shuai, predala dvoboj u prvom setu pri zaostatku 4-5.

Južnoamerikanka je u današnjem polufinalu svladala Rumunjku Simonu Halep sa 6-3, 2-6 i 6-4, a Kineskinja drugu rumunjsku polufinalisticu Soranu Cirsteu sa 4-6, 6-1, 7-6 (5 ).

Polufinalni su susreti bili odgođeni za nedjelju zbog kiše u subotu i oba su meča igrana istovremeno. (Hina)

Jabeur do WTA naslova u Berlinu

Tunižanka Ons Jabeur pobjednica je WTA teniskog turnira u Berlinu.

Jabeur je do trećeg naslova u karijeri stigla nakon što joj je Švicarka Belinda Bencic predala meč u drugom setu zbog ozljede gležnja.

Prvi set je dobila Jabeur sa 6-3, a pri njezinom vodstvu 2-1 u drugom setu, Bencic je predala finale.

Bio je to njihov četvrti međusobni susret i treća pobjeda za Jabeur, trenutačno četvrtu tenisačicu svijeta. (Hina)

Linker
26. travanj 2024 07:37