Luka Mikrut

 RONALD GORŠIĆ/Cropix
DEBI NA ATP TOURU

Splićanin u Umagu pokazao da se može boriti s Top 100 igračima: ‘To je tenis, odlučuju milimetri‘

"Servis je bio ‘pljuca‘, kako mi kažemo, nisam očekivao da će biti toliko spor", rekao je Luka Mikrut
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 22. srpanj 2024. 23:18

Luka Mikrut (ATP 353.) nije uspio pobijediti u debitantskom nastupu na ATP Touru, ali je u porazu 6:2, 7:5 od Argentinca Camila Uga Carabellija (ATP 96.) pokazao da ravnopravno može igrati s igračem iz Top 100 društva.

Sa samo 37 posto pogođenih prvih servisa, Splićanin je trebao odvesti meč do trećeg seta, a pitanje je kako bi 25-godišnji Argentinac tada reagirao.

- Nije lako nekome kao meni, koji se dosta često oslanja na servis, kao da igram bez njega. Teško je igrati svaki poen protiv igrača koji jako malo griješi. Praktički svaki poen ti odlučuješ hoćeš li ga dobiti ili izgubiti. Što je meč više odmicao, to sam ja igrao bolje, ali jednostavno, taj prvi servis mi je odmogao. Što je najgore, nikad nisam više radio na servisu nego proteklih tjedana, ali neke dane se jednostavno tako dogodi, da jednostavno ne ulazi.

"Mogao sam imati zicer"

Luka je u drugom setu poveo 4:2, no već u sljedećem gemu uzvratio suparniku istom mjerom, odnosno darovao mu “break”. No, opet je dobio priliku za osvajanje drugog seta, kad je kod vodstva 5:4 na servis suparnika izborio dvije set-lopte. Nije se mogao odlučiti zbog koje propuštene prilike više žali.

image
GORAN ŠEBELIĆ/Cropix

- Znao sam da, dobijem li gem na 4:2, idući put serviram s novim loptama. Dogodile su se te dvije brze greške, dođem do 30-30, idem po poen i onda zahvatim okvirom reketa. I onda ta dupla, koje se zbog manjka prvog servisa znaju zavući. I onda 5:4 pa dvije set-lopte. Prvi poen on dobro pogodi, na drugi odem po dobar forhend, dobar udarac. Malo je izašla van, da je ušla, vjerojatno bi bio moj set. To je tenis, milimetri i centimetri odlučuju, nažalost, ovaj put ne na moju stranu.

Kod 5:5 je još jednom, četvrti put u meču izgubio servis, ali je u 12. gemu dobio novu priliku odvući set do tie-breaka. Imao je priliku na drugi servis, kojim je Argentinac jedva prebacio mrežu.

- Da, taj servis je bio “pljuca”, kako mi kažemo, nisam očekivao da će biti toliko spor, nisam nogama dobro odradio. Lopta je pala, izgubila snagu. Da sam ušao, mogao sam imati zicer, a ovako je smo igrali poen od početka. Možda sam i inače trebao ulaziti na neke njegove druge servise. Sad barem znam za drugi put.

Kad se podvuče crta, 20-godišnji Splićanin je s dosta lošom statistikom protiv 96. igrača svijeta mogao, zapravo trebao, odlučivati o pobjedi u trećem setu, što mu može biti samo dobar poticaj za dalje.

image
GORAN ŠEBELIĆ/Cropix

- To govori koliko sam kvalitetan u igri. Ja, koji se oslanjam na servis, bez servisa igram s igračem čija je igra držati loptu u izmjenama. Kad sam igrao dobro, bez problema sam mu parirao, čak i vodio igru. To je sigurno dobar pokazatelj, da mogu protiv takvih igrača ja odlučivati kako će meč završiti. Samo treba konstantno igrati dobro. Ja mogu odigrati nekoliko dobrih gemova i onda mi se zavuče jedan loš servis-gem, napravim dvije-tri greške, a to na ovoj razini ne može proći. Izgubiš servis i treba se vratiti protiv nekoga tko i bolje servira. Ne smiješ gubiti servise, pogotovo ja ne smijem toliko puno - zaključio je Mikrut, ovogodišnji finalist Zagreb Opena, Challengera koji je početkom lipnja odigran na zagrebačkoj Šalati.

- Neke stvari koje su u Zagrebu i na nekim drugim turnirima išle na moju stranu, sad nisu. I to je dio tenisa. Prije Zagreba sam samo dvaput prošao jedno kolo. Rekao bih da nije realno da svaki tjedan igram finale, kao što su možda ljudi očekivali. Sad smo dobro trenirali, osjećam da se forma vraća.

Ajduković na terenu u utorak

Argentinac Camilo Ugo Carabelli će u drugom kolu igrati protiv umaškog pobjednika iz 2017. i prvog nositelja ovogodišnjeg turnira, Rusa Andreja Rubljova.

Turnir je već prvog dana ostao bez osmog nositelja i prošlogodišnjeg umaškog polufinalista Mattea Arnaldija (ATP 39.), a pobijedio ga je igrač koji je posljednji ušao u glavni ždrijeb prema renkingu, Francuz Alexandre Mueller (ATP 103.). U meču punom preokreta, francuski tenisač je na kraju iskoristio šestu meč-loptu i nakon dva sata i 20 minuta došao do pobjede kojom je uzvratio Arnaldiju za poraz u tri seta u drugom kolu Roland Garrosa.

U utorak će posljednji od hrvatskih tenisača meč prvog kola igrati Duje Ajduković, s talijanskim predstavnikom Lucianom Darderijem (ATP 35.).

Linker
30. kolovoz 2024 23:08