MATTHEW STOCKMAN Getty Images Via Afp
Žestok odgovor

Splitski velikan: ‘To mogu reći samo oni koji ne znaju baš ništa o tenisu! A Đoković će igrati još dugo‘

Srpski tenisač stigao je do 95. trofeja karijere, no još uvijek nije na vrhu vječne liste
Piše: SNObjavljeno: 23. kolovoz 2023. 06:16

Bila je to nedjeljna poslastica u Cincinnatiju. Teniski "El Clasico" između Novaka Đokovića i, kao stvari stoje, jedinog reketa koji mu može parirati Carlosa Alcaraza, završio je 2:1 pobjedom Srbina u jednom od najuzbudljivijih mečeva ove godine.

Đoković je spasio jednu, a Alcaraz čak četiri meč-lopte, a dvoboj je završio pobjedom srpskog tenisača u tie-breaku trećeg seta. Iako je "Nadalov nasljednik" pokazao da s pravom nosi taj epitet, nije uspio ponoviti uspjeh s Wimbledona i oduzeti još jedan trofej nevjerojatnom Noletu, koji sada broji 39 odličja na Masters 1000 turnirima i ukupno 95 naslova u karijeri.

image
MATTHEW STOCKMAN Getty Images Via Afp

Povodom novog slavlja nezasitnog i još uvijek gotovo pa nezaustavljivog 36-godišnjaka, srpski Kurir obratio se za komentar Nikoli Piliću, velikanu jugoslavenskog tenisa rođenom u Splitu, nekoć i šestom igraču svijeta (1968.), finalistu Roland Garrosa (1973.) i polufinalistu Wimbledona (1967.),

Mnogi su uoči meča davali prednost Alcarazu na račun sjajnih ostvarenja prethodnih mjeseci i već spomenute pobjede nad Đokovićem u All Englad Clubu, ali Pilić takve ne naziva znalcima.

- To mogu reći samo oni koji ne znaju ništa o tenisu! Mnogi pričaju o ovoj igri, a uopće ju ne poznaju. Novak je već svima dokazao da je najbolji i otpisati ga prije meča mogu samo ljudi koji ne znaju ama baš ništa - poručio je Pilić.

Naravno, primjećuje da se stvara novo rivalstvo na teniskom podiju.

- Rekao sam još kada je Alcaraz osvojio Madrid da on može biti jedina konkurencija Novaku. Bez obzira na Zvereva, Tsitsipasa i Sinnera kojeg iznimno cijenim, smatram da Španjolac jedini ima fizičkog, a pogotovo mentalnog potencijala nositi se s Novakom. Sa samo 20 godina igra toliko zrelo, to je zaista za svako poštovanje i svaka mu čast.

image

Alcaraz i Đoković

MATTHEW STOCKMAN Getty Images Via Afp

Pitali su ga što prognozira Đokoviću, koliko još dugo može igrati na ovakvoj razini?

- Teško pitanje. Mislim da još minimalno dvije godine, ali znajući njega i njegov profesionalizam i način prehrane, kao i to da igra samo veće turnire i Grand Slamove, mislim da će moći i mnogo više godina.

Đokoviću nedostaje još nekoliko titula da bi postao najtrofejniji tenisač ikada. Kazali smo, broji ih 95, dok Roger Federer ima 103, a Jimmy Connors 109 na prvom mjestu vječne liste.

- Iz nekoliko razgovora koje sam vodios Đokovićem primijeti sam da mu je najveća želja oboriti rekord Grand Slamova. Po mom mišljenju, postoje dva najveća rekorda u tenisu koji su za svako poštovanje. To su Nadalovih 14 titula na Roland Garrosu i Novakovih 400 tjedana na prvom mjestu ATP liste. Njemu su najvažniji GS-ovi i on će, kao što to radi unazad dvije godine, tempirati formu za najvažnije turnire - zaokružio je Pilić.

Linker
30. travanj 2024 19:38