Jessica Pegula i Maria Sakkari

 CLAUDIO CRUZ/Afp
SJAJNA ZAVRŠNICA SEZONE

Tenisačica kojoj ne treba novac ‘pegla‘ konkurenciju na Touru. Ona novca, naime, ima i previše

U karijeri je Jessica Pegula zaradila više od 10 milijuna dolara, ali to je samo kap u moru obiteljskog bogatstva
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 05. studeni 2023. 23:50

U prvom sveameričkom polufinalu na WTA Finalu unazad 21 godine, točnije od Serene Williams i Jennifer Capriati u 2002., Jessica Pegula “ispeglala” je aktualnu pobjednicu US Opena, Coco Gauff, sa 6:2, 6:1 u polufinalu posljednjeg WTA turnira sezone.

Da nije bilo kiše, sve bi bilo gotovo unutar jednog sata, ali ovako je s prekidima meč u globalu potrajao nešto duže, ali i ovako je natjecateljska neizvjesnost zapravo bila nepostojeća. Jer Pegula je povela 2:0, pa od 2:2 nanizala šest gemova zaredom za osvajanje prvog seta (6:2) i vodstvo u drugom (2:0), pri čemu joj nije zasmetao ni kišni intermezzo kod 4:1. Uslijedio je potom i drugi kišni prekid, ali i taj je dao tek malo zraka Gauff, jer u nastavku je deset godina mlađa Amerikanka uspjela osvojiti jedan gem, samo da bi Pegula opet povezala četiri gema i požurila se zatvoriti meč prije novih padalina i odugovlačenja.

Od lipnja prošle godine u Top 10

I izborila se, jasno, za finale.

- Moje najveće finale - rekla je 29-godišnjakinja iz Buffala, koja je procvjetala u finišu sezone, kao što se i cijela njezina karijera može staviti u opis američkog izraza “late bloomer”.

Do 2021., dakle kada je već bila 27-godišnjakinja, imala je tek tri pobjede i ukupno samo osam mečeva na Grand Slam turnirima, a onda je u posljednje tri sezone došla do četvrtfinala na sva četiri najveća svjetska turnira, odnosno skupila ih ukupno šest.

image
CLAUDIO CRUZ/Afp

U lipnju prošle godine ušla je u Top 10 na WTA listi, ali od onda nije otamo otišla. Dapače, ne samo da je tamo postala konstanta, već je najveći dio vremena provela kao treća na svijetu.

Finale u Cancunu bit će joj ukupno peto u 2023., a toliko ih je imala sve zajedno u karijeri prije ove sezone. No još je puno brojki koje će pokazati enormni ovosezonski napredak Pegule. Primjerice, ona da je protiv Gauff upisala sedmu uzastopnu pobjedu nad Top 10 suparnicom, odnosno da nije izgubila posljednjih 11 setova u tim mečevima.

Prva je tenisačica nakon Serene iz 2012. koja je stigla do finala bez izgubljenog seta, a pri tome je Pegula pobijedila aktualni broj 1, Arinu Sabalenku, broj 4 Jelenu Ribakinu, broj 9 Mariju Sakkari te broj 3 Gauff.

Sve se to događa samo 12 mjeseci nakon što je svoj debi na WTA Finalu, dakle lani u Forth Worthu, završila s tri poraza iz tri meča. Sada je na četiri od četiri. U pobjedama.

- Uspjela sam se dovesti u red na kraju godine - rekla je Pegula na sve to.

- Napravila sam dobar posao ove godine, ovo je druga strana medalje jer sam našla način da sve funkcionira kako treba. Igram s puno više samopouzdanja.

Turnir obilježili problemi

Fascinantno, pak, zvuči da je ove sezone na omjeru 51-0 u mečevima nakon osvojenog prvog seta. Samo su dvije tenisačice ostale neporažene kroz cijelu sezonu u mečevima u kojima su dobile prvi set - Viktorija Azarenka u 2012. s omjerom 60-0 te Lindsay Davenport u 2001. s omjerom 53-0.

Pegula će turnir u Meksiku, koji su obilježili problemi, oštre kritike, pa na koncu i vremenske neprilike - jer se igra, što je također nedopustivo za ovu razinu turnira, na privremeno izgrađenom terenu na otvorenom, bez krova, umjesto u dvorani - sigurno napustiti s pozamašnim čekom u torbi, bez obzira na ishod finala.

image

Teren u Cancunu

CLAUDIO CRUZ/Afp

No za Amerikanku je novac vjerojatno najmanje važna stvar u životu jer ga ionako ima - previše. Jessica je, naime, kći jednog od 150 najbogatijih Amerikanaca, Terryja Pegule, koji je u 1980-ima zgrnuo bogatstvo na biznisu s naftom i zemnim plinom, a kasnije izgradio sportsko carstvo budući da je vlasnik i NFL franšize Buffalo Bills i NHL kluba Buffalo Sabres.

Njegova netto vrijednost procijenjuje se na oko 7 milijardi dolara, a tenisačica Jessica, zajedno s još četvero braće i sestara, buduća je nasljednica obiteljske stečevine. I nije to, jasno, nikakvo novo otkriće, to je godinama općepoznati fakt. A kada jednog dana dođe do ostavinske rasprave, za pretpostaviti je kako Jessicu “čeka” preko milijarde dolara.

‘Prestara’ za borbu

Drugim riječima, nije se morala “mučiti” s teniskom karijerom, i bez nje bi bila situirana za cijeli život. Makar je i ona kroz tenisku karijeru zaradila više no respektabilnih 10 milijuna dolara od svojih rezultata na turnirima, ali što je, opet, “kap u moru” u odnosu na ono s čim raspolažu njezini roditelji, pa posredno i ona.

Ali baš ta činjenica da se unatoč imovinskom statusu roditelja izborila za mjesto jedne od najboljih tenisačica svijeta, puno će reći o njezinom karakteru, prizemljenosti i osvještenosti. Štoviše, u svim svojim medijskim istupima, pa i kad se sudari s pitanjima oko “financijskog zaleđa”, Pegula je uvijek ostavljala dojam skromne i ponizne osobe.

image
CLAUDIO CRUZ/Afp

Tako je i u Cancunu na pitanje osjeća li da ona i Coco Gauff vode bitku za sljedeću američku tenisku zvijezdu (nakon odlaska Serene), dala posve nepretenciozan i odmjeren odgovor, s velikom dozom sportskog duha. Kakvi su joj, zapravo, odgovori i inače.

- Ne mislim da Coco i ja vodimo borbu jer ja sam deset godina starija i definitivno neću igrati jednako dugo kao što će ona. Nadalje, ona je već osvojila US Open, tako da je to “bitka” koju je ona već pobijedila. Drugo, uspoređivati se sa Serenom je velika stvar jer mislim da nitko nije kao Serena. Ona je posebna, za mene najbolja svih vremena i nemoguće ju je zamijeniti. No, Coco je sadašnost i budućnost tenisa, još će rasti kao tenisačica, biti još bolja i boriti se, bude li zdravlja, za najveće titule u još puno sezona. Svakako puno više nego ja. Tako da se ne smatram zvijezdom, već samo sretnom što igram tenis i predstavljam SAD - rekla je Pegula.

Linker
16. rujan 2024 20:59