Getty Images
KAKO DOĆI U NORMALU?

TREBAO JE IGRATI NA MJESTU GDJE JE FEDERERA IMAO NA DLANU, A ONDA JE SVE POŠLO PO KRIVOM: 'Nekoliko sati proveo sam u autu, sad udaram lopticom u zid'

Najbolji hrvatski tenisač Borna Ćorić provodi vrijeme u stanu u Zagrebu i gleda kako preseliti prema Dalmaciji da bi si poboljšao uvjete treninga
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 25. ožujak 2020. 12:09

Prije samo dva tjedna otkazan je veliki teniski turnir u Indian Wellsu i to kao da je pokrenulo lavinu u cijelom sportskom svijetu, jer samo dva dana kasnije uslijedila je suspenzija NBA lige kad je košarkaš Utah Jazza Rudy Gobert bio pozitivan na koronavirus.

Najbolji hrvatski tenisač prema rang-listi Borna Ćorić već je bio u Indian Wellsu, zbog ozljede zgloba lijeve ruke nije bio u mogućnosti igrati za Hrvatsku protiv Indije u Zagrebu, pa se nastojao što bolje adaptirati na uvjete u Coachella Valleyu, gdje je prije dvije godine bio polufinalist i imao Rogera Federera na dlanu. Nakon otkaza turnira ostao je još nekoliko dana u Kaliforniji očekujući rasplet, u Zagreb se vratio u petak, dakle, prije desetak dana i od tada je u svom stanu.

- Praktički sam stalno u stanu, nisam uopće izlazio van. Mama me je obišla nekoliko puta, jer se baš ne snalazim najbolje u kućnim poslovima, pogotovo u kuhanju.

Budan dočekao potres

U nedjeljno jutro bio je, kao i svi Zagrepčani, prisiljen izaći iz stana.

- Uh, bilo je baš stresno. Ja sam se probudio taman prije potresa, loše sam spavao. Valjda me još nije prošlo od jetlaga. Nemam druge riječi kako bih opisao taj osjećaj, osim - užas. U stanu mi je doslovno sve popadalo, izletio sam na ulicu i prvo što sam uradio je bilo otići do mojih roditelja, vidjeti je li s njima sve u redu. Nakon toga sam nekoliko sati proveo u automobilu.

U tom lutanju ulicama Zagreba naletio je i na svog kondicijskog trenera Peru Kuterovca, saznao da mu je uništen automobil.

Život će se, što se potresa tiče, vratiti u normalu. Borna pokušava smisliti što mu je najbolje raditi u ovom trenutku, puno vremena provodi na telefonu dogovarajući neke stvari.

- Tako je. Razmišljam što ću i kako ću. Pokušao bih otići iz Zagreba, pronaći neku lokaciju u Zadru ili Splitu, negdje gdje bih imao bolje uvjete za održavanje kondicije, gdje bih eventualno mogao trenirati. Kuterovac mi je, naravno, poslao program treninga prilagođen situaciji, radim na terasi ili u stanu, ako je vani hladno. Radim što mogu i kako mogu, najbolje što mogu. Tako bi morali svi raditi, ali sa što manje rizika. Nije jednostavno, jasno da nije.

Sada je na snagu stupila zabrana kretanja između gradova, možda neće moći ostvariti svoj plan.

- Upravo zbog takvih stvari sam puno na telefonu. Gledam, pratim, svjestan sam svega. Ako je zatvoreno, pokušat ću ishoditi potrebnu dozvolu. Upravo sam u kontaktu s Bornom Gojom kako bismo zajedno negdje bili zbog treninga, možda neka velika kuća u kojoj bih imao normalnije uvjete. Sve je ovo jedna velika zbrka.

BUENOS AIRES, ARGENTINA - FEBRUARY 12: Borna Coric of Croatia hits a forehand during his Men's Singles match against Thiago Monteiro of Brazil during day 3 of ATP Buenos Aires Argentina Open at Buenos Aires Lawn Tennis Club on February 12, 2020 in Buenos Aires, Argentina. (Photo by Marcelo Endelli/Getty Images)
Marcelo Endelli/Getty Images

Ne tempiramo se za OI

Je li mu barem zacijelio lijevi zglob, je li nestala bol koju je osjetio još prije turnira u Buenos Airesu, dakle, sredinom veljače?

- Ne znam što bih rekao, mislim da još nije sto posto u redu. Sreća u nesreći jest da su turniri u SAD-u otkazani, jer ne bih bio u stanju igrati svoj najbolji tenis. I kad sam trenirao u Indian Wellsu nisam bio zadovoljan, bol je bila prisutna, nisam igrao dobro. Onda se pojavila vijest da je turnir otkazan, znam da sam pomislio “što ću sada”, sto stvari mi je prolazilo kroz glavu. Inače sam jako dobro organiziran, ali ovo je sasvim novo iskustvo. Ne samo za mene, nikako ugodno, ali moramo funkcionirati, snalaziti se. Što se zgloba tiče, da se vratim na to, ne mogu točno reći, jer od teniskih aktivnosti igrao sam samo na zidu od stana.

Rang-lista je zamrznuta, u teoriji baš ta od 16. ožujka uzimat će se kao “cut-off” za Olimpijske igre u Tokiju. Ako Igara uopće bude. Sve je više onih koji smatraju da se najveći sportski događaj mora odgoditi i to za godinu dana. Borna, koji sebe vidi kao olimpijca - kad i ako bude - također smatra da se Igre moraju odgoditi.

- Previše se problema nakupilo i nije mi uopće jasno kako bi se mogle održati. Ne znamo uopće koliko će ova situacija s koronavirusom trajati, sigurno je da se neće sve tako brzo vratiti u normalu. Mi tenisači, za razliku od većine sportaša, ne tempiramo formu baš za Olimpijske igre, jer igramo iz tjedna u tjedan. Nastojimo stalno biti u formi, naravno, vrh su Grand Slam turniri. Tu svatko želi igrati najbolji tenis, ali Olimpijske igre su također ono gdje želim biti u odličnoj formi.

Kad smo se već dotakli Grand Slam turnira, Roland Garros je pomakao termin za četiri mjeseca i pritom se nije konzultirao s niti jednom organizacijom. Isključio je iz procesa odluke ATP Tour, WTA Tour, ITF i preostala tri Grand Slam turnira.

- To je definitivno ispalo jako loše. Nemam problem da se turnir prebaci, svi znamo što je Roland Garros, ali način kako je to izvedeno nije dobar. U tenisu nam sigurno treba puno, puno više komunikacije, razmjene mišljenja. S druge strane, to je takav termin da ga nisu uzeli oni, uzeo bi ga netko drugi. Što će od svega biti, tek ćemo vidjeti.

Nisam kompetentan

Naravno, pravo je pitanje kad će se steći uvjeti da se tenis ponovo počne igrati. Vjeruje li Borna da će se igrati od 8. lipnja do kada traje suspenzija?

- Mislim da generalno previše pričamo o nečemu o čemu ne znamo ništa ili znamo jako malo. Do prije dva mjeseca se malo tko osvrtao na koronavirus. Ja nisam kompetentan da bih o tome govorio. Naravno da bih volio da tako bude i nadam se da će tako biti. Navikao sam na nešto sasvim drugo, na kretanje iz dana u dan, igranje turnira iz tjedna u tjedan... Sada sam doma, ležim, lupam lopticom o zid. Kad vidim kako je loša situacija u Europi, nemam riječi i moje mišljenje nije važno. Postoje ljudi koji su za ove stvari obučavani, oni koje sada moramo slušati i ponašati se u skladu s onim što oni govore.

Linker
23. travanj 2024 19:57