Wu Yibing je ispisao povijest

 George Walker/icon Sportswire/newscom/profimedia
EKSPLOZIJA U DALLASU

Tri godine nije postojao, a sada je srušio legendu i ispisao povijest: ‘Sport nekada zna biti brutalan‘

Nekadašnji prvi junior svijeta nevjerojatnim je nizom stigao do povijesnog uspjeha
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 14. veljača 2023. 11:47

Jannik Sinner, programirana buduća velika zvijezda svjetskog tenisa, osvojio je turnir u Montpellieru, što mu je prva titula od našeg Umaga prošlog ljeta, kada je u finalu svladao Carlosa Alcaraza. Sebastian Baez otišao je do kraja u sveargentinskom finalu u Cordobi (Federico Coria) i tako se iščupao iz crne rupe u kojoj se koprcao sedam mjeseci - naime, 22-godišnjak iz Buenos Airesa prije turnira u domovini izgubio je 17 od posljednjih 18 mečeva (!). I onda dobio pet zaredom za svoju drugu titulu u karijeri.

Obje sjajne priče, svaka iz svojih razloga i iz perspektive junaka, ali obje su ostale u sjeni jednog od 1,412 milijardi Kineza. Ime mu je Wu Yibing i vjerojatno vam to neće puno značiti jer 23-godišnjak iz Hangzhoua nije netko čije ste igre mogli pratiti i gledati na ATP Touru. Uoči proteklog tjedna imao je, naime, omjer pobjeda i poraza 6-8 na ATP turnirima i Grand Slamovima (uključujući i kvalifikacije).

No, onda se dogodila "eksplozija" u Dallasu. U samo jednom tjednu Wu Yibing ostvario je i dosegao nekoliko stvari koje su za kineske tenisače dosad bile potpuno nepojmljive.

Prije prošlog tjedna, recimo, nikada ni jedan Kinez u povijesti nije igrao finale turnira na ATP razini. Nikada, logično, nije ni jedan Kinez osvojio ATP turnir. Nikada ni jedan Kinez nije ostvario pobjedu nad aktualnim Top 10 tenisačem svijeta. Nikada ni jedan Kinez nije bio u Top 60 na svijetu. I nikada, na koncu, nijedan Kinez nije istrpio 44 asa Johna Isnera i unatoč tome pobijedio u meču protiv Amerikanca.

Sve to uspio je Wu Yibing u sedam nevjerojatnih dana boravka u srcu Teksasa.

- Ispisao sam povijest za svoju domovinu. Ponosan sam na sebe - kratak je bio Wu neposredno nakon što je skoro tri sata "mrcvario" Johna Isnera u pomalo nevjerojatnom meču.

Jer u dvoboju bez ijednog oduzetog servisa u 36 gemova (pet break-lopti ukupno u meču), Amerikanac je u svom 31. finalu u karijeri imao meč-loptu u završnici drugog seta, pa još tri u tie-breaku trećeg seta - ali ni jednu na svom servisu - i nije mu to bilo dovoljno da slomi otpor žilavog Kineza.

- Kunem se da sam nekoliko puta mislio kako sam osvojio meč - priznao je 37-godišnji veteran, koji je ostao na 16 titula u karijeri.

U odlučujućem tie-breaku prva 22 poena išla su uz servis, a prvi koji je u toj igri živaca pokleknuo bio je baš servis-mašina Isner.

- On kao da svaki poen igra jednako, bez nervoze. Teško mu je zadati udarac koji će ga staviti u nezgodan položaj, svaki put je na lopti i udara je nevjerojatno dobro. Strašan talent - opisivao je Isner igru "anonimca" Yibinga, prije nego se sažalio nad samim sobom.

- Teško je prihvatiti ovakav poraz, ali sport zna biti brutalan.

Kao što zna i ispisati nevjerojatne scenarije, a dokaz je upravo slučaj Wua Yibinga.

Kinez je još 2017. osvojio juniorski US Open (usput je osvojio i juniorske parove sa sunarodnjakom Hsuom) te postao prvi junior svijeta. Tjedan dana kasnije kao 496. na svijetu osvojio je Challenger u Šangaju i bio je na putu da se ekspresno probije prema svjetskom vrhu. Međutim, zbog raznoraznih ozljeda nije igrao skoro pune tri godine (!), na službenoj i iscrpnoj ATP-evoj stranici, ne postoji evidencija njegovih mečeva u razdoblju od ožujka 2019. do siječnja 2022. Ništa, nula, kao da u tih 34 mjeseci čovjek nije postojao.

Onda se pojavio 2022., između ostalog i u Zagrebu gdje je u svibnju došao do četvrtfinala Challengera na Ravnicama, a u lipnju je već osvojio Challenger u Orlandu. Pa još dva u srpnju (Rome i Indianapolis). Uspio je tako - u samo četiri mjeseca nakon što ga nije bilo tri godine - upasti u kvalifikacije US Opena, pa tamo prošao do glavnog turnira. Štoviše, i pobijedio prva dva kola te postao također prvi Kinez u 3. kolu Grand Slama, prije nego ga je zaustavio Danil Medvedjev.

Sve to bilo je dovoljno da godinu završi na 116. mjestu ATP liste, da bi sada trijumfom u Dallasu skočio sve do 58. mjesta. A u ožujku 2022. bio je 1869. na svijetu. U 11 mjeseci preskočio je 1811 mjesta kao od šale...

U Dallasu je krenuo je protiv Michaela Mmoha (ATP 86), pa eliminirao Shapovalova (ATP 27) i Mannarina (ATP 63), onda "skinuo" i Taylora Fritza (ATP 8) u polufinalu za prvu svoju i kinesku Top 10 ponjedu, te za kraj Isnera.

Isner nije uspio skinuti Karlovićev rekord

Johnu Isneru, dakle, u finalu nije pomoglo ni 44 asova, što je njegov osobni rekord za mečeva na dva dobivena seta.

Malo je nedostajalo, međutim, da Amerikanac skine i ATP rekord koji je u vlasništvu našeg Ive Karlovića. Div sa Šalate u meču protiv Tomasa Berdycha u četvrtfinalu Hallea 2015. odservirao je 45 neobranjivih servisa. (ij)

Linker
14. svibanj 2024 20:28