BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
VELIK USPJEH

Trijumf splitskog tenisača u Akademiji Rafaela Nadala, za Ajdukovića ni Gigante nije prevelik

S trijumfom i 75 osvojenih bodova, Ajduković je dosegnuo i novi najbolji renking karijere
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 01. rujan 2024. 22:04

Duje Ajduković osvajač je ATP Challenger turnira što se igrao na terenima Akademije Rafaela Nadala u Manacoru na Mallorci. Hrvatski reprezentativac odličan tjedan, u kojem je u 2. kolu turnira svladao i Marina Čilića na njegovu povratku na terene poslije šestomjesečne stanke, zaključio je pobjedom u finalu nad Talijanom Matteom Giganteom (ATP 175) sa 4:6, 6:3, 6:4.

Za Splićanina je ovo prva titula s Challenger Toura ove sezone, a treća ukupno u karijeri, s time da ih je sve osvojio u posljednjih 13 mjeseci. Također je svih pet finala na ovoj razini turnira odigrao u tom razdoblju. Prvijenac je stigao prošlog srpnja u njemačkom Lüdenscheidu, pa je sezonu u studenom zaključio naslovom u japanskom Kobeu. U međuvremenu je igrao finale u portugalskoj Bragi, odnosno početkom ove sezone igrao je za naslov i u francuskom Quimperu.

Pomak do 105. mjesta

S ovim trijumfom i 75 osvojenih bodova, Ajduković je ujedno dosegnuo i novi najbolji renking karijere. Dosad mu je top renking bilo 106. mjesto iz srpnja ove godine - kada je igrao polufinale ATP turnira u švedskom Bastadu, upravo protiv Nadala - a sada je to na "live" ljestvici nadmašio za točno jednu poziciju, odnosno sa 134. mjesta s kojeg je ušao u tjedan, trebao bi se pomaknuti do 105. pozicije. No, kako je US Open u tijeku, ATP ljestvica se neće ažurirati do sljedećeg ponedjeljka, a do tada bi se i situacija s Dujinim renkingom mogla promijeniti, i na bolje i na lošije, ovisno o rezultatima tenisača koji su mu blizu renkingom u sljedećih sedam dana.

U drugom ovogodišnjem međusobnom meču - Gigante je bio bolji od Ajdukovića početkom sezona Challengeru u Tajlandu - Talijan je breakom u sedmom gemu došao do prednosti koja mu je osigurala set. No, drugi je Duje otvorio s 3:0, što je bilo dovoljno za 1-1 u setovima, a onda i u treći krenuo sa 3:1.

Dobra vijest za Zovka

No, Gigante se vratio, pa čak i poveo 4:3, ali 23-godišnji Splićanin izborio se za sedmu break-loptu u meču i iskoristio je za treći break, ovog puta i presudni za 5:4. Propustio je u sljedećem gemu na servisu prve dvije meč-lopte, ali to je bila samo odgoda konačne pobjede, jer na treću je težak bekhend iz trka smjestio u teren nedohvatljivo za Gigantea.

Ajduković je mogao početi sa slavljem u Nadalovom dvorištu, a dobra je to vijest i za izbornika Velimira Zovka jer će Duje na važan Davis Cup dvoboj protiv Litve, 13. i 14. rujna u Varaždinu, doći u odličnoj formi.

Linker
05. rujan 2024 10:41