Greece‘s Stefanos Tsitsipas reacts as he withdraws from his match against Denmark‘s Holger Rune during their round-robin match on day 3 of the ATP Finals tennis tournament in Turin on November 14, 2023. (Photo by Tiziana FABI/AFP)

 TIZIANA FABI Afp
ATP FINALE

Tsitsipas predao meč nakon samo tri gema, a onda doživio salvu zvižduka

Za Holgera Runea ovo je prvi bod na završnom ATP turniru u Torinu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 14. studeni 2023. 16:23

Samo 15-ak minuta trajao je prvi pojedinačni meč dana u torinskoj Pala Alpitour.

Toliko je, naime, na terenu izdržao Stefanos Tsitsipas prije nego li se ustao sa svoje klupe za odmor, odšepao do Holgera Runea i stisnuo mu ruku u znak predaje.

Grčki tenisač zbog bolnih leđa nije mogao nastaviti dvoboj 2. kola Zelene skupine, pa je time ujedno i završio svoj nastup na ovogodišnjem ATP Finalsu, budući da je poražen u prvom meču (Jannik Sinner) te da s aktualnim omjerom 0-2 ne može proći dalje.

Čim je bilo jasno da neće nastaviti meč, nakon stanke kod rezultata 2:1 za Runea, iz publike su Tsitsipasa poklopile salve zvižduka nezadovoljnih gledatelja.

Razumljivo, jer ulaznice nisu jeftine, a svakako nisu dobili "proizvod" za koji su platili i očekivali da će gledati.

- Moje isprike svim navijačima i gledateljima koji su došli danas na meč. Zaista sam i sâm razočaran što nisam bio sposoban odigrati meč - rekao je Tsitsipas kasnije na tiskovnoj konferenciji.

- Šteta, jasno, i zato što priliku nije dobio netko drugi, tko bi mogao igrati i pokušati nešto napraviti od meča.

Oko šestog tenisača svijeta već su kolale neke sumnje, odnosno u njegovo fizičko stanje budući da dva uzastopna dana u Torinu nije dovršavao svoje treninge, već ih je prekidao. Smatralo se da je u pitanju lakat, koji ga je i ranije znao mučiti, ali ispostavilo se da su ipak leđa.

- Doktori i njihovi bezbrojni posjeti te razgovori s njima nudili su mi nadu da mogu igrati, dali su mi zeleno svjetlo. Nažalost, osjećao sam se užasno na terenu. Učinio sam sve što sam mogao da budem spreman za meč, ali nije uspjelo ovog puta. Ne volim predavati započete mečeve i strašno mi je žao što neću moći završiti ovaj turnir jer on je ipak poseban i svai se tenisač posebno priprema da bi ovdje igrao i da se pokaže u najboljem izdanju.

Tsitsipas, inače pobjednik ovog turnira iz 2019. godine, osvojio je svoj jedini servis i imao čak dvije break-lopte na jedan od dva Runeova, ali na prvoj stanci pozvao fizioterapeuta pa odustao.

- Osjetio sam bol u drugom gemu, makar je zapravo sve počelo na zagrijavanju kod servisa. Osjetio sam neugodnost i dosta boli u leđima i već sam tada znao da možda neću moći izdržati cijeli meč. Bol je bila prilično jaka. Igrao sam već neke mečeve s boli, trpio bih, ali ovo je ipak bilo previše - objašnjavao je Tsitsipas.

- Najviše me smeta kod kretanja, a kad je tako teško je igrati tenis, teško se boriti bez da se mičeš. Ovo je tenis, ne pikado.

Tako je praktički najlakšu moguću pobjedu upisao Holger Rune (ATP 8) i sada je na omjeru 1-1 te zadržao nadu za plasmanom u polufinale. Posljednji meč u skupini igra protiv Sinnera i u bilo kojoj kombinaciji trebat će mu tu pobjeda za prolaz.

Umjesto Tsitsipasa, pak, posljednji meč skupine, protiv Novaka Đokovića, odigrat će Hubert Hurkacz kao prva rezerva u Torinu.

Torino, završni turnir:

- zelena skupina:

Holger Rune (Dan/8) - Stefanos Tsicipas (Grčka/7) 2-1 - predaja;

Novak Đoković (Srb/1) - Jannik Sinner (Ita/4) 21 sat.

Linker
27. travanj 2024 20:31