Alexei Popyrin

 GORAN SEBELIC Cropix
PLAVA LAGUNA CROATIA OPEN

Umag je dobio novog kralja: Australac nadigrao Wawrinku i preokretom stigao do slavlja unatoč ozljedi

Postao je prvi australski tenisač s titulom na zemlji nakon Lleytona Hewitta 2009. u Houstonu
Piše: Andro PolićObjavljeno: 30. srpanj 2023. 22:50

Sporo paljenje motora, dolazak na optimalnu radnu temperaturu i jurnjava prema drugoj tituli u karijeri unatoč borbi s ozljedom. Rezime je to nastupa Alexeija Popyrina u odjavnoj noći Plava Laguna Croatia Opena, u kojoj je igrač iz Sydneyja postao novi kralj umaške zemlje trijumom u finalu nad Stanom Wawrinkom sa 6:7(5), 6:3, 6:4, nakon dva sata i 36 minuta igre.

image

Alexei Popyrin

GORAN SEBELIC Cropix

- Osjećam se jako dobro, puno truda se konačno isplatilo. Ovo nije kraj za mene, želim nastaviti osvajati titule, igrati svoj najbolji tenis. Puno mi znači nova titula, veliko olakšanje, sada znam da mogu osvojiti više od jednog naslova - rekao je pobjednik.

Da se radi o završnoj večeri teniskog tjedna na zapadu Hrvatske uvjerili smo se pola sata prije početka meča. Nepregledni redovi okružili su ulaze u stadion, a tribine su bile dupkom pune već prije prvog servisa. Dok su se navijači 23-godišnjeg Australca mogli, praktički, nabrojati na prste jedne ruke, vlasnik tri Grand Slam titule uživao je, gotovo, apsolutnu podršku navijača. Tako se u više navrata moglo čuti i skandiranje njegova imena, a uz takav vjetar u leđa odletio je prema osvajanju prvog seta. Popyrin je imao break, čak je i servirao za set pri vodstvu 5:4, ali igrač iz Lausanne pronašao je odgovor u ključnom trenutku i okrenuo priču u svoju korist.

Zavoj i tableta

No, baš kao i u polufinalu protiv Arnaldija, australski tenisač izgubio je prvi set u 13. igri, a onda u iduća dva postao bolji akter na terenu. Oduzeo je Wawrinki servis odmah na početku drugog i trećeg seta, a Švicarac je u tim trenucima djelovao usporeno i umorno. Ipak, u ožujku iduće godine proslavit će 39. rođendan, a bio mu je to peti meč u proteklih pet dana. No, Popyrinu je početkom trećeg seta počela kalvarija s bolovima u kvadricepsu desne noge. Izgledao je pomalo grogirano, kao na konopcima. Dobio je veliki zavoj na nozi, popio i tabletu protiv bolova, a u tim je trenucima vidno šepao, nezadovoljno klimajući glavom i razočarano gledajući prema svojim trenerima. Ipak, stisnuo je zube, igrao "va banque" do kraja, a rizici su mu se vratili u vidu plavetnog trofeja umaškog pobjednika.

- Sjajno finale, zaslužio je pobjedu i imao je odličan tjedan. Imao sam priliku, bio je u padu, propustio sam ju, ali gledano u cjelini, sjajan je tjedan iza mene - rekao je Wawrinka.

image

Stan Wawrinka

GORAN SEBELIC Cropix

Bio mu je to drugi finale na ATP razini, a pobjedom je zadržao maksimalan učinak, nakon što je do prve titule u karijeri stigao 2021. u Singapuru. Osim što je postao prvi australski igrač s naslovom u Umagu, postao je i prvi Australac s titulom na zemlji još od 2009., kada je Lleyton Hewitt osvojio naslov u Houstonu.

Linker
28. travanj 2024 06:39