Carlos Alcaraz
 BEN STANSALL Afp
POČETAK NOVE ERE

Umag u četvrto desetljeće ulazi s nekoliko noviteta, s nestrpljenjem se čeka nastup ‘čuda od djeteta‘

Prvi put u povijesti turnir se preklapa s Olimpijskim igrama, što je utjecalo i na listu igrača...
Piše: Vladimir Zrinjski/Jutarnji listObjavljeno: 17. srpanj 2021. 21:36

Kvalifikacijskim mečevima koji u kompleksu Stella Maris počinju u nedjelju u 16 sati, jedini hrvatski ATP turnir u Umagu i službeno će ući u svoje četvrto desetljeće održavanja.

U predvečerje 31. izdanja Plava Laguna Croatia Opena, početak nove ere simbolizira nekoliko stvari. Prvi put u povijesti turnir se preklapa s Olimpijskim igrama, što je utjecalo na listu igrača i potaknulo organizatore da se još više nego dosad okrenu mladim talentima. Prvi je ovo turnir nakon što je jedna godina preskočena zbog pandemije koronavirusa, a ograničenja će utjecati i na popunjenost stadiona. Naposljetku, u ulozi direktora debitira 34-godišnji Tomislav Poljak, Dugorešanin koji je u prijašnjim izdanjima bio desna ruka prethodniku Lawrenceu Frankopanu.

Što se tiče liste igrača, ona je u posljednjih desetak dana doživjela samo jedan ozbiljniji udarac. Nastup je otkazao Lorenzo Musetti, drugi najbolje rangirani tinejdžer na svijetu, koji će predstavljati Italiju u Tokiju. No zato se s velikim nestrpljenjem čeka nastup drugog "čuda od djeteta": 18-godišnji Carlos Alcaraz, najmlađi član Top 100 društva (72.), zaigrat će na zemlji prvi put nakon Roland Garrosa, gdje je dogurao do trećeg kola.

ATP-jevo "Otkriće godine" za 2020. stiže s trenerom Juanom Carlosom Ferrerom, koji dobro zna kako se osvaja Umag; prije 11 godina u finalu je pobijedio Staracea. Bez obzira na neiskustvo, Alcaraz je među kandidatima za titulu, a već u prvom kolu čeka nas potencijalna poslastica jer mu je suparnik bivši Top 10 igrač Lucas Pouille. Dolazak je potvrdio i Slovenac Aljaž Bedene, koji je izašao iz izolacije u Hamburgu, a startat će protiv bivšeg osvajača Marca Cecchinata.

Domaće boje s pozivnicama brane 20-godišnji Duje Ajduković, koji će igrati s kvalifikantom, te 24-godišnji Nino Serdarušić kojemu je ždrijeb dodijelio Španjolca Tabernera (ATP 114.). U parovima će nastupiti braća Ivan i Matej Sabanov, Duje Ajduković i Frane Ninčević te Mili Poljičak i Admir Kalender. Antonio Šančić igra s Damirom Džumhurom.

Matija Pecotić je u finalu turneje "Road to Umag" pobijedio Božu Baruna i time si izborio ulaznicu za kvalifikacije.

Linker
25. travanj 2024 18:07