MATTHIEU MIRVILLE Dppi Via Afp
SPORTSKA DRAMA

Vapaj nekad najbolje tenisačice svijeta: ‘Samo tražim da mi se sudi. Koliko će ovo još trajati?‘

Simona Halep očajna je jer više od pola godine čeka prvo saslušanje nakon pada na testu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 29. travanj 2023. 08:35

Simona Halep (31), nekada najbolja tenisačica svijeta, osvajačica dva Grand Slam naslova, proživljava najteže trenutke karijere. Oni koji joj ne vjeruju, reći će - zasluženo, sama si je kriva što je pala na doping-testu. S druge strane, velik dio teniskog svijeta uvjeren je da Rumunjka nije svjesno uzela nedopušteno sredstvo i da je žrtva nesretnih okolnosti.

Za podsjetnik, Halep je bila pozitivna na dopinškoj kontroli obavljenoj na US Openu krajem kolovoza prošle godine, a vijest o njezinom padu objavljena je dva mjeseca kasnije. Nakon što je dobila informaciju o pozitivnom nalazu tražila je i testiranje B uzorka, ali i taj drugi nalaz je bio pozitivan na supstancu roxadustat. Automatski je suspendirana na neodređeno vrijeme, odnosno do pravnog raspleta slučaja, a maksimalna kazna za korištenje spomenutog sredstva može ići do četiri godine.

image

Hoćemo li Simonu Halep opet gledati na terenu?

FREDERIC J. BROWN Afp

Roxadustat je, inače, lijeku protiv anemije koji povećava proizvodnju eritropoetina i stimulira proizvodnju hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca.

"Nisam ni čula za tu supstancu"

U prvoj reakciji nakon pada na testu osvajačica Roland Garrosa 2018. i Wimbledona 2019. na društvenim je mrežama napisala kako joj je to najveći šok u životu, da joj ideja varanja nije bila na pameti ni u jednom trenutku karijere, da je to u suprotnosti sa svim vrijednostima kojima su je učili... Uglavnom, uobičajene riječi u takvoj situaciji. Otada se Rumunjka više nije oglašavala, sve do ovog tjedna kada je dala intervju specijaliziranom portalu Tennis Majors. Na pitanje kako se danas osjeća, odgovorila je:

- Ne znam kako sam jer je situacija bila jako teška. Emocionalno teška. Stres je ogroman jer nikad nisam mislila da ću se suočiti s nečim ovakvim. Veliki sam pobornik čistog sporta, tako da u početku nisam znala kako se nositi s tim. S vremenom sam samo pokušavala ostati mirna i zapravo se osjećam samouvjereno jer znam da nisam svjesno uzela ništa zabranjeno.

Dodala je kako osjeća potrebu obratiti se navijačima i javnosti kako bi objasnila zašto proces traje toliko dugo. Ponovila je da nije svjesno uzela roxadustat i da je bila šokirana kad je čula za pozitivan dopinški nalaz.

- Nisam ni znala što je roxadustat, nikad nisam čula za to. Morala sam ići na internet da saznam nešto o tome i shvatila sam da se radi o supstanci koja je visoko na listi zabranjenih.

ITF odbacio dokaze

Otkrila je kako je angažirala dva stručnjaka kako bi doznala odakle se sporna supstanca našla u njezinom organizmu.

- Uvijek sam provjeravala sve komponente iz dodataka koje uzimam kako bih bila sigurna da je sve odobreno. U početku nisam imala pojma odakle ta tvar dolazi. Onda sam angažirala stručnjake da mi objasne kako se to dogodilo. Nakon puno rada, otkrili su da se dogodila kontaminacija suplementom i da je zato količina bila tako niska u mom tijelu. Kontaminacija se događa kada netko uzme odobreni dodatak, ali tvrtka koja ga prodaje pogriješi i uvrsti u proizvod vrlo malu količinu tvari koja ne bi trebala biti unutra.

image

"Situacija je emocionalno jako teška, stres je ogroman jer nikad nisam mislila da ću se suočiti s nečim ovakvim", kaže Simona Halep

afp

Međunarodna teniska federacija (ITF) se, međutim, ne slaže s time.

- Poslala sam dokaze ITF-u, ali su ih odbili. Sada je jedina šansa da se ovaj slučaj riješi da odem pred nezavisni tribunal koji će proučiti dokaze. Međutim, od ročišta 28. veljače nije bilo ništa jer je ITF tražio više vremena za dodatna testiranja. Saslušanje je odgođeno za 24. ožujka, ali opet je ITF tražio da se otkaže. Iako pravila kažu da igrač koji je privremeno suspendiran ima pravo na ubrzano saslušanje, sve ovo traje jako dugo. Tražila sam od ITF-a da mi ukinu kaznu da mogu igrati, ali su i to odbili.

Dodala je Halep kako je od listopada bila deset puta testirana i svi su nalazi bili negativni.

- Sljedeći korak je ročište krajem svibnja, ali to je vrlo upitno jer je ITF rekao da bi i to mogli otkazati. Ako to učine, proći će gotovo osam mjeseci otkako sam suspendirana. Mislim da nije pošteno toliko čekati, a da ti se uopće ne sudi. Ne tražim poseban tretman. Samo tražim da mi se sudi. Koliko će ovo još trajati? Ovo je najteža bitka s kojom sam se suočila u životu i karijeri.

Poručila je kako jedino želi ponovno igrati.

- Volim ovaj sport i želim se ponovno boriti za velike naslove. Za ovo sam radila cijeli život. Znam da uz sav stres koji mi je donio ovaj slučaj i uz osam mjeseci bez službenog meča neće biti lako, ali čvrsto vjerujem da ako budem naporno radila, mogu opet igrati na najvišoj razini. No, u ovim godinama kako vrijeme prolazi, teže se vratiti - zaključila je Halep koja je sada 26. na svijetu, a u trenutku suspenzije je bila deveta na WTA ljestvici.

Linker
28. travanj 2024 14:14