Donna Vekić

 TOMISLAV KRISTO/CROPIX
BESPLATNO ZA SVE

Velebni plan obitelji Vekić, prvi takav u Hrvatskoj: Trava je stigla iz Engleske, gradi se i dalje!

Izgradnja terena je financirana i kroz humanitarnu aukciju, predmete su donirali Federer, Modrić...
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 09. studeni 2021. 16:22

Vrlo je emotivno otac Donne Vekić dočekao kraj finala u u talijanskom Courmayeuru. U suzama. Bila je to prva Donnina titula nakon četiri godine, prva nakon operacije koljena. Dugo je trajao njihov zagrljaj nakon Donnina trijumfa protiv Dankinje Clare Tauson.

- Neću to ni sakrivati. u tom trenutku sam želio ne pokazivati do kraja iako je bilo teško jer sam sudionik cijelog procesa u Donninoj karijeri, pogotovo zahtjevne posljednje dvije godine i znam koliko truda, volje i želje u Donni postoji, koliko je rada uloženo u sve to, koliko je poteškoća bilo s ozljedom koje je imala ove godine i znam koliko joj je značio ovaj turnir koji će joj sigurno dati dodatno samopouzdanje za daljni rad i to je za mene najveći dobitak - priča Igor Vekić.

Taj emotivni trenutak bio je sasvim razumljiv. Sezona je za Donnu bila zahtjevnija od prethodnih, tri i pol mjeseca bila je prisiljena pauzirati. Trijumfom u Courmayeuru skočila je s 97. na 67. mjesto na WTA ljestvici, a za kratkoročan cilj postavila je plasman među 20 najboljih tenisačica svijeta.

Visoki Donnini ciljevi

- Donnina karijera toliko dugo već traje, sa 16 je godina ušla u Top 100 svijeta i nakon tolikog broja godina u profesionalonom sportu bilo je teško je za očekivati kako se neće dogoditi takva ozljeda... Ovaj skok na WTA ljesvici je samo korak na putu gdje Donna želi biti. Ona ne želi samo ući u top 20 njezini su ciljevi bitno veći - uvjerava Igor Vekić.

Pandemija koronavirusa proljetos se ispriječila humanitarnom teniskom spektaklu u Osijeku u organizaciji obitelji Vekić, turniru pod nazivom Premier tenis show čije je prvo izdanje prošle godine održano i kada je epidemija na nekoliko mjeseci zaustavila tenis u cijelom svijetu. Epidemija je ove godine odgodila turnir za neke bolje dane, ali nije se ispriječila planovima.

image

Samir Kurtagić/Alen Večanin

FOTO: Samir Kurtagić/Alen Večanin

Kako je i najavljeno, u Osijeku, podno Graditeljsko-geodetske škole, sagrađen je prvi javni teniski teren u Hrvatskoj, potpuno besplatan za korištenje. Njegova izgradnja financirana je dijelom kroz humanitarnu aukciju u kojoj su predmete donirali Roger Federer, Luka Modrić, Janica Kostelić, Sandra Perković, Goran Ivanišević, Donna Vekić...

Da je Donna na svojim teniskim počecima imala takvu mogućnost sigurno bi joj puno značilo.

image
FOTO: Samir Kurtagić/Alen Večanin

- To je upravo bio jedan od razloga zašto želimo Donnin rezultat i uspjeh na globalnoj razni prenijeti na lokalnu razinu, u Osijek, gdje je i počela s teniskom karijerom. Željeli smo osigurati što je moguće bolju infrastrukturu da se djeca mogu zaljubiti u tenis, da se djeca mogu baviti tenisom i sportom, a onda hoće li netko od njih kasnije pokazati interes i talent za nešto više otom-potom, ali je cilj raditi na popularizaciji i na bazi djece da se što više uključe u tenis - objašnjava Igor Vekić.

image
FOTO: Samir Kurtagić/Alen Večanin

Pet mjeseci kasnije javni teniski teren čija je izgradnja koštala 450.000 kuna i na kojem je postavljena travnata podloga slična onoj wimbledonskoj, a koja je i pristigla iz Engleske, ispunio je očekivanja.

- Teren je ispunio potpuno svrhu, non-stop je popunjen, rezerviran... Koriste ga djeca, mladi, ponekad i stariji igrači. Ono što nama puni srce je da je teren potpuno besplatan za korištenje i svatko ga može isprobati - veli Vekić.

U funkciji od 8 do 22 sata

Do termina je jednostavno doći, u svega nekoliko koraka.

image
FOTO: Samir Kurtagić/Alen Večanin

- Teren je u funkciji od 8 do 22 sata. Vrlo je jednostavna procedura rezervacije, na našoj web stranici premiertennisosijek.com se rezervira teren do pet dana unaprijed. Dobije se kod koji se prilikom ulaska na teren ukuca u sustav i pod kontroliranim uvjetima se koristi sigurno najljepši i najbolji javni teniski teren u Europi - ponosan je Igor Vekić.

image

Dogradonačelnica Žana Gamoš i Igor Vekić

3MSTUDIO

Na terenima su redovno djeca iz Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek za koju je osigurana besplatna teniska edukacija.

- Kroz humanitarnu akciju jedan od ciljeva bio je izgradnja javnog teniskog terena, ali ne samo stati na tome nego osigurati edukaciju djeci, štićenicima Doma Klasje i sada na nekoliko mjeseci mogu reći da ta suradnja ide jako dobro. Davor Grgić iz Donna tennis teama provodi sa svojim trenerima edukaciju i djeca su zadovoljna, sve ide onako kako smo i zamislili sve u cilju da bi ta djeca jednoga dana samostalno mogla koristiti teren - objašnjava Igor Vekić

Grad Osijek kao partner

Idući koraci u popularizaciji tenisa u Osijeku se sami nameću, a to je omogućiti besplatnu tenisku edukaciju svim zainteresiranima.

- Slijedeći je korak, s obzirom na ovakav interes, da osiguramo i svim drugima mogućnost potpuno besplatne edukacije u smislu poboljšanja igre, rada na tehnici po ugovorenom terminu u dvije kategorije, djece do 14 godina, ali i odraslih rekreativaca koji imaju želje za unaprijeđenjem svoje igre, mi ćemo to omogućiti - kaže Vekić.

Pritom će svoje teniske vještine imati i gdje pokazati jer prvi javni teniski teren u Hrvatskoj neće ostati i posljednji. Plan je u Osijeku napraviti ukupno četiri takva i to s četiri različite podloge.

image
FOTO: Samir Kurtagić/Alen Večanin

- Imamo definitivno partnere u gradu i županiji. Župan i gradonačelnik su na otvaranju terena rekli ono što smo željeli čuti, da će nam biti partneri u daljnjem razvoju javnih teniskih terena u Osijeku. Naš cilj je napraviti četiri terena u raznim dijelovima grada uz jednu posebnost. Želimo, naime, napraviti četiri terena sa sve četiri Grand Slam podloge - otkriva Vekić.

Prije dvije godine promovirana je ideja o teniskoj akademiji, a od toga se nije odustalo.
- Mi smo potpuno spremni. Imamo “know how”, a u konkretnom slučaju čekamo poteze investitora koji će nam osigurati trenutak kada se mi možemo uključiti s našim programom, našim znanjem i stručnim kadrom kako bi mogli raditi na edukaciji i populariziciji tenisa - kazao je Vekić.

Želimo dovesti i vrhunski ženski tenis u Osijek

Velike planove ima obitelj Vekić, a idući je u Osijek dovesti vrhunski ženski tenis.

- Planiramo nastaviti rad s djecom, raditi na infrastrukturi, ali nam se pojavila dodatna mogućnost, a to je da dovedemo vrhunski profesionalni ženski tenis, odnosno turnir u Osijek. To neka bude još pod velom tajne, ali definitivno želimo napraviti korak i prema tome. Mogućnost za to će biti vrlo brzo, u sljedećim tjednima, i objavljena - ostao je zagonetan Igor Vekić.

Linker
16. travanj 2024 10:29